Şu An Okunan
Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli

Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli

Savaş Arslan’ın Türkiye sinema tarihinin öncülerinden sayılan Sigmund Weinberg’in izini süren belgeseli İstanbul Modern’in web sitesi üzerinden kısıtlı bir süre için çevrimiçi erişime açılıyor.

İstanbul Modern Sinema, çevrimiçi gösterim programında özel bir filme yer veriyor. Profesör Savaş Arslan imzasını taşıyan ve Türkiye’de sinemanın öncülerinden Sigmund Weinberg’in izini süren Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli’nin dünyadaki ilk gösterimi 2 Temmuz’da saat 10:00’dan itibaren İstanbul Modern’in web sitesi üzerinden izlenebilecek. Aynı gün saat 19:30’da ise İstanbul Modern Sinema Danışmanı Müge Turan, Savaş Arslan ile İstanbul Modern YouTube kanalında canlı bir söyleşi gerçekleştirecek. Filme erişim 3 Temmuz gecesi sona erecek.

20. yüzyıl başlarında İstanbul’daki sosyal yaşama ışık tutan 88 dakikalık Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli, fotoğraf makinesinden gramofona, sinemadan otomobile dönemin teknolojik yeniliklerini, 1908’de İstanbul’un ilk sinema salonunun açılmasını ve Weinberg’in beş kıtaya dağılmış ailesinin izlerini sürüyor. Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli, yüz yıl önce birçok değişimin yaşandığı bir dönemde, hem Sultan II. Abdülhamid’in hem de Sultan V. Mehmed Reşad’ın resmi fotoğrafçısı ve sinemacısı olan Sigmund Weinberg ile ilgili kapsamlı bir araştırma sunuyor. Film, Burçak Evren ve Giovanni Scognamillo gibi sinema tarihçileriyle yapılan röportajların yanı sıra, Karagöz ile Weinberg’in, gölge oyunu ile sinema filmlerinin aralarındaki fark ve bağlantılara da esprili bir dille yer veriyor.

Weinberg hakkında daha fazla bilgi almak için, Burçak Evren’in ‘Sigmund Weinberg: Türkiye’ye Sinemayı Getiren Adam’ kitabı başlıca kaynaklardan biri.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.