Şu An Okunan
Suruç’a yapılan bir yolculuk: Gitmek

Suruç’a yapılan bir yolculuk: Gitmek

Suruç Katliamı’nı anlatan Gitmek belgeselinin 28 Haziran akşamı Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki gösterimine Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Şişli Kaymakamlığı tarafından izin verilmemişti. Mustafa Emin Büyükcoşkun’un yönettiği belgeselin 29 Haziran Cumartesi günü Diyarbakır’daki gösterimi yoğun bir polis varlığı ile gerçekleşti.

Mustafa Emin Büyükcoşkun’un yönettiği ve Suruç Aileleri İnisiyatifi’yle birlikte gerçekleştirilen Gitmek belgeseli, 29 Haziran Cumartesi saat 19.00’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde kalabalık bir izleyici kitlesinin katılımıyla gösterildi. Film, 20 Temmuz 2015’te Suruç’ta bombalı bir saldırıda katledilen 33 gencin çıktıkları yolculuğu, onlara ilişkin tanıklıklar ve yaşadıkları farklı coğrafyalardan izler eşliğinde anlatıyor. Gitmek belgeselinin 28 Haziran’da İstanbul Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde yapılması planlanan gösterimi, kaymakamlık tarafından gönderilen tebligatla “içeriğinde terör örgütü propagandası yapılabileceği, suç ve suçluyu övebileceği” gibi dayanaksız bir gerekçeyle yasaklanmıştı. Diyarbakır’daki gösterim ise engellenmemekle birlikte kongre merkezinin çevresinde yoğun bir polis varlığı ile gerçekleşti. Basın mensuplarının ve izleyicilerin büyük ilgi gösterdiği Diyarbakır galası 5 Haziran 2015 Diyarbakır patlamasında bacaklarını kaybeden sinemacı Lisa Çalan’ın gönderdiği özel mesajın okunmasıyla başladı. Gösterimin düzenleyicilerinden olan Barış Anneleri İnisiyatifi ve Suruç Aileleri İnisiyatifi’nden temsilcilerin açılış konuşmalarında ise, Suruç’a yapılan bu yolculuğun bir barış yolculuğu olduğu, DAİŞ saldırılarıyla yıkılan Kobane’deki çocuklara oyuncak yardımı götürme isteğiyle yola çıkan bu genç insanların umudu temsil ettikleri dile getirildi. 300’ün üzerinde izleyicinin katıldığı ve sık sık alkışlarla kesilen gala programı ve gösterimin ardından yönetmenle yapılan kısa söyleşide ise, Büyükcoşkun uzun bir süredir dahil olduğu bu projenin Suruç ailelerinin önemli bir kısmının değerli desteğiyle gerçekleştiğini, kaybedilen genç insanları tanıtmaktan çok onların yolculuğunun umudu temsil eden tarafını ve geride bıraktığı izi aktarmaya çalıştıklarını dile getirdi. Belgeselle ilgili çalışma sürecinin sonunda toparlanan malzeme ile bir internet müzesi açma planları olduğunu ifade eden Büyükcoşkun, büyük kayıpların yaşandığı bir coğrafyada toplumsal belleğin canlı tutulmasına yönelik girişimlerin öneminin altını çizdi. Belgeselin kayıpların yasını tutmak gibi bir işlevi olmasının yanı sıra, Suruç’a doğru yola çıkan gençlerin yolculuğunda hepimizin hayatını ve düşlerini izlemenin de mümkün olabileceğini belirtti. Gitmek, önümüzdeki süreçte festivaller ve vizyon olasılıklarını değerlendirerek yoluna devam edecek.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.