Şu An Okunan
İstanbul Film Festivali’nin Çevrimiçi Programı Açıklandı

İstanbul Film Festivali’nin Çevrimiçi Programı Açıklandı

Martin Eden

Dünya prömiyerini Cannes, Venedik veya Berlin’de yapmış 15 yabancı filmin Türkiye’deki ilk gösterimleri, 39. İstanbul Film Festivali kapsamında internette yapılacak. Biletler satışta.

Geçen ay gerçekleşmesi planlanan, ancak salgın koşulları sebebiyle belirsiz bir ileri tarihe ertelenen 39. İstanbul Film Festivali, programından bir seçkiyi dijital ortama taşıyor. Seyirci karşısına ilk kez Cannes, Venedik veya Berlin film festivallerinde çıkmış 15 yabancı filmin Türkiye prömiyeri, 15 – 29 Mayıs tarihleri arasında internette yapılacak. Gösterimler ve bilet satışı filmonline.iksv.org adresi üzerinden gerçekleşecek ve 9 TL karşılığında tek tek filmler ya da 99 TL’ye tüm bir seçki için bilet alınabilecek. Lale Kart üyeleri için indirim uygulaması sürecek. Seyircilerin bilet aldıkları filmlere 5 gün ve filmi başlattıktan sonra 30 saatlik bir süre için erişimi olacak. Tıpkı sinema salonlarındaki gösterimler gibi, bu online uygulamada da her seans için bilet kapasitesi sınırlı. Filmler Türkçe altyazılı gösterilecek ve sadece Türkiye’den izlenebilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Film Festivali, bu yıl da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleşiyor.

Programın tanıtım filmi de paylaşıldı.

 

39. İstanbul Film Festivali’nin Çevrimiçi Gösterilecek Filmleri

Berlin Alexanderplatz
Yön: Burhan Qurbani

15.05.2020’den itibaren

Alfred Döblin’in 1929’da yayımlanan ve Weimar Berlin’inin suç dünyasında geçen klasik romanı, 1980’de Fassbinder tarafından destansı bir TV dizisine dönüştürülmüştü. Yönetmen Qurbani ise, bu sene Berlinale’de Altın Ayı için yarışan filminde, hikâyenin esansını alarak günümüz Berlin’ine uyarlıyor. Kahramanı, suç dünyasına karışan Afrikalı bir göçmen.

20 Yaşında Öleceksin (You Will Die at Twenty)
Yön:
Amjad Abu Alala

16.05.2020’den itibaren

Sudanlı yönetmen Amjad Abu Alala’nın ilk uzun metrajlısı, kendine özgü gelenekleriyle yaşayan izole bir köyde geçiyor. Filmin öyküsü, insanların kaderini derinden etkileyen bir kehanet etrafında şekilleniyor. Rafine görsel diliyle büyük övgü alan film, Venedik’te En İyi İlk Film, Amiens ve El Gouna film festivallerinde ise En İyi Film ödüllerini aldı.

Hizmetkârlar (Servants)
Yön: Ivan Ostrochovský

17.05.2020’den itibaren

Soğuk Savaş döneminde Çekoslovakya’da geçen ve etkileyici atmosferiyle öne çıkan film, komünist iktidar tarafından işbirliğine zorlanan, ilahiyat öğrencisi iki gencin çıkmazları üzerine.

Daha Büyük Bir Dünya (Un monde plus grand)
Yön:
Fabienne Berthaud

18.05.2020’den itibaren

Eşini kaybeden bir kadının Paris’ten ayrılıp Moğolistan’da şamanlarla yaşadığı deneyimleri anlatan film, müzikolog Corine Sombrun’un 2004 tarihli biyografik kitabına dayanıyor.

5 Kusursuz Sayıdır (5 è il numero perfetto)
Yön: Igort

19.05.2020’den itibaren

İtalyan çizer Igort’un kendi çizgi romanından uyarladığı 5 Kusursuz Sayıdır, 70’lerin Napoli’sinde geçen bir kara film. Öykünün kahramanı, oğlu öldürülen yaşlı bir kiralık katil.

Söz Senettir (Es gilt das gesprochene Wort)
Yön:
İlker Çatak

20.05.2020’den itibaren

İlişkilere ve kimliklere dair algılarımızı merkezine alan filmde, Almanya’dan taz tatili için Türkiye’ye gelen bir çift (pilot bir kadın ve müzisyen bir erkek), kendilerini üç kişilik bir oyunun içinde buluyor. 2018’in İstanbul Film Festivali’nde Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde filmiyle yer alan İlker Çatak’ın bu yeni filmi, Münih Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı.

Davacı (Litigante)
Yön: Franco Lolli

21.05.2020’den itibaren

2014’teki ilk uzun metrajı Gente de bien ile Cannes seçkisinde yer alan Kolombiyalı yönetmen Franco Lolli, ikinci uzun metrajında, çocuklarını tek başına yetiştiren, hasta annesiyle ilgilenen ve zorlu bir iş hayatı sürdüren bir kadının yaşamına odaklanıyor.

Deniz Mavileşene Dek Yüzmek (Swimming Out Till the Sea Turns Blue)
Yön: Jia Zhang-ke

22.05.2020’den itibaren

Usta yönetmen Jia Zhang-ke’nin belgeseli, farklı kuşaklardan Çinli edebiyatçılarla yapılmış röportajları içeriyor. Böylece günümüz Çin’inin özgün bir portresini çizen film, Türkiye’de de çok sevilen Yu Hua gibi yazarların anlatılarını, şiirsel bir sinema diline tercüme ediyor.

Kız Kardeşim (Schwesterlein)
Yön:
Stéphanie Chuat, Véronique Reymond

23.05.2020’den itibaren

Sessiz ve yoğun bir duygusal atmosfer kuran filmde, oyun yazarlığı kariyerini geride bırakıp kocasıyla birlikte İsviçre’ye yerleşmiş olan bir kadın, ikiz erkek kardeşinin hasta olduğunu öğrenince Berlin’e geri dönüyor.

Lillian
Yön:
Andreas Horvath

24.05.2020’den itibaren

Gerçek bir hikâyeye dayanan Lilian, ABD’den Rusya’ya yürüyerek geçmeye çalışan bir genç kadın üzerine kurulu. Sade anlatımı ve başrol oyuncusunun performansıyla övgü toplayan film, Minsk, Trieste, Gijon, Hayfa gibi birçok festivalde ödül kazandı.

Söğüt (Vrba)
Yön:
Milcho Manchevski

25.05.2020’den itibaren

Söğüt, en çok Yağmurdan Önce (1994) ile tanınan Makedonyalı yönetmen Milcho Manchevski’nin son yıllardaki en parlak işi olarak görülüyor. Görüntü yönetimi büyük takdir toplayan film, çocuk sahibi olmak isteyen üç kadın hakkında üç farklı hikâye anlatıyor.

1982
Yön:
Oualid Mouaness

26.05.2020’den itibaren

Lübnan’ın bu yılki Oscar adayı olan film, ülkenin 1982’deki İsrail işgali sırasında yaşadıklarını, toplumun farklı katmanlarını, iki küçük çocuğun gözünden işliyor. Film El Gouna, Montpellier, Toronto film festivallerinde ödül aldı.

Walchensee Forever
Yön:
Janna Ji Wonders

27.05.2020’den itibaren

Berlinale’nin Perspektif Bölümü’nde En İyi Film ödülüne layık görülen Walchensee Forever, yönetmen Janna Ji Wonders’in kendi ailesinin kadınlarını anlattığı bir belgesel.

Martin Eden
Yön:
Pietro Marcello

28.05.2020’den itibaren

Pietro Marcello’nun filmi, Jack London’ın yarı otobiyografik romanı ‘Martin Eden’i 20. yüzyıl başlarının Amerika’sından yüzyılın ortalarında Napoli’ye taşıyor. Fransız Yeni Dalgası ve 1970’lerin Amerikan sinemasından esintiler taşıyan film, Venedik’te En İyi Erkek Oyuncu, Toronto’da Platform Ödülü, Sevilla’da En İyi Film ödüllerini kazandı.

Küçük Kız (Petite Fille)
Yön:
Sébastien Lifshitz

29.05.2020’den itibaren

Dünya prömiyerini Berlinale’de yapan Küçük Kız, cinsiyet kimliğini sorgulayan ve toplumun baskılarıyla yüzleşmek durumunda kalan sekiz yaşındaki bir çocuğun ve ailesinin yaşadıklarına yakından bakıyor.

 

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.