Şu An Okunan
Fransa’nın Oscar Adayı Les Misérables’dan Fragman

Fransa’nın Oscar Adayı Les Misérables’dan Fragman

Mali asıllı Fransız sinemacı Ladj Ly imzalı Les Misérables adını Victor Hugo’nun klasik eseri ‘Sefiller’den alsa da, tarihî bir dram değil. Amazon Stüdyoları’nın yapımcısı olduğu film günümüzün toplumsal hareketlerine, Fransa’daki eylemliliklere ve etnik çatışmalara odaklanıyor.

2005’te Paris’te yaşanan ve yanan araba görüntüleriyle akıllara kazınan isyanlara dayanan Les Misérables, genç yönetmenin ilk uzun metrajı. Oyuncu olarak da tanınan Ladj Ly, kendi kısa filminden uyarladığı bu ilk filminde, farklı etnik gruplar ve polis arasında yaşanan gerginlikleri ve protestolar sırasında sokağın yüksek nabzını bir suç filmi ritmiyle perdeye yansıtıyor.

Fransa’yı bu yıl Uluslararası En İyi Film dalında Oscar yarışında temsil edecek olan Les Misérables Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nü kazanmıştı. Oscar yarışı için, Céline Sciamma’nın eleştirmenlerden büyük beğeni toplayan Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la jeune fille en feu) adlı filminin değil de Les Misérables‘ın seçilmesi de Fransa’daki sinema çevrelerinde bolca tartışmaya konu olmuştu.

 

 

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.