Şu An Okunan
Kundura Sinema’nın Belgesel Programı Kundura DocLab Başlıyor

Kundura Sinema’nın Belgesel Programı Kundura DocLab Başlıyor

Belgesel yapım araçlarını ve yöntemlerini farklı disiplinlerde geliştirmeyi amaçlayan Kundura DocLab‘in ilk programı Beykoz Kundura‘da başlıyor. Belgesel sinema ve belgesel tiyatro alanlarına yönelik hazırlanan etkinliğe bu yıl on proje seçildi. 14 Mayıs’a dek sürecek programda katılımcılara çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma imkânı sunuluyor.

Beykoz Kundura çatısı altında faaliyet gösteren KunduraLab, belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine özel Kundura DocLab programını düzenliyor. Katılımcıların çağdaş ve disiplinler arası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapmasına olanak sağlayan etkinlik bu yıl ilk kez gerçekleştiriliyor. Kurmaca dışı hikâye anlatımında sanatsal işbirliklerine gitmeyi ve bu işbirliklerini uluslararası düzeyde sağlamayı hedefleyen Kundura DocLab bu kapsamda Türkiye ve komşu ülkelerden belgesel yönetmenlerini, yeni projeleriyle İstanbul’da bir araya getiriyor. Kültürler arası işbirliği alanları yaratmaya zemin hazırlayan programda ilham verici metodolojilerin ve projelerin geliştirilmesi, diyalog alanlarının çoğaltılması hedefleniyor.

Belgesel pratiğiyle ilgilenen, metodolojileri derinlemesine geliştirmek ve deneyimini artırmak isteyen, araştırma odaklı çalışan tüm film ve tiyatro yönetmenlerine açık bir platform olan Kundura DocLab için başvurular 22 Şubat’ta sona erdi. Yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşan jüri programa seçilen on projeyi belirledi. Afganistan’dan Nazila Ahmadi, Gürcistan’dan Tamta Gabrichidze, İran’dan Sahand Sarhaddi, İsrail’den Bat-Dor Ojalvo, Lübnan’dan Niam Itani, Romanya’dan David Schwartz ve Türkiye’den Can Eskinazi, Rıza Efe Reis, Tuğba Baykal ile Zinnure Türe projeleriyle birlikte programa katılmaya hak kazandı. Kundura DocLab’in bir hafta sürecek eğitim ve atölye programının danışmanları ise dramaturg Aljoscha Begrich ve yaratıcı sinema yapımcısı Bruni Burres.

Etkinlik kapsamında Kundura Sinema ve Kundura Sahne’de seyirciye açık gösterimler ve sanatçı konuşmaları da düzenlenecek. Belçikalı sanatçılar Silke Huysmans ve Hannes Dereere ‘Cennet Ada’ (Pleasant Island) adlı performanslarıyla 10 Mayıs’ta Kundura Sahne’de olacaklar. Beşeri faktörlerin etkisiyle ekolojik yıkıma uğrayan, Pasifik’te bir ada olan Nauru’da yaşananların izini süren performansta tüm iletişim bir akıllı telefon aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Ayrıca Huysmans ve Dereere’nin katılacağı bir sohbet düzenlenecek. Belgesel tiyatronun yeni mucitleri olarak gösterilen ikili 11 Mayıs’ta Kundura Sahne’deki etkinlikte belgesel tiyatronun günümüz olanakları üzerine konuşacak.

Dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden Doclisboa Film Festivali programından bir seçki de program kapsamında seyirciyle buluşuyor. Festivalin Kundura DocLab’e özel hazırladığı seçkide yakın dönem Portekiz sinemasından şu üç film gösterilecek: Inês Pedrosa e Melo imzalı Revize Edilmiş Ev (Home, Revised, 2022), Daniel Borga imzalı Bentoca (Bentuguese, 2022) ve Leonardo Mouramateus imzalı Üzüntüler (Vexations, 2022).

Revize Edilmiş Ev

Doclisboa festival direktörü Miguel Ribeiro’nun bizzat katılacağı gösterim 12 Mayıs’ta Postane’de yapılacak. Günün devamında ise ‘Belgesel Sinemanın Gösterim Biçimleri’ adlı bir sohbet düzenlenecek. Moderatörlüğünü Aslı Ildır’ın üstlendiği, Ribeiro’nun yanı sıra S. Buse Yıldırım ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’nden Müge Turan’ın konuk olacağı sohbette belgesel sinemanın değişen, dönüşen gösterim biçimleri üzerinden film programlama meselesi ele alınacak.

Kundura DocLab’le ilgili detaylı bilgiye Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.