Şu An Okunan
Pera Film’de ‘Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki’

Pera Film’de ‘Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki’

‘Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki’ adlı program bugün Pera Film’de başlıyor. Eye Film Müzesi işbirliğinde, Uluslararası Müzeler Günü’ne paralel gerçekleşen etkinliğin küratörlüğünü Elif Rongen-Kaynakçı üstleniyor.

Mayıs ayı etkinlikleri kapsamında ‘Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki’ adlı programa ev sahipliği yapan Pera Film, izleyiciyi sinemanın 128 yıllık tarihine ışık tutan bir yolculuğa davet ediyor. Pera Film ve Avrupa’nın önemli film müzelerinden Eye Film Müzesi işbirliğinde hazırlanan seçki Uluslararası Müzeler Günü’ne paralel gerçekleşiyor. Küratörlüğünü Elif Rongen-Kaynakçı’nın üstlendiği programda gösterimler 14 Haziran’a kadar sürecek.

Hollanda tarihinin en büyük yapım şirketi olan Filmfabriek Hollandia’dan çıkan en önemli film olarak kabul edilen Kuzeyli Carmen (Een Carmen van het Noorden, 1919) programın dikkat çeken yapımlarından. Prosper Mérimée’nin ‘Carmen’ adlı novellasından uyarlanan Maurits H. Binger ve Hans Nesna imzalı film 1974 yılında ABD’de bulundu ve Hollanda’ya geri gönderildi. Louis H. Chrispijn Senior imzalı Kârlı Bir Takas (Mijntje en Trijntje naar Zandvoort, 1913) ve Peter Delpeut imzalı Yasak Arayış (The Forbidden Quest, 1993) filmlerinin de yer aldığı program, dünyanın dört bir yanında 1897-1902 yılları arasında çekilmiş, günümüze kadar korunabilmiş 68 mm formatındaki yaklaşık 200 filmden oluşan ‘Mutoscope ve Biyograf Koleksiyonu’nun yanı sıra 2011 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen ‘Desmet Koleksiyonu’ndan beş filmi de izleyiciyle buluşturuyor.

‘Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki’ programına dair detaylara Pera Müzesi’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.