Şu An Okunan
71. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı İçin Yarışacak Filmler Belli Oldu

71. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı İçin Yarışacak Filmler Belli Oldu

Büyük ödül için yarışacak on beş yapım arasında Maria Schrader, Hong Sangsoo, Radu Jude ve Céline Sciamma’nın yeni filmleri de yer alıyor.

Pandemi politikaları sebebiyle gösterimlerini bu yıl iki aşamada gerçekleştirecek Berlin Film Festivali, yetmiş birinci yılında ağırlayacağı yapımları duyurdu. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ve yönetim tarafından boş bir sinema salonunda düzenlenen basın açıklamasıyla açığa çıkan program, festivalin aşina olduğu birçok yüzün yanı sıra her zamanki gibi birçok yeni isimle tanışma imkânı da sunuyor.

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la jeune fille en feu, 2019) ile büyük beğeni toplayan Céline Sciamma, neredeyse her sene bir kez izleyiciyle buluşmayı başarmasıyla tanınan ünlü yönetmen Hong Sangsoo, Netflix’te yayınlanan Unorthodox (2020) dizisiyle ismini duyuran Maria Schrader, Müze (Museo, 2018) filmiyle senaryo dalında Gümüş Ayı kazanan Alonso Ruizpalacios ve filmleriyle birçok kez festivale konuk olmuş, Aferim! (2015) ile de Gümüş Ayı kazanmış Radu Jude ana yarışmada yer alan isimler arasında.

71. Berlinale – Ana Yarışma Filmleri

Albatros (yön. Xavier Beauvois / Fransa)

Babardeală cu buclucsau porno balamuc (yön. Radu Jude / Romanya, Lüksemburg, Hırvatistan, Çekya)

Fabian oder Der Gang vor die Hunde (yön. Dominik Graf / Almanya)

Ghasideyeh gave sefid (yön. Behtash Sanaeeha, Maryam Moghaddam / İran, Fransa)

Guzen to sozo (yön. Ryusuke Hamaguchi / Japonya)

Herr Bachmann und seine Klasse (yön. Maria Speth / Almanya)

Ich bin dein Mensch (yön. Maria Schrader / Almanya)

Inteurodeoksyeon (yön. Hong Sangsoo / Güney Kore)

Memory Box (yön. Joana Hadjithomas, Khalil Joreige / Fransa, Lübnan, Kanada, Katar)

Nebenan (yön. Daniel Brühl / Almanya)

Petite Maman (yön. Céline Sciamma / Fransa)

Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt? (yön. Alexandre Koberidze / Almanya, Gürcistan)

Rengeteg – mindenhol látlak (yön. Bence Fliegauf / Macaristan)

Természetes fény (yön. Dénes Nagy / Macaristan, Letonya, Fransa, Almanya)

Una Película de Policías (yön. Alonso Ruizpalacios/Meksika)


Festival yönetimi, yetmiş birinci festivalin programında yer alacak filmlerin duyuru sürecini günlere bölmüş ve her gün bir bölümün filmlerini takipçileriyle paylaşmıştı. Hafta boyunca devam eden anonslarda daha önce Panorama, Forum, Generation, Encounters gibi yan bölümlerin seçkileri de açıklandı.

İlk kez geçtiğimiz sene düzenlenen, yeni festival yönetiminin farklı yaratıcı pratiklere ve türler arasındaki ‘kavuşmalara’ ev sahipliği yapmayı amaçladığı Encounters bölümünde gösterilecek filmler arasında Denis Côté yönetmenliğindeki Hygiène sociale ile Ramon ve Silvan Zürcher’in Das Mädchen und die Spinne filmleri de bulunuyor. Encounters bölümü bu sene birçok ilk filmi bir araya getirmiş olmasıyla da dikkat çekiyor.

Cennetten Kovulmak (2014) filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden büyük ödülle ayrılan Ferit Karahan’ın yeni filmi Okul Tıraşı, festivalin Panorama bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Berlinale’nin bu yılki jürisi, yakın zamanda Altın Ayı kazanarak festival tarihine adını yazdırmış altı yönetmenden oluşuyor. Mohammad Rasoulof, Nadav Lapid, Adina Pintilie, Ildikó Enyedi, Gianfranco Rosi ve Jasmila Zbanic, bu senenin kazananlarına beraber karar verecek.

71. Berlin Film Festivali’nin uluslararası endüstriyle ilk buluşması 1-5 Mart tarihleri arasında The European Film Market ile birlikte gerçekleştirilecek. Geniş gösterimlerin, galaların ve kırmızı halı töreninin yer alacağı ikinci aşamanın ise 9-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.