Şu An Okunan
Filistin Sinema Günleri İstanbul’da
Advertisement

Filistin Sinema Günleri İstanbul’da

Altyazı Sinema Derneği, Parmakültür ve Postane, Filistin’de gerçekleşememesinin ardından dünyanın dört bir yanındaki perdelere dağılan Filistin Sinema Günleri’nin İstanbul’daki ev sahiplerinden oluyor. Bu yıl Filistin anlatılarına, aynı gün iki mekânda arka arkaya gerçekleşecek gösterimlerle yer açıyoruz. 

2014’ten bu yana Filistin sinemasının en önemli buluşma noktalarından birisi olan Filistin Sinema Günleri, İsrail devletinin Gazze’deki soykırımı ve Batı Şeria’daki işgalinin devam etmesi nedeniyle bu yıl da Filistin’de düzenlenemiyor. Dünyanın farklı noktalarından kültür organizasyonları, Filistin sinemasıyla dayanışma ve Filistinlilerin sesini duyurma amacıyla festivalin programından filmleri kendi ülkelerinde gösteriyor. Aynı zamanda her yıl aynı anda farklı şehirlerde düzenlenen Filistin Sinema Günleri’nin geleneğini daha geniş bir boyuta taşıyarak sürdürülmesine de destek sağlayan gösterimler Balfour Deklarasyonu’nun hüzünlü yıldönümü olan 2 Kasım’da dünya çapında gerçekleştiriliyor. Filistin Sinema Günleri’nin gösterimler hakkındaki mesajı şu şekilde: “Uluslararası haber kaynakları, dünya liderleri ve büyük sosyal medya platformları sansür uygulayıp anlatıyı çarpıtarak Filistinlilere yönelik insan-dışılaştırma sürecinin ve süregelen eziyetin devamını mümkün kılarken, zorla iptal edilen Filistin Sinema Günleri festivaline destek olmak amacıyla kanallarımızı genişletiyoruz.”

Son iki senedir organizasyonun İstanbul gösterimlerinin ev sahiplerinden olan Altyazı Sinema Derneği ve Postane, Parmakültür ile birlikte bu yıl da festivalin bir parçası olmaya devam ediyor. Birçok ülkede yıllarca sansürlü kalan Tewfik Saleh imzalı Aldatılmışlar (Al-makhdu’un, The Dupes, 1972) filmi, 2 Kasım Pazar günü, saat 18:00’de Postane’de, saat 20:30’ta ise Parmakültür’de gösterilecek. Gösterimler Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak yapılacak. Postane’deki gösterimde Altyazı Sinema Derneği üyeleri kolaylaştırıcılığında film hakkında bir sohbet gerçekleştirilecek. Parmakültür’deki gösterim sonrasında da Filistin sineması üstüne sohbete devam edilecek. Gösterimler tamamen ücretsiz ve herkese açık.

Aldatılmışlar, Filistin edebiyatının en güçlü kalemlerinden Ghassan Kanafani’nin Mossad tarafından katledildiği yıl olan 1972’de sinemaya aktarıldı. Kanafani’nin ‘Güneşteki Adamlar’ (Ricalü’ş- Şems, 1962) adlı novellasından uyarlanan film, Basra’daki bir kaçakçı yazıhanesinde yolları kesişen üç Filistinlinin hikâyesi üzerinden vatansızlığın sert ve yakıcı yüzünü ortaya koyuyor. Geçmiş ve gelecek, hayal ve gerçek, hafıza ve gündelik hayat, kurmaca ve belgeselin iç içe geçtiği bir diaspora dünyası inşa eden Aldatılmışlar cüretkâr üslubuyla da dikkat çeken bir film.

Festivalde yer alan filmler hakkında detaylı bilgiye ve gösterimlerin düzenlendiği şehirlerin tam listesine ulaşmak için tıklayınız.

Filistin Sinema Günleri’nin Türkiye programlarına ulaşmak için tıklayınız.


* Bu etkinlik Postane Sosyal Etki Kredisi kapsamında mekân desteği ile desteklenmiştir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.