Şu An Okunan
Documentarist Antakya’da

Documentarist Antakya’da

16. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri programından bir seçki 6-11 Temmuz tarihleri arasında Antakya’da altı mekânda seyirciyle buluşacak. ‘Documentarist Antakya Belgesel Gösterimleri’ adlı seçki festival filmlerine ek gösterimlerin de yapılacağı zengin bir programa sahip.

Documentarist ekibi, geçtiğimiz aylarda yaşanan deprem felaketinin yaralarını bölgede yürüttüğü kültürel faaliyetlerle sarmaya devam ediyor. Documentarist gönüllülerinin de aralarında olduğu bir grubun hayata geçirdiği Mavi Kuş Dayanışması, çocuk hakları ve güvenliği odağında Hatay’da örnek teşkil edecek çeşitli faaliyetlere imza attı. Çocuklara sinemadan müziğe, görsel sanatlardan beden eğitimine, oyundan dramaya pek çok alanda destekleyici programlar sunan inisiyatif çalışmalarına kaldığı yerden devam ederken Documentarist de özel bir programla Antakya’nın yolunu tutuyor.

‘Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe’ sloganıyla bu yıl 16’ncısı düzenlenen Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, programından bir seçkiyi 6-11 Temmuz tarihleri arasında Antakya’da seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü işbirliği ve Hatay Deprem Dayanışması, Karaçay Tomruksuyu Kolektifi, Servas Barış Okulu gibi yerel örgütlerin desteğiyle yapılacak açık hava gösterimleri Antakya’da altı mekâna yayılıyor. Seçkide Baltık Şiirsel Belgesel Ekolü’nden Letonyalı yönetmen Laila Pakalina’nın Düşler Diyarı (Leiputrija, 2004), İmre Azem’in kamerasını depremin büyük hasar yarattığı illerden Hatay’a çevirdiği ve buradaki insanlarla yaptığı görüşmelerden oluşan belgeseli Hatay: 17-24 Nisan 2023 ve Kawa Nemir’in ‘Ulysses’i anadili Kürtçeye çevirirken James Joyce, Anne Frank, Puccini ve Shakespeare’i ‘bir araya’ getirme mücadelesini takip eden Aylin Kuryel ve Fırat Yücel imzalı Ulysses Çevirmek‘in (Translating Ulysses) de aralarında olduğu sekiz yeni film yer alıyor. Festival programından filmlerin yanı sıra çocuklara yönelik animasyon filmlerin de gösterileceği etkinlikte Ahmet Necdet Çupur’un Antakya’da geçen filmi Yaramaz Çocuklar (2021) da görülebilecek.

Gösterimlerin Samandağ İBB Çadır Kent, Serinyol Dostlar Yerleşkesi, Ekinciler Nevzat Ceylan İlköğretim Okulu, Yeniçağ Defne Evi önü ve Karaçay-Tomruksuyu Festival Alanı’nda yapılacağı etkinliğe dair detaylı bilgiye Documentarist’in internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.