Şu An Okunan
Edimotion Festival’ın Bu Yılki Konuk Ülkesi Türkiye

Edimotion Festival’ın Bu Yılki Konuk Ülkesi Türkiye

Film kurgusu alanına odaklanan uluslararası film festivali Edimotion, bu yıl konuk ülke olarak Türkiye’yi ağırlıyor. Türkiye’den önemli kurgucuların da katılım sağlayacağı festivalde Emin Alper imzalı Kurak Günler de gösterilecek.

2001 yılından bu yana Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen Edimotion Festival, özel olarak film kurgusuna odaklanan bir etkinlik. Bu alanda dünyanın en önemli buluşma noktalarından birisi olan ve her yıl farklı ülkelerden katılımcıları ağırlayan festivalin bu yılki konuk ülkesi ise Türkiye. Festival kapsamında düzenlenen film gösterimleri, paneller, atölyeler ve kurgu alanında dağıtılan ödüllerin yanı sıra 2012’den bu yana uluslararası hâle gelen ve temasını her yıl bir konuk ülkeyle belirleyen festival bu yıl da Türkiye sinemasını odağına alıyor.

Türkiye’de son yıllarda yaşanan toplumsal dönüşüme ve bunun sinema sanatına yansımalarına dikkat çeken festival, gerek yakın dönemde büyük festivallerin seçkilerinde yer alan Türkiye sineması örneklerine gerek ülkenin giderek politikleşen ortamına vurgu yaparak sinema sektörünün bu koşullar içerisindeki tecrübesini öne çıkarıyor.

Çiçek Kahraman

Festivalin konuk ülke uygulaması, söz konusu ülkeden film editörlerinin festivalde ağırlanmasını da kapsıyor. Bu bağlamda gerek birçok önemli filmin kurgusundaki katkıları gerek Netflix’le çalışmalarıyla tanınan Çiçek Kahraman bir ustalık sınıfıyla Edimotion’da yer alacak. ‘Geribildirimle Çalışmak’ başlığını taşıyacak ustalık sınıfı alanda çalışan isimlere açık olacak ve film editörlüğünün farklı noktalarına temas edecek.

Bunun yanı sıra Emin Alper’in geçtiğimiz yıla damga vuran filmi Kurak Günler de festival kapsamında gösterilecek. Filmin kurgusunu üstlenen Eytan İpeker ve Özcan Vardar da gösterim kapsamında bir söyleşiye katılacak. İpeker ve Vardar, Kurak Günler‘deki çalışmalarıyla Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Kurgu ödülünü kazanmıştı. Film bunun yanı sıra katıldığı birçok festivalden de kurgu alanında ödüle layık bulunmuştu.

Eytan İpeker ve Özcan Vardar, Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Kurgu ödülünü kazanmıştı.

Edimotion Festival bu yıl 13-16 Ekim tarihlerinde Almanya’nın Köln kentinde düzenleniyor. Festivalde konuk ülke etkinliklerinin yanı sıra alana yönelik pek çok gösterim ve etkinliğe katılmak mümkün. Bunların başında da dünyadaki film editörlerine açık olan Uluslararası Film Editörleri Forumu (International Film Editors Forum – IFEF) geliyor. Türkiye’den Kurgucular Dayanışması’nın (KUDA) 2020’den bu yana katılım gösterdiği foruma geçtiğimiz yıl 26 ülkeden 50 film editörü katılmıştı. Bu yılki tema ise mesleğin geleceğine ve yapay zekâya odaklanacak.

Edimotion’la ilgili detaylı bilgiye festivalin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.