Şu An Okunan
Paris Is Burning’in İlk Kez Seyirci Karşısına Çıkacak Bölümü

Paris Is Burning’in İlk Kez Seyirci Karşısına Çıkacak Bölümü

Arşivi sinefiller için bir hazine değerinde olan Criterion Collection, 90’ların kült belgeseli Paris is Burning’in (1990) restore edilmiş özel bir kopyasını basacak. Bu özel sette, filmden daha önce izleyiciyle buluşmayan bir saatlik bir kayıt da yer alıyor.

Jennie Livingston’un imzasını taşıyan belgesel, 80’lerin sonunda New York’ta, LGBTİ toplulukların düzenlediği balolar üzerinden dönemin altkültürel gruplarını ve kimlik arayışlarını anlatıyordu. Yapıldığı yıl birçok ödüle layık görülen yapım, odağına aldığı drag balo kültürünün yanı sıra, New York’ta LGBTİ’lerin kurdukları alternatif aileler, AIDS korkusu, homofobi, ırkçılık, seks işçiliği gibi konulara odaklanıyordu.

Livingston, geçtiğimiz yaz projenin 2K dijital restorasyonunu tanıtmıştı. Beyazperdedeki yolculuğunu tamamladıktan sonra belgeselin yenilenen kopyası şimdi de Blu-ray versiyonu ile izleyiciyle buluşuyor. Criterion Collection, yayınlayacakları bu özel kopyada, filmin daha önce izleyici karşısına bir saatlik bölümünü de yayınlayacaklarını açıkladı. Bu bölümün bir kısmının ses kayıtlarından, bir kısmının da Livingston, Thomas Allen Haris ve orijinal belgeselde de yer alan balo topluluğu üyelerinden Sol Pendavis ve Freddie Pendavis arasında geçen diyaloglardan oluştuğu biliniyor.

Livingston’ın altı yıl boyunca yaptığı çekimler sonucu sinema tarihinde önemli bir yer edinmiş olan belgeselin yenilenmiş kopyası Şubat 2020 itibariyle Criterion Collection’dan DVD ve Blu-ray formatlarında edinilebilecek.

Altyazı’da ayrıca:

Paris Yanıyor: Şatafatlı Bir Yangın

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.