Şu An Okunan
Beyoğlu Sineması’nın İlk Programından Detaylar Açıklandı

Beyoğlu Sineması’nın İlk Programından Detaylar Açıklandı

Susuz Yaz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekiplerince kente geri kazandırılan Beyoğlu Sineması, bir yıl aranın ardından faaliyetlerine geri dönüyor. Her ay İBB Kültür’ün hazırlayacağı programları seyirciyle buluşturacak sinemanın Ekim ayını kapsayan ilk programından detaylar belli oldu.

1989’da kurulan ve İstanbul’un kültür hafızasında önemli yere sahip sembol mekânlardan olan Beyoğlu Sineması, Ağustos 2022’de pandemi süreci ve yaşadığı maddi zorlukların etkisiyle kapanma kararı almıştı. Kasım 2022’de sinemanın işletmesini aldıklarını duyuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sinemanın faaliyetlerine “İBB Beyoğlu Sineması” olarak devam edeceğini duyurmuştu. İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen sinema 4 Ekim’de kapılarını yeniden açtı. Beyoğlu Sineması’nın ilk programından detaylar da belli oldu.

Beyoğlu Sineması’nın aylık programları bundan böyle İBB Kültür tarafından hazırlanıyor. Her ay birbirinden farklı yapımları tematik başlıklarda bir araya getiren programların yanı sıra söyleşi, atölye ve stand up gösterileri gibi etkinlikler de düzenleniyor. Üretimleriyle, sanata olan yaklaşımlarıyla Türkiye sinema tarihinde iz bırakmış yönetmenlere filmleriyle birlikte yer veren “Ayın Yönetmeni” başlıklı bölümün ilk konuğu Metin Erksan olarak belirlendi. Fakir Baykurt’un aynı adlı romanından uyarlanan Yılanların Öcü (1962), başroldeki Türkan Şoray’a Antalya’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünün yanı sıra Altın Portakal alan ilk kadın oyuncu olma unvanını da kazandıran Acı Hayat (1962), Berlinale’de kazandığı Altın Ayı ödülüyle Türkiye sinemasının da ilk büyük uluslararası ödül başarısına imza atan Susuz Yaz (1963), Türkiye sinema tarihinin kilometre taşı filmlerinden Sevmek Zamanı (1965) ve Erksan’ın William Shakespeare’in ‘Hamlet’ oyunundan uyarladığı İntikam Meleği – Kadın Hamlet (1976) filmleri Ekim ayı boyunca her Cumartesi günü seyirciyle buluşacak. Gösterimlerin yanı sıra birbirinden farklı konukların katılacağı sohbetlerde Erksan’ın sineması ele alınacak.

Şimdiki Zaman
Şimdiki Zaman

Salı günlerine özel hazırlanan “Salı Belgeselleri”nin bu ayki seçkisinde Serdar Kökçeoğlu’nun Mimaroğlu (2020), Coşkun Aşar’ın Koudelka Aynı Nehirden Geçmek (2021) ve Okan Ulusoy ve Melih Cevdet Tekşen’in Zakir adlı belgeselleri yer alıyor. Cuma günlerinde seyirciyle buluşan “Sizin Seçtikleriniz”, İstanbullu sinemaseverlerin İBB Kültür sosyal medya hesapları üzerinden ilettikleri önerilerden seçiliyor. Programın bu ayağı ise Atıf Yılmaz imzalı Ah Güzel İstanbul (1966), Ömer Kavur imzalı Anayurt Oteli (1987) ve Belmin Söylemez imzalı Şimdiki Zaman (2012) filmlerinden oluşuyor. Perşembe günleri “Sinemanın Büyüsü”, Pazar günleri “Çocuk Matinesi” seçkilerini düzenleyen Beyoğlu Sineması, Çarşamba günleri ise stand up gösterilerine ev sahipliği yapıyor.

Gösterim ve etkinliklere ek olarak çeşitli atölyelerin de düzenleneceği Beyoğlu Sineması amatör sinemacılara, sinema öğrencilerine ve sinemaya gönül veren herkese kapılarını açıyor. Dört hafta sürecek atölye çalışmalarının ilki ise “Ayhan Sonyürek ile Senaryo” atölyesi. Ekim ayında düzenlenecek atölyeye İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırılabiliyor.

Beyoğlu Sineması’nın tamamı ücretsiz olan Ekim programına dair detaylı bilgiye İBB Kültür’ün internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.