Şu An Okunan
BAFTA’dan Sinema Sektöründe ‘Çeşitlilik’ Kurulu

BAFTA’dan Sinema Sektöründe ‘Çeşitlilik’ Kurulu

Sosyal çeşitliliği es geçen ‘beyaz’ listesiyle bu yılki film ödülleri büyük eleştiri alan BAFTA, çeşitliliğin önünü tıkayan unsurları araştırması ve iyileştirme önerileri getirmesi için özel bir kurul oluşturdu.

Britanya Film Akademisi, bu yıl BAFTA adaylıkları ve ödüllerinin sosyal ‘çeşitliliği’ yansıtmada sınıfta kalmasından yola çıkarak, bu konuda ne gibi düzenlemelerin iyileştirmeye yol açabileceğini saptaması için özel bir kurul oluşturdu. BAFTA film ödülleri, özellikle oyunculuk kategorisindeki ‘bembeyaz’ seçkisiyle büyük eleştirilere maruz kalmış ve #BAFTASSoWhite etiketiyle sosyal medyada protesto edilmişti.

Kurul, adaylık ve oylama sistemlerini, dağıtımcıların rolünü, kampanya süreçlerini, BAFTA üyeliği koşullarını gözden geçirecek. Ele alınacak konular arasında, çeşitlilik, yeterince temsil edilmeyen gruplar, adalet, bilinçaltından kaynaklanan önyargılar, filmlere erişim koşulları gibi başlıklar bulunuyor. Bu inceleme sonucunda elde edilecek bilgiler, hâlihazırda Sanatlar ve Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts and Humanities Research Council) ‘Her Gün Çeşitlilik’ (Everyday Diversity) projesini yürüten Prof. Doris Ruth Eikhof tarafından gözden geçirilerek 2020 yazında tavsiyelerle birlikte paylaşılacak.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.