Şu An Okunan
26. Türkiye Almanya Film Festivali’nin Programı Açıklandı

26. Türkiye Almanya Film Festivali’nin Programı Açıklandı

11 Mart günü kapılarını on günlüğüne açacak olan 26. Türkiye Almanya Film Festivali’nin programı belli oldu. Dört farklı mekânda gerçekleştirilecek festival sinema sektöründen isimler ve sanatçılarla birlikte 70’den fazla konuğu ağırlayacak.

Bu sene Almanya’nın Nürnberg kentinde 26’ncı kez düzenlenecek Türkiye-Almanya Film Festivali‘nin salgın önlemlerinin devam ettiği bu dönemde nasıl düzenleneceği festival takipçilerinin merakla beklediği konular arasında. Festival Başkanı Adil Kaya ve Nürnberg Belediye Sanat Direktörü Michael Bader’in yaptığı basın toplantısında festivalin hangi koşullar altında düzenleneceği açıklanırken tüm program da duyuruldu. Basın toplantısında Covid-19 pandemisinde yaşanan umut verici gelişmelerin Almanya’da kültürel faaliyetler üstündeki baskıyı azalttığı dile getirildi ve gösterimlerin planlandığı gibi yüz yüze gerçekleştirileceği duyuruldu. Festivalin açılışı Tafelhalle‘de, ödül töreni ise Heilig-Geist-Saal adlı salonda yapılacak. Kültür sanat merkezi Künstlerhaus (Königstrasse 93) ve Almanya’nın en büyük multiplex sineması olan CineCitta da festival mekânları arasında.

Festival kapsamında düzenlenen yarışmalar ve bu yarışmalarda görev yapacak jüri üyeleri, açılış filmi ve festival bünyesinde verilen Onur Ödülleri gibi detaylar daha önce duyurulmuştu. Düzenlenen basın toplantısında festival programının tamamı da belli oldu. 11-20 Mart tarihleri arasında düzenlenecek festival Türkiye ve Almanya’nın yanı sıra Fransa, Belçika ve Azerbaycan yapımı filmlere de yer veren zengin bir program sunuyor. Gösterimler ve sohbetlerle birlikte toplam 48 etkinlik hazırlanırken programda yer alan filmlerden üçünün uluslararası ilk gösterimi, 12‘sinin Almanya prömiyeri, 15‘inin de Nürnberg’deki ilk gösterimi festival dâhilinde yapılacak.

Sinema Dünyaları

Türkiye ve Almanya toplumlarını yakından ilgilendiren konulara farklı perspektiflerden yaklaşan filmlerin yer aldığı ‘Sinema Dünyaları’ bölümü beş ülkeden 11 filmlik bir seçki sunuyor. Göç sorunu ve mülteciler, savaş karşıtlığı, gözaltında kaybolma vakaları, kadına şiddet gibi belli başlı konular ekseninde seçilen filmler arasında, festivalin açılışını yapacak Bergen‘le (2022) birlikte Türkiye’den şu filmler yer alıyor: Tufan Taştan’ın dünya prömiyerini 43. Moskova Film Festivali’nde gerçekleştiren ilk uzun metraj filmi Sen Ben Lenin (2021), Batı Trakya göçmeni bir baba ile kızının yıllar önce yaşanan bu zorunlu göçü tam tersi istikametten takip ettikleri yolculuklarına odaklanan Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe imzalı Patrida (2021) ve bir maden ocağında yaşanan kaza sonrası göçükte kalan madencilerin mağdur aileleri ile ocak sahipleri arasında geçen mücadeleyi anlatan Muhammet Çakıral imzalı Lacivert Gece (2021). Programda yer alan diğer filmler ise şöyle sıralanıyor:

  • Islak Köpek (Ein Nasser Hund / Yön. Damir Lukacevic, 2020), Almanya
  • Jessy (Yön. Rebeca Ofek / 2021), Almanya
  • Sözün Bittiği Yer (Am Ender der Worte / Yön. Nina Vukovic, 2021), Almanya

‘Sinema Dünyaları’ kapsamında yer alan ‘Sınırlar Ötesi’ bölümü de dört filmlik bir seçki sunuyor. 52. Visions du Réel Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen ve Avrupa Film Akademisi’nin (EFA) bu yılki En İyi Avrupa Belgeseli ödülüne aday gösterilen 15 film arasına giren Ahmed Necdet Çupur’un Yaramaz Çocuklar (2021) filmi bunların başında geliyor. Seçkide yer alan diğer filmler ise şöyle:

  • ALL-IN (Yön. Volkan Üce, 2022), Belçika
  • Avrupa (Europe / Yön. Philip Scheffner, 2022), Almanya
  • Suğra ve Oğulları (Sughras Söhne / Yön. Ilgar Najaf, 2021), Azerbaycan

Öngören Ödülü’ne Beş Film Aday

Festivalin 2000 yılından beri düzenli olarak Mahmut Tali Öngören adına verdiği Öngören Ödülü, bu yıl da insan hakları ve demokrasi konularını işleyen bir filme sunulacak. Ödül jürisi yönetmen Michael Aue, festival küratörü Sinem İlterli, sosyal pedagog Monika Ott, gazeteci Jochen Schmoldt, eski kültür direktörü Dr. Matthias Strobel ve InterForum kurulu üyesi Ersin Uğurlu’dan oluşurken jürinin değerlendireceği filmler ise şu şekilde:

  • AYSHA (Yön. Cengiz Akaygün, 2021), Almanya
  • Durma, Hep Hareket Et (Don’t Stop Motion / Yön. Franziska Bausch-Moser, Niels Bauder, 2021), Almanya
  • Okul Tıraşı (Yön. Ferit Karahan, 2021), Türkiye
  • Lacivert Gece (Yön. Muhammet Çakıral, 2021), Türkiye
  • George W. Bush’a Karşı Rabiye Kurnaz (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush / Yön. Andreas Dresen, 2022), Almanya

Festival bu sene Türkiye’den 38, Almanya’dan 28, Fransa’dan 2, Belçika, Azerbaycan, ve Kıbrıs’tan birer olmak üzere 70’in üzerinde sanatçı ve sinemacıyı konuk edecek. Konuklar arasında Onur Ödülleri’nin sahipleri Claudia Tronnier, Ahmet Boyacıoğlu ve Perihan Savaş’ın yanı sıra festival programında yer alan filmlerin ekipleri, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder ve ZDF Sinema Filmleri ve TV Dizileri Genel Başkanı Frank Zervos gibi isimler yer alıyor.

Öte yandan salgın nedeniyle organizasyonda doğacak riskleri en aza indirmek adına gösterimler paralelinde düzenlenen etkinliklerde kısıtlamaya gidildi. Festival yönetimi, pandemi koşullarının el verdiği ölçüde spontane yan etkinlikler düzenlemeyi planlıyor.

Festivalle ilgili detaylı bilgiye 26. Türkiye Almanya Film Festivali’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.