Şu An Okunan
Sundance Film Festivali Ödülleri Açıklandı

Sundance Film Festivali Ödülleri Açıklandı

Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Sundance Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Siân Heder imzalı CODA dört dalda ödüle layık bulunurken bu yıl festivale Türkiye’den katılan tek film olan Serhat Karaaslan imzalı Suçlular ise kısa film seçkisinde verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Amerikan bağımsız sinemasının en önemli buluşma noktalarından birisi olan Sundance Film Festivali, bugün düzenlenen gösterimlerle sona eriyor. Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle ABD’nin çeşitli şehirlerinde düzenlenen kısıtlı sayıdaki fiziksel gösterimlerin yanı sıra büyük ölçüde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen festivalde ödüller ise sahiplerini buldu. Siân Heder imzalı CODA, ABD Dramatik Yarışma’sındaki üç büyük ödülü birden kazanarak bu alanda bir ilke imza attı. Oyuncu kadrosunun performansıyla bir Jüri Özel Ödülü de kazanan CODA, törenden dört ödülle ayrıldı.

Galasının ardından hızla festivalin yıldız filmine dönüşen, birçok büyük firmanın girdiği rekabet sonrasında Apple’ın gösterim haklarını bu alanda bir rekor kırarak, 25 milyon dolara satın aldığı CODA şimdiden bu yılın merakla beklenen filmleri arasına girmiş durumda. Bu alandaki rekoru geçtiğimiz yıl Andy Samberg ve Cristin Milioti’in başrollerini üstlendiği Palm Springs filmi kırmıştı. Duyma engelli ebeveynlere sahip bir lise öğrencisinin yaşamına odaklanan CODA, adını bu alanda çalışan bir sivil toplum örgütünün kısaltmasından alıyor.

Serhat Karaaslan İmzalı Suçlular’a Jüri Özel Ödülü

Sundance Film Festivali
Suçlular

Bu yıl Sundance Film Festivali’ne Türkiye’den katılan tek film olan Serhat Karaaslan imzalı Suçlular ise senaryosuyla kısa film seçkisinde Jüri Özel Ödülü kazandı. Sundance Film Festivali’nin her alanda dağıttığı ana ödüllerin yanı sıra verdiği Jüri Özel Ödülü, filmleri farklı unsurlarıyla ödüllendirme özelliğine sahip. Geçtiğimiz yıl aynı ödülü Valerio’s Day Out adlı yapım yönetmenlik dalında kazanırken Karaaslan’ın yeni kısası ise senaryo yazımıyla bu ödüle layık görüldü.

Dünya prömiyerini Karlovy Vary Film Festivali’nde yapan ilk uzun metrajı Görülmüştür‘le (2018) adını duyuran Serhat Karaaslan ilk filmiyle pek çok ödül kazanmıştı. Daha önce kısa filmleri Toronto ve Locarno gibi prestijli film festivallerine seçilen Karaaslan’ın yeni kısası Suçlular da Sundance’te açılmış oldu. Karaaslan’ın yazıp yönettiği ve oyuncu kadrosunda Deniz Altan, Lorin Merhart, Erdem Şenocak ve Ercan Kesal’ın yer aldığı film, baş başa kalmaya çalışan genç bir çiftin öyküsüne odaklanıyor.

Festivalde ödül kazananların listesi şu şekilde:

ABD DRAMATİK YARIŞMA

Büyük Jüri Ödülü
CODA

İzleyici Ödülü
CODA

Yönetmen Ödülü
Siân Heder (CODA)

Waldo Salt Senaryo Ödülü
Ari Katcher ve Ryan Welch (On the Count of Three)

Jüri Özel Ödülü – En İyi Oyuncu
Clifton Collins Jr. (Jockey)

Jüri Özel Ödülü – Oyuncu Kadrosu
CODA


ABD BELGESEL YARIŞMASI

Büyük Jüri Ödülü
Summer Of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)

İzleyici Ödülü
Summer Of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)

Yönetmen Ödülü
Natalia Almada (Users)

Jonathan Oppenheim Kurgu Ödülü
Kristina Motwani ve Rebecca Adorno (Homeroom)

Jüri Özel Ödülü – Çıkış Yapan Sinemacı
Parker Hill ve Isabel Bethencourt (Cusp)

Jüri Özel Ödülü – Kurmaca Olmayan Hikâye Anlatıcılığında Yenilik
Theo Anthony (All Light, Everywhere)


DÜNYA SİNEMASI DRAMATİK YARIŞMA

Büyük Jüri Ödülü
Hive

İzleyici Ödülü
Hive

Yönetmen Ödülü
Blerta Basholli (Hive)

Jüri Özel Ödülü – Oyunculuk
Jesmark Scicluna (Luzzu)

Jüri Özel Ödülü – Vizyoner Sinemacılık
Baz Poonpiriya (One for the Road)

DÜNYA SİNEMASI BELGESEL YARIŞMASI

Büyük Jüri Ödülü
Flee

İzleyici Ödülü
Writing With Fire

Yönetmen Ödülü
Hogir Hirori (Sabaya)

Jüri Özel Ödülü – Vérité Sinema
Camilla Nielsson (President)

Jüri Özel Ödülü – Değişime Etki
Rintu Thomas ve Sushmit Ghosh (Writing With Fire)

Ödüllerin tamamına Sundance Film Festivali’nin resmî web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.