Şu An Okunan
Altyazı Sinema Sohbetleri: Suspiria

Altyazı Sinema Sohbetleri: Suspiria

Altyazı Sinema Derneği’nin Müze Gazhane’yle ortaklaşa düzenlediği Altyazı Sinema Sohbetleri, Suspiria sohbetiyle devam ediyor. 17 Şubat Cumartesi düzenlenecek etkinlikte Aslı Ildır ve Ekrem Buğra Büte, Suspiria‘nın 1977’den 2018’e uzanan hikâyesini ele alacak.

Altyazı Sinema Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında kültür-sanat alanına kazandırdığı Müze Gazhane ortaklığıyla düzenlenen Altyazı Sinema Sohbetleri’nin yeni konusu Suspiria. Aylak Vampirler (What We Do in the Shadows, 2014) sohbetiyle başlayan ve Kapan‘la (Get Out, 2017) devam eden etkinlik serisinde Altyazı editörleri Aslı Ildır ve Ekrem Buğra Büte her hafta tür sinemasının farklı bir örneğini inceliyor. Her ay bir türe odaklanacak tema doğrultusunda o türün öne çıkan örneklerinin değerlendirildiği sohbetlerin Şubat ayındaki teması korku sineması.

1977 yılında Dario Argento’nun imza attığı ve giallo türünün en önemli klasikleri arasına giren Suspiria, 2018 yılında Luca Guadagnino tarafından yeniden çekilmişti. Altyazı Sinema Sohbetleri’nde bu hafta Suspiria‘nın bu iki yorumu farklılaşan yönleri ve bakış açıları üzerinden değerlendirilecek. 17 Şubat Cumartesi günü Müze Gazhane‘de gerçekleşecek etkinlik saat 16.00‘da T Atölye’de olacak. Tamamen ücretsiz olarak, sınırlı kapasiteyle düzenlenecek etkinliğe Radar İstanbul mobil uygulama üzerinden kaydınızı yapabilirsiniz. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde T Atölye’ye uğrayıp müsait yer varsa etkinliğe katılabilirsiniz.

Şubat ayının teması olarak belirlenen korku sineması sohbetleri ay boyunca her cumartesi Müze Gazhane’de devam edecek. Her ay farklı bir türe odaklanacak sohbetler önümüzdeki aylarda farklı türleri merkeze alacak. Şubat ayının programı ise şu şekilde:

3 Şubat: Aylak Vampirler / What We Do in the Shadows
10 Şubat: Kapan / Get Out
17 Şubat: Suspiria
24 Şubat: Ritüel / Midsommar (Konuk: Kutlukhan Kutlu)

Suspiria Üzerine

Suspiria
Suspiria (2018)

Suspiria ilk olarak 1977 yılında Dario Argento imzasıyla sinema tarihinde oldukça önemli bir iz bıraktı. İtalya sinemasının birçok farklı korku unsurunu bir arada kullanan giallo türünün en dikkat çekici örnekleri arasında bulunan film pek çok yönetmene ve filme ilham oldu. Sonrasında, 2018 yılında Luca Guadagnino bu önemli eseri aynı adla yeniden çekerek yorumladı. Dakota Johnson’ın başrolünde yer aldığı film aynı özgün eser gibi bir dans akademisinde eğitim almaya başlayan bir karakterin bu akademide başına gelen tekinsiz olayları takip ediyor. Altyazı Sinema Sohbetleri’nin yeni buluşmasında bu iki eser karşılaştırmalı olarak, sinema tarihine etkileri ve ayrıldıkları noktalar üzerinden ele alınacak.

Altyazı Sinema Sohbetleri ve Müze Gazhane’yle ilgili detaylı bilgi edinmek için Müze Gazhane’nin internet sitesini ziyaret edebilir, Radar İstanbul uygulamasında ‘Müze Gazhane’ etkinliklerini aratarak etkinliğimize kayıt olup yerinizi ayırtabilirsiniz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.