Şu An Okunan
Altın Portakal Sinema Okulu’ndan Detaylar Duyuruldu

Altın Portakal Sinema Okulu’ndan Detaylar Duyuruldu

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde gerçekleştirilen Altın Portakal Sinema Okulu, üçüncü yılında da öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşturmaya devam ediyor. 3-8 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenecek eğitim programında sabah derslerine ek olarak sinema sektöründen önemli isimlerin tecrübelerini paylaşacağı söyleşiler yer alıyor.  

2-9 Ekim tarihleri arasında 58. kez düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, ilk olarak 2019 yılında hayata geçirilen Altın Portakal Sinema Okulu’na üçüncü kez ev sahipliği yapıyor. Türkiye’deki üniversitelerde radyo, televizyon, sinema, medya, iletişim ve görsel sanatlar bölümlerinde eğitim gören öğrencilere teoriden pratiğe pek çok konuda özel ders imkânı sunan projeye bu yıl 46 şehrinden 454 başvuru yapıldı. İlk yılında 150 öğrenciyi kabul eden okul, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 250 öğrenciye çevrimiçi olarak eğitim desteği verecek.  

Öğrencilerin sabah katılacağı canlı dersler akademisyen Ayşegül Doğan’ın ‘Film Okuma Atölyesi’ ile başlayacak. Senaryo danışmanı ve akademisyen Gülengül Altıntaş’ın ‘Görsel Hikâye Anlatımı’ dersinin ardından program sinema yazarı ve akademisyen Aslı Özgen’in vereceği ‘Yeniden Keşfedilen Tarih: Kadın Sinemacılar’ dersiyle devam edecek. Programda ayrıca Ayris Alptekin’in ‘Kurgu Atölyesi’ ve Dilek Aydın’ın ‘Yaratıcı Yapım Süreçlerini Anlamak’ dersleri de yer alıyor. Sabah dersleri kapsamında yönetmen Reha Erdem’le karantina koşullarında Zoom üzerinden çektiği Seni Buldum Ya! filmi üzerine bir söyleşi de yapılacak. Söyleşinin moderatörlüğünü sinema yazarı Evrim Kaya üstlenecek.

Sinema Okulu kapsamında geçtiğimiz yıl başlatılan söyleşiler bu yılın programında da önemli bir yer teşkil ediyor. Oyunculuk, belgesel, video sanatı ve seyir kültürü gibi pek çok konuda bilgi alışverişinin yapılacağı söyleşilerin ilki, yönetmen Azra Deniz Okyay’la film yapım aşamalarının konuşulacağı ‘İlk Filmimi Nasıl Çektim?’ olacak. Yönetmen Sezen Kayhan’ın moderatörlüğünü üstlendiği söyleşi 3 Ekim’de gerçekleştirilecek. Oyuncu Hazal Kaya ve yönetmen Nisan Dağ’ın, oyunculuk, oyuncu-yönetmen ilişkisi ve oyuncu yönetimi üzerine sohbet edecekleri ‘Oyunculuk Üzerine’ söyleşisi 4 Ekim’de düzenlenecek. Son yıllarda belgesel sinemaya yaklaşımlarıyla dikkat çeken Deniz Tortum, Ruken Tekeş, Serdar Kökçeoğlu ve Zeynep Dadak’ın filmlerine dair tecrübelerini ve belgesel sinemanın ifade olanaklarını tartışacakları ‘Belgeselde Yeni Arayışlar’ söyleşisi yapımcı Engin Palabıyık’ın moderatörlüğünde 5 Ekim’de yapılacak. 7 Ekim’de yönetmen Emin Alper ve sinema yazarı Senem Erdine ‘Sinematek ve Seyir Kültürü’ başlıklı söyleşide sinema yazarı Aslı Ildır’ın moderatörlüğünde bir araya gelecek. Köken Ergun ve Zeyno Pekünlü’nün kendi üretimlerinden hareketle buluntu filmin video çalışmalarındaki kullanımı üzerine gerçekleştirecekleri ‘Buluntu Film ve Video Çalışmaları’ başlıklı sohbet ise 8 Ekim’de akademisyen Ahmet Gürata moderatörlüğünde gerçekleştirilecek.

Türkiye ve Avrupa’daki kültür dünyasından partnerlerle yürütülen ortak çalışmalarla farklı disiplinlerden sanat projelerine çeşitli olanaklar sağlayıp yerel kurumlar ve profesyonel sanatçılara da eğitim ve gelişim imkânları sunan Kültür için Alan projesiyle işbirliğine giden Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu ortaklık doğrultusunda bir başka eğitim programına daha ev sahipliği yapıyor. Gaziantep, Diyarbakır, İzmir ve bu kentlere komşu şehirlerden seçilen 15 kişiye festival boyunca sürecek çevrimiçi ve fiziksel katılımlı derslerin yanı sıra film gösterimlerinin de yer aldığı bir eğitim programı sunulacak. Katılımcılara festivale konuk olan sanatçılar ve sektörün önde gelen isimleriyle de tanışma ortamı yaratılacak. Bu kapsamda Altın Portakal Sinema Okulu ve Antalya Film Forum’la ortak etkinliklere ek olarak Tuba Ay’ın sinema filmlerinde renk kullanımına ve Şahan Yatarkalkmaz’ın film analizine dair dersleri yer alıyor. 8 Ekim’de yönetmen Martina Preissner’ın belgesel sinema üzerine konuşacağı söyleşide katılımcılar, belgesel ve kısa film yönetmenleriyle bir araya gelecek.

Antalya Sinema Okulu kapsamında düzenlenen söyleşiler her gün saat 14:00’te festivalin YouTube kanalında yayında olacak. Etkinlikler ve Altın Portakal’la ilgili detaylı bilgi edinmek için Altın Portakal’ın internet sitesi ziyaret edilebilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.