Şu An Okunan
MUBI, The Match Factory’yi Bünyesine Kattı

MUBI, The Match Factory’yi Bünyesine Kattı

Martin Eden

Çevrimiçi gösterimin yanı sıra dağıtım ve yapım alanında da faaliyetlerini sürdüren MUBI, arthouse sinemanın önde gelen şirketlerinden The Match Factory’nin çoğunluk hissesini satın aldığını duyurdu.

Türkiyeli girişimci Efe Çakarel tarafından 2007 yılında kurulan ve son dönemde faaliyetlerini dijital gösterimden yapım ve dağıtım alanına doğru genişleten MUBI, arthouse sinemanın uluslararası ölçekte en önemli kurumlarından Almanya merkezli The Match Factory’yi bünyesine kattı. Yapılan açıklamaya göre anlaşma birçok önemli yapımın dünya satış haklarını üstlenen The Match Factory’nin yanı sıra prodüksiyon alanında faaliyet gösteren Match Factory Productions’ı da kapsıyor.

2006 yılında Michael Weber, Reinhard Brundig ve Karl Baumgartner tarafından Almanya’da kurulan The Match Factory, özellikle kaliteli arthouse yapımları uluslararası film piyasasına sunan önemli şirketlerden biri olarak tanınıyor. Bugüne kadar pek çok önemli yapımın uluslararası satış haklarını temsil eden şirketin satışını temsil ettiği yapımlar arasında Apichatpong Weerasethakul’un Altın Palmiyeli filmi Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (Loong Boonmee raleuk chat, 2010), Oscar adaylıkları olan Beşir’le Vals (Vals Im Bashir, 2008) ve Toni Erdmann (2016), Jim Jarmusch’un erken dönem eserleri, Aki Kaurismäki’nin tüm filmografisi ve daha birçok ödüllü yapım bulunuyor.

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor
Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor

Match Factory Productions ise Michael Weber ve Viola Fügen tarafından 2013 yılında kurulan bir yapım şirketi. Yine arthouse alanında çalışan şirket bünyesinde bugüne kadar Apichatpong Weerasethakul’un Memoria‘sından (2021) Kornél Mundruczó’nun Jüpiter’in Uydusu‘na (Jupiter holdja, 2017), Pietro Marcello’nun Martin Eden‘ından (2019) Marco Bellocchio’nun Hain‘ine (Il traditore, 2019) pek çok önemli filmin yapımcılığını üstlendi. Birçok önemli yönetmenin yeni filminin yapım süreci de hâlihazırda Match Factory Productions bünyesinde devam ediyor.

İlk kurulduğunda bir dijital gösterim platformu olarak yola çıkan ve filmlere yerleşik dijital platformlardan farklı yaklaşımıyla dikkat çeken MUBI, film kürasyonu ve sistemine her gün bir film ekleyen yaklaşımıyla öne çıkmıştı. Yıllar içerisinde büyüyen ve bugün 190’ın üzerinde ülkede hizmet sunan MUBI, son dönemde çalışma alanını genişletmeye başlamış ve dağıtım, yapım gibi alanlarda da aktif olacağının sinyallerini vermişti. Bu hamleyle MUBI’nin uluslararası arthouse piyasasında hem yapım hem dağıtım hem de gösterim alanlarında etkinliğini artırması bekleniyor.

Efe Çakarel
Efe Çakarel

Anlaşma sonrasında The Match Factory ekibi çalışmalarını bu zamana dek olduğu gibi Berlin ve Köln’deki ofislerinde sürdürürken etkinlik alanını MUBI’nin merkez operasyonlarının yer aldığı Londra’nın yanı sıra New York ve Los Angeles ofislerine doğru genişletecek. MUBI’nin kurucusu ve mevcut CEO’su Efe Çakarel ile The Match Factory direktörü Michael Weber karşılıklı yaptıkları açıklamalarda birbirlerinin faaliyetlerine olan saygı ve takdirlerini dile getirerek anlaşmanın iki taraf için de hayırlı olacağını ifade ettiler.

The Match Factory’nin yeni filmlerinde dünya satış hakları konusunda beraber çalışacağı yönetmenler arasında Andreas Dresen, Lukas Dhont, Christian Petzold, Fatih Akın, Emin Alper ve Marco Bellocchio gibi isimler var. Ayrıca Amat Escalante ve Joshua Oppenheimer’ın yeni filmleri de Match Factory Productions bünyesinde hazırlanıyor.

Kaynak: Variety

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.