Şu An Okunan
15. Documentarist’te Ödüller Sahiplerini Buldu

15. Documentarist’te Ödüller Sahiplerini Buldu

15. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalin Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nü Bitmemiş Cümleler kazanırken FIPRESCI Eleştirmenler Ödülü ise Aşk, Mark ve Ölüm’e verildi.

Belgesel sinemanın güncel örneklerini bir araya getiren zengin programıyla bu sene 15’inci yaşını kutlayan Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri, dün yapılan gösterimlerle tamamlandı. 25-30 Haziran tarihleri arasında altı mekânda yetmişten fazla filmi seyirciyle buluşturan festival bu yıl konuk ülke olarak Almanya’yı ağırladı. Altı güne yayılan festival Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen kapanış ve ödül töreniyle sona erdi.

Bir ana yarışma düzenlemeyen Documentarist’te her yıl Türkiye Panorama bölümünde yer alan ilk veya ikinci filmlerden birine verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nün bu yılki sahibi yönetmenliğini Adar Bozbay’ın üstlendiği Bitmemiş Cümleler belgeseli oldu. Jüri Özel Ödülü ise Gizem Aksu’nun 9/8fight41: hepimiz için 9/8’lik bir dövüş adlı kısa belgeseline verildi. Ödülleri sinema akademisyeni Özlem Güçlü, programcı ve dijital iletişim uzmanı Karen Cirillo, yönetmen Ahu Öztürk, kurgucu Selda Taşkın ve belgesel sinemacı/akademisyen Can Candan’dan oluşan jüri belirledi.

Aşk Mark ve Ölüm
Aşk, Mark ve Ölüm

Festivalin uluslararası seçkisinde yer alan filmlerden birine verilen FIPRESCI Eleştirmenler Ödülü’nü ise Cem Kaya’nın Aşk, Mark ve Ölüm (Liebe, D-Mark und Tod) filmi kazandı. Ödülü veren jüri Natalia Moussienko (Ukrayna), Teresa Vena (İsviçre) ve Övgü Gökçe’den (Türkiye) oluşuyordu.

Bu sene üç belgeselciyi üç filmiyle tanıtmayı amaçlayan ‘3×3’ başlıklı yeni bir bölüme başlayan Documentarist, bu kapsamda yönetmenler Monika Treut, Magnus Gertten ve Aliona van der Horst’a filmografilerinden üçer filmle programında yer verdi. Festivalin yeniliklerinden bir diğer ise Müze Gazhane’de düzenlenen açık hava film gösterimleri oldu. Ekoloji ve İklim Krizi meselelerini ele alan filmler ‘XR Yok Oluş İsyanı’ adı altında Müze Gazhane’de seyirciyle buluştu.

Documentarist’le ilgili daha detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.