Şu An Okunan
31. Ankara Uluslararası Film Festivali

31. Ankara Uluslararası Film Festivali

3-11 Eylül 2020 / Büyülü Fener Kızılay

COVID-19 tedbirleri nedeniyle başta duyurulduğu 4-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilemeyen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl 3-11 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenleniyor. Gösterimlerin Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacağı festival, pandemi önlemlerine uygun olarak yüzde 50 kapasiteyle ve gerekli hijyen tedbirleri alınarak gerçekleştiriliyor. 13 ülke ve 59 yönetmenden toplamda 56 filmin gösterileceği Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasından birçok güncel ve klasik film seyirciyle buluşacak. 

Festivalin ulusal uzun metraj yarışmasında dokuz film yer alıyor: Ümit Ünal’ın 39. İstanbul Film Festivali’nden büyük ödül Altın Lale’yle dönen Aşk, Büyü vs. filmi, Leyla Yılmaz’ın 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde İzleyici Ödülü kazanan Bilmemek’i, Faysal Soysal’ın ikinci uzun metrajı Ceviz Ağacı, Eylem Kaftan’ın ilk uzun metrajlı kurmacası Kovan, dünya prömiyerini yaptığı Varşova Film Festivali’nde Ekümenik Jüri En İyi Film Ödülü’ne layık görülen Omar ve Biz, Mehmet Emin Yıldırım’ın yazıp yönettiği Şair, Onur Ünlü’nin diyalog kullanmadan çektiği yeni filmi Topal Şükran’ın Maceraları, Erkan Yazıcı’nın ilk uzun metrajı Uzak Ülke ve başrolünde yer alan Onur Dikmen’in performansıyla dünya prömiyerini yaptığı 8. Silk Road Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Erkek Oyuncu ödülüyle dönen Uzun Zaman Önce. Festivalde ayrıca ulusal belgesel ve kısa film yarışmaları da düzenleniyor. 

Festivalin bu yılki ‘Dünya Sineması’ seçkisinde ise farklı dönem ve coğrafyalardan klasikler dikkat çekiyor. Bölüm içerisinde ‘Anısına’ başlığıyla Federico Fellini’nin Aylaklar (I Vitelloni, 1953) ve Éric Rohmer’in Claire’in Dizi (Le Genou de Claire, 1970) filmleri gösterilecek. Bu bölümde ayrıca Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’nın oluşturduğu tarihî ‘Vişegrad Dörtlüsü’ birliğinden yola çıkarak hazırlanan bir klasik komedi filmleri seçkisi yapılacak. Macar sinemasının en önemli isimlerinden Zoltán Fábri’nin klasiklerinden Profesör Hannibal (Hannibál tanár úr, 1956), Andrzej Munk’un 1944 Varşova Ayaklanması’nın ardından yaşananlara odaklanan filmi Eroica (1958), Jirí Menzel’in Kardelen Festivali (Slavnosti snezenek, 1984) ve Frigyes Ban’ın Çekyalı yönetmen Vladislav Pavlovic’le birlikte yönettiği Aziz Peter’in Şemsiyesi (Szent Péter esernyöje, 1958) bu bölümde izlenebilecek. 

‘Festivallerden’ adlı bölümde ise Christian Petzold’ün Undine’si ve Ulrike Ottinger’in Paris Calligrammes’ı öne çıkan filmlerden bazıları. 

filmfestankara.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.