Şu An Okunan
14. Documentarist’te Ödüller Sahiplerini Buldu

14. Documentarist’te Ödüller Sahiplerini Buldu

Mimaroğlu

Pandemi arasından sonra bu yıl yeniden fiziksel mekânlara dönen Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalin Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nü Mimaroğlu belgeseli kazanırken FIPRESCI Ödülü ise Paraguay yapımı Güneş Hariç Hiçbir Şey‘e verildi.

Bu yıl hem çevrimiçi hem de mekânlardaki fiziksel gösterimlerle seyirciyle buluşan Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri dün yapılan son gösterimlerin ardından sona erdi. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle verilen aranın ardından bu yıl yeniden Türkiye ve dünya sinemasından pek çok önemli belgeseli İstanbullu sinemaseverlerle buluşturan Documentarist ayrıca geçtiğimiz yıllarda bünyesinde ödül kazanan filmlerden oluşturulan bir seçkiyi ise çevrimiçi olarak izleyiciye sundu.

Festivalin tamamlanmasıyla 14. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde ödüller de sahiplerini buldu. Bir ana yarışma düzenlemeyen Documentarist’te her yıl Türkiye Panorama bölümünde yer alan ilk veya ikinci filmlerden birine verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nün sahibi bu yıl yönetmenliğini Serdar Kökçeoğlu’nun üstlendiği Mimaroğlu belgeseli oldu. Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe imzalı Patrida ve Pınar Öğrenci’nin Gurbet Artık Bir Ev filmleri ise Jüri Özel Ödülü’ne layık bulundu. Festivalin bu yılki Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü jürisi Tarabya Kültür Akademisi sanat yönetmeni Pia Entenmann, yapımcı Armağan Lale, sinema yazarı Ayça Çiftçi, müzik yazarı akademisyen Feyzi Erçin ve belgesel yönetmeni Ardin Diren’den oluşuyordu.

Güneş Hariç Hiçbir Şey

Documentarist’te bu ödüllere ek olarak uluslararası seçkide yer alan filmlerden birine de FIPRESCI Ödülü veriliyor. Festivalin FIPRESCI jürisi bu yıl Maricke Nieuwdorp (Hollanda), Nadia Meflah (Fransa) ve Ahmet Gürata’dan (Türkiye) oluşturulmuştu. Jüri, Paraguaylı yönetmen Arami Ullón’un yönettiği Güneş Hariç Hiçbir Şey (Nothing But The Sun) filmini ödüle layık buldu.

Bu yıl güncel Lübnan sinemasının en önemli isimleri arasında yer alan belgeselci Eliane Raheb‘i onur konuğu olarak ağırlayan, ayrıca ekoloji krizine farklı bağlamlarda yaklaşan filmlerden oluşturulan ‘XR: Yokoluş İsyanı’ başlıklı bölümü seyirciyle buluşturan Documentarist, Türkiye’de son dönemde üretilmiş pek çok önemli belgeseli de izleyiciye sundu.

Documentarist’le ilgili detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.