Şu An Okunan
3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Ulusal Yarışma’da En İyi Film ödülünü Ayşe Polat’ın Kör Noktada filmi kazandı. Uluslararası Yarışma’da ise En İyi Film ödülü Saim Sadiq imzalı Joyland‘e gitti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZFAŞ, İZELMAN ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliğinde bu sene üçüncü kez düzenlediği İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali 16 Haziran’da Elhramra Sanat Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı. Nuri Bilge Ceylan’ın Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002) adlı filmlerinden seçilen 11 sahne üzerine bestelenen caz eserlerinden oluşan ‘Taşra Üçlemesi’ projesinin dünya prömiyerinin gerçekleştiği gecede festival kapsamında verilen Emek Ödülleri de sahiplerine takdim edildi. Türkiye’nin ilk kadın sinema eleştirmeni, çevirmen Sevin Okyay ve akademisyen, yazar Prof. Dr. Oğuz Makal, ödüllerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in elinden aldı.

Direktörlüğünü Vecdi Sayar’ın üstlendiği festival bu yıl kapsamını genişletme yoluna gitti. İlk iki yılında Ulusal Yarışma’nın ve Dizi Müziği Ödülleri’nin düzenlendiği festival, müzik temalı kurmaca ve belgesel filmlerin yarışacağı Uluslararası Yarışma’yı da bünyesine dâhil etti. Sinema ve müzik ilişkisini öne çıkaran programıyla dikkat çeken festivalde yarışmalı bölümlere ek olarak göç temalı filmlerden oluşan ‘İki Arada Bir Derede’, ‘Dünya Festivallerinden’, ‘Müziğin Yıldızları’, ‘Müziğin İzinde’, ‘Ustaya Saygı: Luchino Visconti’, ‘Hayatın Ritmi’, ‘Hayal Ülkesi’ ve ‘Kısaca Müzik’ adlı bölümler yer aldı. 100’ü aşkın filmi seyirciyle buluşturan festivalde bir dizi yan etkinlik de düzenlendi. 19 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen konserde sahne alan Zuhal Olcay, festivalin 21 Haziran Dünya Müzik Günü’nde gerçekleşen ödül töreninde de Vedat Sakman’la birlikte sahnedeydi. ‘Sinemada Müziğin İşlevi’, ‘Beyazperdede Göçmen Sorunu’, ‘Belgeselin Müziği, Müziğin Belgeseli’ gibi söyleşilere de ev sahipliği festival, ödül kazanan filmlerin tekrar gösterileceği 22 Haziran’da sona eriyor.

Festival kapsamında üç ayrı kategoride verilen ödüller dün akşam İstinye Park Teras Renk Sineması’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Korhan Abay’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede Ulusal Yarışma’da on kategoride ödül verildi. Başkanlığını Zuhal Olcay’ın üstlendiği Ulusal Yarışma jürisinde Olcay’a Mehmet Açar, Mehmet Can Özer, Murat Kılıç, Vedat Sakman, Vuslat Saraçoğlu ve Zeynep Ünal eşlik etti. Jüri En İyi Film ödülünü Ayşe Polat’ın Kör Noktada filmine layık buldu. Polat, Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) jürisinin bu yıl Duygu Sağıroğlu anısına verdiği En İyi Yönetmen ödülünün de sahibi olurken Kör Noktada, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisince verilen En İyi Film ödülünü de kazandı. Özcan Alper imzalı Karanlık Gece (2022) Jüri Özel Ödülü’ne layık görülürken Ömer Faruk Sorak imzalı Kendi Yolumda ise festivalden iki ödülle ayrıldı.

Joyland

Alexandra Enberg, Krisztina Goda, Pelin Batu, Serdar Kökçeoğlu ve Minko Lambov’dan oluşan Uluslararası Yarışma jürisi ise En İyi Film ödülünü Saim Sadiq’in yönettiği Joyland (2022) filmine verdi. Jüri Özel Ödülü ise Marie-Castille Mention-Schaar imzalı Divertimento filminin oldu.

Festivalin Onur Ödülleri de aynı törende sahiplerine takdim edildi. Zuhal Olcay, Erkan Oğur ve Grégoire Hetzel, ödüllerini almak üzere festivalde hazır bulunurken Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’ne layık görülen İranlı sanatçı Bahman Ghobadi ise festivale bir video mesaj gönderdi. Festivale katılmak üzere Türkiye’ye gelen ancak İran’daki İslami rejim yanlılarından aldığı tehdit mesajlarından dolayı İzmir’e gelme planını gerçekleştiremeyen Ghobadi, video mesajında “Ödülü İran rejimiyle mücadele eden cesur kadınlara ithaf ediyorum” dedi.

3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde Kristal Flamingo ödülünü kazananların tam listesi şu şekilde:

Ulusal Yarışma

En İyi Film: Kör Noktada (Yön. Ayşe Polat)

Jüri Özel Ödülü: Karanlık Gece (Yön. Özcan Alper)

En İyi Oyuncu: Nurcan Eren (Suna) ve Berkay Ateş (Karanlık Gece)

En İyi Özgün Müzik: K. Cansun Küçüktürk (Karanlık Gece)

En İyi Özgün Film Şarkısı: Bu da Geçer – Athena (Kendi Yolumda)

En İyi Ses Tasarımı: Eli Haligua, Fatih Rağbet (Ayna Ayna)

Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Ayşe Polat (Kör Noktada)

SİYAD En İyi Film Ödülü: Kör Noktada

İzmir Kent Konseyi Ödülü: Kendi Yolumda (Yön. Ömer Faruk Sorak)

Uluslararası Yarışma

En İyi Film: Joyland (Yön. Saim Sadiq)

Jüri Özel Ödülü: Divertimento (Yön. Marie-Castille Mention-Schaar)

En İyi Özgün Müzik Ödülü: Nicolás Guerschberg (Dans Başlasın / Let the Dance Begin)

Dizi Müziği Ödülleri

Ulusal Kanal Dizisi En İyi Özgün Jenerik Müziği Ödülü: Alp Yenier (Ömer)

Platform Dizisi En İyi Özgün Jenerik Müziği Ödülü: Hakan Özer (Şahmaran)

Ulusal Kanal Dizisi En İyi Özgün Şarkı Ödülü: Serkan-Ece Ölçer, Mert Carim (Duy Beni)

Platform Dizisi En İyi Özgün Şarkı Ödülü: Özkan Uğur – Bir Bakman Lazım (Erşan Kuneri)

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.