Şu An Okunan
14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nden İlk Detaylar

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nden İlk Detaylar

Hak ve özgürlükler bağlamında hukuk ve adalet kavramlarını tartışmaya açan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin 14’üncü edisyonu 22-28 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. Festivalin açılış filmi ise Orson Welles imzalı Dava.

‘Herkes için Adalet’ sloganıyla bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali programından detaylar belli olmaya başladı. Prof. Dr. Adem Sözüer festivalin başkanlığını üstlenirken, Prof. Dr. Bengi Semerci festivalin direktörü olarak görev alacak. Yarışmalı bölümlerine ek olarak hukuk alanında akademik bir programı ve endüstri günlerini adalet ilkesi çerçevesinde bir araya getiren festival bu yıl 22-28 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

Festival her sene olduğu gibi bu yıl da dünyadan ve Türkiye’den adalet temalı filmlerden oluşan zengin bir program sunuyor. Gelenekselleşen ‘Adalet Terazisi’ bölümünün yanı sıra iki uluslararası yarışmaya ev sahipliği yapan festivalde toplamda 8.500 Euro değerinde ödül dağıtılacak. Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması ve Uluslararası Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’na başvurular ise devam ediyor. 1 Eylül’de sona erecek başvurular için festivalin internet sitesinde yer alan formu doldurmak yeterli.

Festivalin açılışını Orson Welles’in, Franz Kafka’nın aynı adlı romanından uyarladığı Dava (Le procès, 1962) yapacak. Bir memur tarafından suçu bile söylenmeden hakkında dava açılan Joseph K.’nın sistem karşısındaki çaresizliği üzerinden baskıcı devlet mekanizması önünde bireyin adalet arayışını gözler önüne seren film, festivalin akademik programının ‘Adil Yargılanma Hakkı’ temasının önemini vurgular nitelikte. Yazılışından 100, filme uyarlanmasından 62 yıl sonra restore edilen 4K kopyasıyla bir kez daha izleyici karşısına çıkan Dava, ilk gösterimini yaptığı Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarıştı. Welles’in “yaptığım en iyi film” diye tanımladığı Dava Romy Schneider, Anthony Perkins, Jeanne Morea ve Akim Tamiroff gibi yıldız isimlerden oluşan kadrosuyla da dikkat çekiyor.

Festivalin, filmden önemli bir sahneye yer veren afişi ise Kafka’nın ‘Dava’dan önce yayımlanan ‘Kanun Önünde’ öyküsünden esinlenerek seçildi. Festival, taşradan gelip kanun arayan bir adamın, engeller karşısında yıllarca süren bekleyişini konu alan öyküye referansla filmde defalarca kullanılan kapı imgesini bu yılki afişine taşıdı.

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin afiş tasarımı Sude Yeşim’e ait.

Festival kapsamında düzenlenen ve bu yılki teması ‘Akademik Yargılama Hakkı’ olarak belirlenen Uluslararası Akademik Program ise 22-29 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin altıncı maddesine işaret eden programda kişinin davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil ve kamuya açık olarak, makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına odaklanan oturumlar ücretsiz olarak düzenlenecek.

Akademik programa ve festivale dair ayrıntılı bilgiler önümüzdeki günlerde duyurulacak. 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’ne dair gelişmeleri festivalin internet sitesi üzerinden takip etmek mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.