Şu An Okunan
14. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’nin Programı Açıklandı

14. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’nin Programı Açıklandı

Greta

Bu yıl 14. kez seyirciyle buluşan Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’nde yer alacak filmlerin tamamı ve gösterim takvimi açıklandı. Hem çevrimiçi hem de fiziksel mekânlarda gösterimler düzenleyen festivalin programında Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel belgesel yer alıyor.

Türkiye’de düzenlenen en önemli belgesel etkinliklerinden birisi olan Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri bu yıl hem çevrimiçi hem de mekânlardaki fiziksel gösterimlerle seyirciyle buluşuyor. Festivalin, on yıldır dağıtılan Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nü kazanmış filmlerden oluşturulan çevrimiçi programı 3 Temmuz itibariyle başladı. Diğer yandan Documentarist’in bu yılki güncel programının düzenlendiği fiziksel mekânlardaki gösterimler de 6 Temmuz’da başlıyor. 6-11 Temmuz tarihlerinde Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Arter’de düzenlenecek gösterimlerde yer alacak filmlerin tamamı ve detaylı gösterim takvimi de geçtiğimiz günlerde festival yönetimi tarafından açıklandı.

Documentarist bu yıl güncel Lübnan sinemasının en önemli isimleri arasında yer alan belgeselci Eliane Raheb‘i onur konuğu olarak ağırlıyor. Bu kapsamda Raheb’in filmlerinden bir seçki de festivalin programında yer alıyor. Raheb’in başta bu yıl Berlinale’de Teddy Ödülü’nü kazanan son filmi Miguel’in Savaşı (Miguel’s War, 2021) olmak üzere kariyerinden çeşitli filmleri Documentarist kapsamında izlemek mümkün. Bunlara ek olarak Lübnanlı sinemacı Eliane Raheb, festival kapsamında 10 Temmuz Cumartesi günü saat 14:00’te, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek bir ‘ustalık dersi’ (master class) verecek.

Miguel’in Savaşı

Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri programından öne çıkan bir diğer kısım ise ekoloji krizine farklı bağlamlarda yaklaşan filmlerden oluşturulan ‘XR: Yokoluş İsyanı’ bölümü. Yaşadığımız küresel ekoloji krizinin muhtelif biçimlerine, kapitalist sömürü düzeni ile bağlantısına ve bu alanda verilen mücadelelere dair önemli belgesellerin bir araya getirildiği bu bölümde dünyanın farklı yerlerinden insanın yeryüzüyle ilişkisini sorgulayan filmlere yer veriliyor. Bu bölüm kapsamında kısa sürede tüm dünyanın tanıdığı bir figüre dönüşen genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in hikâyesine odaklanan Ben Greta (I’m Greta, 2020), Peru’nun And Dağları’nda yaşayan Máxima ve ailesinin bir maden şirketine karşı verdiği varoluş mücadelesini anlatan Maxima (2019) ve Julia Lazarus’un gözünü İstanbul’un kuzey ormanlarına diktiği belgeseli Kuzey Ormanları (2020) izlenebiliyor.

Maddenin Halleri
Maddenin Hâlleri

Documentarist’te Türkiye Sineması Gösterimleri Tamamen Ücretsiz

Documentarist’in ‘Uluslararası Panaroma’ ve ‘Türkiye Panaroma’ bölümlerinde ise Türkiye ve dünyadan son dönemin güncel belgesellerine yer veriliyor. Bu bölümler kapsamında geçtiğimiz yılın beğeniyle karşılanan yerli belgesellerinden Zeynep Dadak’ın Ah Gözel İstanbul, Deniz Tortum’un Maddenin Hâlleri, Metin Akdemir’in Hayalimdeki Sahneler ve Eytan İpeker’in Miss Holokost Survivor filmlerinin yanı sıra Rusya’dan Suriye’ye, İsviçre’den Filistin’e pek çok farklı coğrafyadan belgesel izlenebiliyor.

Documentarist’in hepsi Pera Müzesi’nde düzenlenecek Türkiye sineması gösterimlerinin tamamı ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Diğer gösterimlerin bilet fiyatı ise 10 TL. Kimi gösterimlerin film ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirileceği festivalin detaylı gösterim takvimine buradan, Documentarist’le ilgili genel bilgilere buradan ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.