Şu An Okunan
‘Prizma Expanded: Algının Poetikası’ Sergisi Akbank Sanat’ta

‘Prizma Expanded: Algının Poetikası’ Sergisi Akbank Sanat’ta

Türkiye sinemasının üç farklı jenerasyonundan öne çıkan yönetmenler ve sinema profesyonellerinin ikili ortak çalışmalarını bir araya getiren ‘Prizma Expanded: Algının Poetikası’ sergisi 11 Mayıs – 29 Haziran tarihleri arasında Akbank Sanat’ta.

Küratörlüğünü Lara Kamhi’nin üstlendiği ‘Prizma Expanded: Algının Poetikası / Prizma Expanded: Poetics of Perception’ sergisi, Türkiye sinemasının üç farklı jenerasyonundan öne çıkan üç yönetmen ve üç film profesyonelinin ikili olarak ortak üretimleri olan, mekâna özgü ve deneyim tabanlı sinematik eserlerinden oluşuyor. Sergi, Kamhi’nin ‘Genişletilmiş Sinema’ (Expanded Cinema) kavramını bütünüyle irdelemek adına kurduğu bağımsız sanat inisiyatifi Prizma’nın ‘Prizma Expanded’ olarak ortaya koyduğu ilk proje olma özelliğini de taşıyor. Genişletilmiş sinematik sanat formlarını araştıran ‘Prizma Expended’ bu çalışmayı sosyal medyadan interaktif hikâye anlatıcılığına iletişim ağlarının önerdiği yeni düşünme biçimlerinin farkındalığıyla gerçekleştiriyor.

Sergide üç yönetmenin, sektörün farklı alanlarında emek veren isimlerle ortak işleri yer alıyor. Yönetmen Reha Erdem’le uzun yıllardır birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Florent Herry’nin ‘Mimirap’ adlı çalışması, Erdem’in Koca Dünya (2016) filminden yola çıkıyor ve sergiye özel çekilen bir sekanstan oluşuyor. Filmin başrolündeki Ecem Uzun’un Erdem’in kaleme almış olduğu bir rap şarkısını seslendirdiği çalışma, döngüsel bir ‘gösteri kutusu’ olarak tanımlanıyor.

Yönetmen Zeynep Dadak’la yıllardır ortak işlere imza attığı kurgucu Çiçek Kahraman da ‘Vortex 1’ ve ‘Vortex 2’ çalışmalarıyla sergide yer alıyor. Dadak’ın Ah Gözel İstanbul (2020) filmiyle birlikte Alfred Hitchcock’un Ölüm Korkusu (Vertigo, 1958), Derek Jarman’ın Blue (Mavi, 1993) ve Agnès Varda’nın Agnès’in Plajları (Les Plages d’Agnès, 2008) filmlerini hareket noktası kabul eden ikili, çalışmalarında sinemanın yutan, içine çeken hâlini, yarattıkları akışkan ve girdapvari yeni kurgular üzerinden yorumluyor.

Maddenin Halleri

Yönetmen Deniz Tortum’la birlikte çalıştığı ses tasarımcısı Alican Çamcı’nın ‘Kesit’ adını taşıyan işleri ise Tortum imzalı Maddenin Halleri (2020) filmini odağına alıyor. ‘Kesit’ filmin kendi kurgusal akışını mekân ile bütünleyen ve tıpkı filmin çekimlerinde olduğu gibi, içine çekerek yabancılaştıran, kendi zamansal boyutuna hapsolmuş bir alan deneyimi sunuyor.

Öte yandan sergi kapsamında Koca Dünya, Ah Gözel İstanbul, Maddenin Halleri filmleriyle Lara Kamhi’nin ‘Video Essay’ adlı eseri de Akbank Sanat’ta seyirciyle buluşacak. Gösterimlere sergideki sanatçılar da eşlik edecek ve sergide yer alan eserler üzerine sohbetler gerçekleştirilecek.

‘Prizma Expanded: Algının Poetikası / Prizma Expanded: Poetics of Perception’ sergisi 11 Mayıs – 29 Haziran tarihleri arasında Akbank Sanat’ta ziyarete açık olacak. Programla ilgili detaylara Akbank Sanat’ın internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.