Şu An Okunan
Star Wars İzlemeyen Werner Herzog, Yoda’yı Yok Etme Peşinde

Star Wars İzlemeyen Werner Herzog, Yoda’yı Yok Etme Peşinde

Disney’in Star Wars dizisi The Mandalorian’da ‘Müşteri’ isimli kötü adamı oynayan Alman yönetmen, serinin hiçbir filmini izlememiş olmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Sanatsal anlamda daima zorlayıcı işlere imza atmış ve 80’ine merdiven dayamış Avrupalı bir yönetmeni bir Star Wars kötüsünü oynarken görmek hayli tuhaf. Öte yandan, Werner Herzog’un tüm hayatını unutulmaz tuhaflıklara adadığını düşününce, geçen sene Disney’in Star Wars dizisi The Mandalorian’da rol alacağı açıklanınca, durumu ‘normal’ karşılaşmıştık. Star Wars hayranları ise, Herzog’un daha önce serinin hiçbir filmini izlemediğini söylemesine hayli şaşırmış ve tepki göstermişti.

Dizinin ilk bölümü 12 Kasım’da yayınlandı ve Herzog seyircinin karşısına İmparatorluk Madalyonu taşır halde, stormtrooper korumalarıyla çevrilmiş olarak çıktı. Üstelik The Client (Müşteri) isimli gizemli karakterin amacı, “50 yaşındaki bebek Yoda”yı yok etmek. Nosferatu: Phantom der Nacht (1979), Fitzcarraldo (1982) gibi klasikleşmiş kurmacaları ve Ayı Adam (Grizzly Man, 2005) gibi sıra dışı belgeselleriyle sinemacı olarak Amerikan stüdyo sisteminden epey uzak bir yerde konumlanmış olan Herzog, bu rolüyle muhtemelen kendini Star Wars hayranlarına sevdirmeyi başaracak. ‘Müşteri’, dişli bir kötü olarak Star Wars evrenindeki yerini almış durumda.

Herzog, Variety’ye verdiği röportajda, neden daha önce Star Wars izlememiş olmasının sorun yaratmadığını, yönetmen Jon Favreau ile nasıl bir iletişim kurduklarını anlattı: “Hiç önemi yok. Jon Favreau ile aramızda deyim yerindeyse erkek erkeğe, çok canlı bir fikir alışverişi geçti. Bilinmeyen bir bölgeye atılmadım. Çok iyi ön bilgi aldım. Benden bekleneni biliyordum. Star Wars filmlerini izlemediğim için kızmayın; çok az film izliyorum. Yılda iki, üç, belki dört tane.”

The Mandalorian, Herzog’un Hollywood ekipleriyle ilk işbirliği değil. 77 yaşındaki Alman yönetmen, daha önce de Jack Reacher’da (2012) kötü adam olarak Tom Cruise’un karşısına çıkmıştı. Zaten kötülük, narsizm, giderek delilik, bir sanatçı olarak daima Herzog’un başlıca ilgi alanları arasında oldu. Fitzcarraldo’nun çekimleri esnasında kaprisleriyle bezdirdiği Perulu yerlilerin “İstersen öldürelim” dedikleri başrol oyuncusu Klaus Kinski’yle defalarca çalışmış, “Errol Morris Gates of Heaven’ın çekimlerini tamamlarsa ayakkabımı yerim” dedikten sonra sahiden kamera önünde ayakkabısını yemiş birinden bahsediyoruz. Herzog yönetmen olarak şimdilerde, meteorların ve kuyrukluyıldızların Dünya tarihindeki kültürel ve fiziksel etkileri üzerine belgeseli Fireball üzerinde çalışıyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.