Şu An Okunan
İstanbul Modern Sinema: Oscar’ın Yabancıları

İstanbul Modern Sinema: Oscar’ın Yabancıları

16 Şubat – 8 Mart

İstanbul Modern Sinema’nın gelenekselleşen programlarından biri olan ve her yıl Uluslararası kategoride Oscar’a başvurmuş filmlerin bir kısmını izleme olanağı sağlayan “Oscar’ın Yabancıları” seçkisi, bu yıl çevrimiçi ve ücretsiz olarak takip edilebilecek.

Program hem Türkiye’de hem yurtdışındaki festivallerde öne çıkmış yapımların yanı sıra, Akademi’nin bu dalda finalist olarak belirlediği on beş filmin bir kısmını da kapsıyor. Bazı filmler ise Türkiyeli izleyici karşısına ilk kez çıkıyor.

Oscar’ın Yabancıları seçkisindeki on filmin dördü, Akademi’nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı on beş filmlik finalist listesine de kalmayı başardı: gönderilen doksan üç başvurunun arasında favori konumunda olan Thomas Vinterberg imzalı Körkütük (Druk, 2020), Oscarlar’da belgesel dalında da kısa listeye kalmayı başaran Romanya filmi Kolektif (Colectiv, 2019), Filippo Meneghetti’nin yönetmenliğindeki Fransa adayı İkimiz (Deux, 2019) ve İran’ın başvurusu Güneşin Çocukları (Khorshid, 2020) İstanbul Modern Sinema’da görülebilecek filmler arasında.

Dolaştığı festivallerde hem jüri hem de izleyici tarafından büyük beğeni toplayan, ancak kısa listeye kalmayı başaramamış filmlerin bir kısmı da Oscar’ın Yabancıları programı kapsamında izlenebiliyor olacak: 39. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışması’nda Altın Lale kazanan Ukrayna adayı Atlantis (2019), Yunan Tuhaf Dalgası’nın izlerini süren ve bu yılın Venedik Film Festivali’ne damga vuran Elmalar (Mila, 2020), 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Erkek Oyuncu ödülüyle ayrılan Ürdün adayı 200 Metre (200 Meters, 2020) ve Shira Haas’a Tribeca Film Festivali’nde ödül kazandıran İsrail filmi Asia (2020) seçkinin bu ayağını oluşturuyor.

Bu filmler dışında; Arjantin’den Uyurgezerler (Los Sonámbulos, 2019) ve Fas’tan Bilinmeyen Aziz (Le Miracle du Saint Inconnu, 2019) bu program aracılığıyla Türkiye’deki ilk gösterimlerini gerçekleştirmiş olacak.

Gösterim takvimine ve kayıt işlemlerine dair detaylara İstanbul Modern’in internet sitesinden ulaşılabiliyor.

www.istanbulmodern.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.