Şu An Okunan
Altın Palmiyeli Parazit Çin’de Sansüre Takıldı

Altın Palmiyeli Parazit Çin’de Sansüre Takıldı

Bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazanan Bong Joon-ho filmi Parazit, Çin’de düzenlenen FIRST Film Festivali’nin programından çıkarıldı.

Güney Kore sinemasının son dönemdeki en yaratıcı yönetmenlerinden Bong Joon-ho’nun Altın Palmiyeli filmi Parazit (Parasite), Çin’in en önemli festivallerinden biri olan ve dünyanın farklı köşelerinden yenilikçi örneklere yer vermesiyle tanınan FIRST Film Festival’inin kapanış filmi olarak duyurulmuştu. Ancak Parazit aniden “teknik sebepler”le programdan çıkarıldı.

Festival organizatörleri sosyal medya hesaplarında, yaşanan bu duruma dair: “28 Temmuz’da kapanış filmi olarak yapılması planlanan Parazit gösterimi teknik sebeplerden dolayı iptal edilmiştir” şeklinde muğlak bir açıklamada bulunmakla yetindi.

Oysa işin aslının farklı olduğu konusunda kamuoyu hemfikir. Sansürün asıl sebebinin, Güney Kore ile Çin arasında gerilen diplomatik ilişkiler olduğu öne sürülüyor. İki ülke arasındaki durum, Kore Hükümeti’nin ABD ile ilerlettiği diplomatik ilişkiler sebebiyle gerilmiş ve Çin uzun bir süre Kore’den gelen her türlü kültür ürününe ambargo uygulamaya çalışmıştı. Yakın zamanda ise bu kültürel ambargonun gevşediğine dair emareler belirmişti. Oysa Parazit gibi tüm dünyada ses getiren bir Güney Kore filminin gösteriminin engellenmesi, bu yasağın halen uygulanmaya devam ettiğine bir işaret.

“Teknik sebepler”, özellikle son altı aydır Çinli yetkililer tarafından sansür için paravan olarak kullanılıyor. Bu furya şubat ayında, Berlin Film Festivali’nde Çin sinemasının ustalarından Zhang Yimou’nun Kültür Devrimi’ne dair merakla beklenen filmi One Second’ın festivalden son anda çekilmesiyle başlamıştı.

Not: Parazit ülkemizde 1 Kasım 2019 tarihinde gösterime girecek.

Kaynak: Variety

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.