Şu An Okunan
‘Aşk, İsyan ve Özgürlük’ Belgeselleri Beykoz Kundura’da

‘Aşk, İsyan ve Özgürlük’ Belgeselleri Beykoz Kundura’da

Kundura Sinema’nın #BelgeselFilmKuşağı kapsamında hazırladığı ‘Aşk, İsyan ve Özgürlük’ seçkisi 4, 11 ve 18 Haziran’da izleyiciyle buluşacak. Programda aşk, isyan ve özgürlük mefhumlarını yeniden tanımlayan dokuz belgesel yer alıyor.

Beykoz Kundura‘nın Haziran programından detaylar belli oldu. Beykoz Kundura bünyesinde faaliyet gösteren Kundura Sinema, #BelgeselFilmKuşağı adlı film programı kapsamında dünyanın dört bir yanından belgeselleri bir araya getiriyor. ‘Aşk, İsyan ve Özgürlük‘ adlı seçki, programa adını veren kavramlar üzerine düşünen, farklı formları ve yeni anlatım biçimlerini kullanarak yeniden tanımlayan belgesellerden oluşuyor. Tabulara meydan okuyan âşıklardan kalbi kırık baba-kız ilişkilerine, baskı toplumunda sosyal medyayı protesto alanına çevirenlerden adaletsizliğe başkaldıran gençlere, sarsıcı insan hikâyelerinin peşinde hakikat kavramını tartışmaya açan seçkide dokuz belgesel yer alıyor.

Hindistan’dan Rusya’ya, Macaristan’dan Portekiz’e uzanan seçkide Cannes’da En İyi Belgesel ödülüne layık bulunan Payal Kapadia’nın ilk uzun filmi Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece (A Night Of Knowing Nothing, 2021) ve Berlinale’de Teddy Jüri Ödülü’nü kazanan Magnus Gertten imzalı Nelly & Nadine (2022) filmleri öne çıkıyor. Bağımsız feminist sinemacı Lynne Sachs’ın babasıyla olan ilişkisini 8 ve 16 mm film, video kaseti ve dijital görüntüleri kullanarak izleyiciye aktardığı Baba Denen Kişi Hakkında Film (Film About a Father Who, 2020), Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA), Berlinale gibi önemli festivallerden yolu geçen Andrei Gryazev imzalı Çukur (Kotlovan, 2020), Visions du Réel’den Özel Mansiyon ödülü kazanan Marusya Syroechkovskaya imzalı How to Save a Dead Friend, 2022) ve aralarında IDFA’nın da olduğu pek çok festivali dolaşan Eneos Carka imzalı Muz Ağaçlarının Sessizliği (The Silence of the Banana Trees, 2022) adlı filmler de program kapsamında yer alıyor.

Ölü Bir Arkadaşı Kurtarmak

Kundura Sinema, Doclisboa Film Festivali’nden bir seçkiyi de ‘Aşk, İsyan ve Özgürlük’ programı kapsamında izleyiciyle buluşturuyor. Dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden Doclisboa’nın Kundura DocLab’e özel hazırladığı seçki Portekiz sinemasından üç filmi bir araya getiriyor. Kariyerinin henüz başında bir yönetmenin arşiv görüntüleri kullanarak film yaratma sürecini takip eden Inês Pedrosa e Melo imzalı Gözden Geçirilmiş Ev (Home, Revised, 2022), belediyenin toplum projesine ev sahipliği yapan bir evde bir araya gelen bir grup çocuğun geleceğe dair düşüncelerini anlatan Daniel Borga imzalı Bentoca (Bentuguese, 2022) ve Lizbon’daki stüdyosunu kapatmak üzere olan Portekizli dansçı ve koreograf João Fiadeiro’yu odağına alan Leonardo Mouramateus imzalı Üzüntüler (Vexations, 2022) program kapsamında görülebilecek.

Gözden Geçirilmiş Ev

Öte yandan Kundura Hafıza, çocuklara yönelik düzenlediği atölyelere Haziran ayında da devam ediyor. Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma ve Qbicart Disiplinlerarası Sanat Okulu ortaklığında, Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın tarihi ve üretim sürecinden ilhamla hazırlanan atölyeler 6-9 yaş arası çocuklara hitap ediyor. Disiplinlerararası yöntemleri ve interaktif uygulamaları kullanarak çocuklarda yaratıcılığı ve tarih bilincini uyandırmayı amaçlayan etkinler ‘Aşk, İsyan ve Özgürlük’ gösterimleriyle aynı tarihlerde düzenlenecek.

‘Aşk, İsyan ve Özgürlük’ biletlerinden elde edilecek tüm gelir deprem bölgelerinde yürütülen yardım çalışmalarına bağışlanacak. Program detaylarına Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.