Şu An Okunan
ABD’de Polisi Öven Cops Programı Yayından Kaldırıldı

ABD’de Polisi Öven Cops Programı Yayından Kaldırıldı

Toplam 32 sezonla ABD’nin en uzun soluklu televizyon programlarından biri olan ve Amerikan polisinin suça karşı faaliyetlerini yücelten Cops, ülke genelinde polis şiddetine karşı yürütülen protestoların etkisiyle yayından kaldırıldı.

Her bölümünde bir suçlunun nasıl yakalandığını anlatan Cops, polisin uyuşturucu ticareti ve fuhuş gibi suçlardan federal suçlara kadar birçok meseleyle nasıl mücadele ettiğini manipülatif bir şekilde ele alması nedeniyle sıkça eleştirilen bir reality şov. 1989 yılında Fox kanalında başlayan program 2013 yılının Mart ayında ırkçılık karşıtı Color of Change organizasyonuna destek olmak adına Fox bünyesinden kaldırılmış, ancak daha sonra Paramount Network programı satın almış ve yayın hayatına geri döndürmüştü.

Kahraman polis imgesinin yaratıldığı programa hâkim olan ırkçı, cinsiyetçi ve ayrımcı bakış, ABD kamuoyunda uzun yıllardır tartışılan bir meseleydi. Geçtiğimiz ay ABD’nin Minneapolis şehrinde George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesi üzerine, polise ve adalet sistemine karşı uzun süredir görülmemiş boyutta protestolar düzenlenmeye başlamıştı. Konuya ilişkin sokak eylemlerinin yanında sanat dünyasının farklı kollarından da protestoları destekleyen adımlar atılırken, Paramount Network geçtiğimiz Salı günü, ülke çapında yapılan polis reformu çağrısının ardından Cops’ı yayın akışından temelli kaldırdığını duyurdu.

Color of Change grubu, programın başladığı yıldan bu yana ısrarla “siyah Amerikalıların çarpık ve insanlık dışı bir şekilde tasvir edilerek adalet ve ceza sistemi için bir kâr modeli oluşturdukları” gerekçesiyle programın kaldırılmasını talep ediyordu. Kanalın sözcülerinden biri son gelişmelerin üzerine şu ifadeleri kullandı: “Cops artık Paramount Network’te değil ve kısa ya da uzun vadede geri dönmesine dair bir planımız yok.” Color of Change başkanı Rashad Robinson ise “Bu doğru bir hamle (…) Daha fazlasını görmek istiyoruz” dedi. Cops’ın 33. sezonunun 15 Haziran’da Paramount’ta başlaması planlanıyordu.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.