Şu An Okunan
Kundura Sinema’da ‘Avrupa Film Ayı’

Kundura Sinema’da ‘Avrupa Film Ayı’

Avrupa Film Akademisi’nin Avrupa sinemasının çeşitliliğini kutladığı ‘Avrupa Film Ayı’nın Türkiye programı Kundura Sinema’da gerçekleşiyor. Kasım ayına yayılan program Agnès Varda’dan Jean-Luc Godard’a yönetmenlerin filmlerinden bir seçki sunuyor.

Avrupa Film Akademisi, Europa Cinemas ortaklığında düzenlediği dört haftalık ‘Avrupa Film Ayı’ (Month of European Film) ile Avrupa sinemasının çeşitliliğini kutluyor. Akademi, Avrupa’nın film ve ödül sezonunu da duyurduğu etkinliği İstanbul’dan Atina’ya, Lizbon’dan Bükreş’e yetmişten fazla şehirdeki önemli sinema salonlarında gerçekleştiriyor. Özel programlar, retrospektifler ve çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Avrupa Film Ayı’nın Türkiye ayağına ise Kundura Sinema ev sahipliği yapıyor. Institut français İstanbul’un destekleriyle gerçekleşecek Türkiye programı Fransız sineması klasiklerinden beşini bir araya getiren bir seçki sunuyor.

Programdaki filmlerden Nicole Vedrès imzalı Paris 1900 (Paris mil neuf cent, 1947), bugün hâlâ kurgu için bir model kabul ediliyor. 1900-1914 yıllarında Paris’teki yaşamı gösteren kayıtları bir araya getiren film yüzlerce filmden ve dönem belgelerinden alıntılarla kurgulandı. Seçkide iki filmiyle yer alan Alain Resnais’in asistan olarak görev aldığı film 12 ve 26 Kasım’da gösterilecek. Resnais’in Fransız yazar Marguerite Duras’ın kaleme aldığı senaryosuyla Oscar adaylığı elde eden filmi Hiroşima Sevgilim (Hiroshima mon amour, 1959), İkinci Dünya Savaşı sonrasında Japon bir mimarla Fransız bir oyuncunun Hiroşima’da yaşadıkları tutkulu aşk öyküsünü anlatıyor. Cannes’da Büyük Jüri Ödülü ve FIPRESCI Ödülü’ne layık bulunan Amerikalı Amcam‘da (My American Uncle, 1980) ise Resnais, üç farklı karakterin yaşamını doğumlarından itibaren takip ediyor ve bunu, kurmaca ile gerçekliğin sınırları arasında gezinerek yapıyor. Hiroşima Sevgilim‘i 11 ve 18 Kasım’da, Amerikalı Amcam’ı ise 12 ve 25 Kasım’da izlemek mümkün.

Amerikalı Amcam

Jean-Luc Godard imzalı Alphaville (Alphaville: Une étrange aventure de Lemmy Caution,1965), gizli bir görev için başka bir gezene gönderilen özel dedektif Lemmy Caution’ın macerasını anlatıyor. Berlinale’de Altın Ayı ödülü kazanan film 11 ve 26 Kasım tarihlerinde Kundura Sinema’da seyirciyle buluşacak. Agnés Varda’nın Paris sokaklarının ritmini ve şehirde zamanın akışını bir kadın karakterin gözünden yansıttığı Beşten Yediye Cléo (Cléo de 5 à 7, 1962) ise 18 ve 26 Kasım tarihlerinde gösterilecek.

‘Avrupa Film Ayı’ bu yılki yolculuğunu 9 Aralık’ta Berlin’de gerçekleşecek 36. Avrupa Film Ödülleri’nde noktalayacak. Uluslararası programın detaylarına Avrupa Film Akademisi’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Etkinliğin Türkiye ayağı ise 11-26 Kasım’da Kundura Sinema’da takip edilebilecek. Biletlerin satışa sunulduğu programa dair detaylı bilgi edinmek için Beykoz Kundura’nın internet sitesi ziyaret edilebilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.