Şu An Okunan
Uçan Süpürge’de ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’

Uçan Süpürge’de ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’

Sinematek/Sinema Evi’nin sinema ve feminizm odaklı bağımsız dijital yayın organı Another Gaze/Another Screen işbirliğiyle hazırladığı ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’ seçkisi 31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde seyirciyle buluşacak.

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali unvanına sahip Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında 26. kez gerçekleştirilecek. Dünyanın çeşitli ülkelerinden kadın sinemacıların imzasını taşıyan filmleri seyirciyle buluşturan festival bu yıl ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’ sloganıyla düzenleniyor. Festival ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’ adlı özel bir seçkiye de ev sahipliği yapıyor.

‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’ programı İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından kadınların başlattığı, bugünse tüm ülkeyi etkileyen bir özgürlük mücadelesine dönüşen halk hareketinin fitilini ateşleyen feminist direnişe dikkat çekiyor. İran’a kadınların gözünden bakmayı amaçlayan seçki 1979’dan günümüze uzanan bir tarih aralığında kadınlar ve non-binary sinemacılar tarafından çekilmiş deneysel ve belgesel filmlerden oluşuyor. Sinematek Sinema Evi‘nin Another Gaze/Another Screen işbirliğiyle düzenlediği seçki kapsamında dördü uzun metraj belgesel, altısı kısa metraj olmak üzere toplam on film yer alıyor.

İranlı sanatçı ve yönetmen Mania Akbari, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA) dâhil çok sayıda festivali dolaşan filmi Ne Cüretle Bunu İstersin? (How Dare You Have Such a Rubbish Wish, 2022) ile festivale konuk olacak. Filminde kadına yönelik sömürüyü ve nesnelleştirmeyi tartışmaya açan Akbari, gösterimin ardından İran’daki halk hareketinin de sloganı olan ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ temalı bir konuşma yapacak. İranlı belgeselci Firouzeh Khosrovani’nin IDFA’dan ödül kazanan filmi Bir Ailenin Röntgeni (Radiograph of a Family, 2020) de programın dikkat çeken yapımlarından. İran Devrimi öncesinden bugüne modern İran tarihindeki temel çatışmalara bakış atan Khosrovani, filmini aile arşivinden fotoğraf, video, mektup gibi çeşitli materyallerle güçlendiriyor.

Bir Ailenin Röntgeni

1979’da Humeyni’nin kadınlar için örtünmenin zorunlu olacağını açıkladığı hafta boyu yaşanan protestoları takip eden Sylvina Boissonnas ve Claudine Mulard’ın İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat (Le mouvement de libération des femmes iraniennes: année zéro, 1979) adlı kısa filmlerinin yanı sıra Bani Khoshnoudi imzalı Sessiz Çoğunluk Konuşuyor (The Silent Majority Speaks, 2010) ve Maryam Tafakory imzalı İran Çantası (Irani Bag, 2021) filmleri de program kapsamında seyirciyle buluşacak. Seçkinin ‘Kuşaklararası Aktarımlar’ adlı alt bölümü ise Another Gaze kurucularından Daniella Shreir’in ‘İran İçin, İran’dan Filmler’ programı için hazırladığı kısa filmlerden oluşuyor. Seçkide kuşaklararası etkileşimi odağına alan beş film bulunuyor.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle ilgili detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.