Şu An Okunan
İçeriden Bir Gezinti

İçeriden Bir Gezinti

11 Mayıs – 1 Temmuz

Koronavirüs salgını sebebiyle etkinliklerine ara vermiş olan Kundura Sinema, çevrimiçi kısa film seçkisi ‘İçeriden Bir Gezinti’yle “karantinaya kısa bir ara” diyor. Kundura Sinema’nın sitesinden bir ay boyunca ücretsiz izlenebilecek yapımlar Cannes, Locarno ve Toronto gibi önemli uluslararası festivallerin kısa film dağıtımını yapan Square Eyes’ın programından seçilmiş.

İzleyiciyi farklı dünyalarda gezinmeye davet eden seçki, prömiyerini büyük festivallerde yapmış on filmden oluşuyor. Hollandalı yönetmen Douwe Dijkstra’nın deneysel belgeseli Green Screen Gringo (2016), São Paulo’yu ziyaret ederek Brezilya’nın politik olarak en çalkantılı dönemlerinden birinde halkın adalet arayışını anlatıyor. Ivete Lucas ile Patrick Bresnan’ın ilk gösterimini Toronto’da yapan Roadside Attraction’ı (2017), ABD’li devlet başkanlarını taşıyan Air Force One uçağıyla aynı karede gözükebilmek ve bunu sosyal medyada paylaşabilmek için uğraşan kişilerin çabalarını absürd bir dille ele alıyor. Sebastian Mudler’ın Nature: All Rights Reserved’ü (2016) bireylerin doğadan kopmasını ve kendilerine ‘yapay doğalar’ yaratmasını anlatırken yapay olanı üretebilmek için doğalın nasıl tahrip edildiğini hatırlatıyor. Sven Bresser’ın Venedik Film Festivali’nde gösterilen L’été et Tout Le Reste (The Summer and All the Rest, 2018) filmi, Fransa’nın gözde turizm merkezlerinden Korsika’ya giderek, adanın sezondan sonraki yaşantısını anlatıyor.

Onno de Onwetende

Yönetmenliğini Noël Loozen’ın yaptığı, ilk olarak Berlinale’de izleyiciyle buluşan Spoetnik (2015), gerçeküstü bir yaklaşımla bir tür ‘ilk görüşte aşk’ hikâyesi anlatıyor. Wouter Stoter’ın yönetmen koltuğuna oturduğu Een Vrije Dag (A Day Off, 2015) kırk yaşındaki evli ve çocuklu bir erkeğin izin gününü ve ‘aile babası’ etiketinin etkilerini konu alıyor. Bosna Hersekli Ena Sendijarević’in Reizigers in de Nacht’ı (Travellers Into the Night, 2013) ıssız bir benzin istasyonunda çalışan bir kadının gece yarısı rutininin bozulmasının ardından yaşananları konu ediniyor. Yunanistanlı yönetmen Jacqueline Lentzou’nun prömiyerini Berlin’de yapan Hiwa’sı (2017) başkarakteri Jay’in gözünden bir rüyayı takip ediyor. İzlandalı yönetmen Victor van der Valk’ın yönettiği Onno de Onwetende (Onno the Oblivious, 2014) Onno’nun adını koyamadığı hissini odağa alıyor ve izleyiciyi ana karakterle beraber geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor. Nathalie Crum’ın Vaderland (Homeland, 2014) belgeseli ise, gitme ve gidenin ardında kalma hâllerini şiirsel bir üslupla inceliyor.

‘İçeriden Bir Gezinti’ seçkisi kapsamındaki kısa filmleri Türkiye’den izlemek için Kundura Sinema’ya ücretsiz üye olmak yeterli.

www.beykozkundura.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.