Şu An Okunan
Susma Platformu Sansüre Direnen Belgeselleri Konuşuyor

Susma Platformu Sansüre Direnen Belgeselleri Konuşuyor

Susma Platformu, son dönemde sansür ve engellemelere maruz kalmış belgesel filmlerin deneyimlerinin konuşulacağı bir etkinlik düzenliyor. ‘Sansüre Direnen Belgesel Filmler’ başlıklı etkinlikte filmlerin sansür ve dava süreçlerinin yanı sıra Türkiye’de belgesel üretme koşulları üzerine de konuşulacak.

2016 yılından bu yana kültür, sanat ve medya alanlarındaki ifade özgürlüğü ve sansür meseleleri hakkında çalışmalarını sürdüren Susma Platformu, bilhassa belgesel sinemacıların yaşadığı sansür ve dava süreçlerini de yakından takip ediyor. Platform son olarak gösterimi engellenmiş, festivallerde sansürlenmiş, yönetmenlerine davalar açılmış filmlerin deneyimlerinin konuşulacağı bir etkinlik düzenleyeceğini duyurdu. ‘Sansüre Direnen Belgesel Filmler’ başlığını taşıyan etkinlikte filmlerin üreticileri seyircilerle bir araya gelerek yapım ve gösterim süreçlerinde yaşananların yanı sıra Türkiye’de belgeselcilik deneyiminin konuşulacağı foruma katılacak. 3 Temmuz Cumartesi günü saat 20:30’da Zoom üzerinden düzenlenecek forumun moderatörlüğünü Elif Ergezen üstlenecek.

Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu, çektikleri Kuzey belgeseli gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

‘Sansüre Direnen Belgesel Filmler’ etkinliğinde Hüseyin Karabey’in Sessiz Ölüm (2001), Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek (2014), Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun Kuzey (Bakur, 2015), Veysi Altay’ın Yeni Yaşam (Nû Jîn, 2015) ve Selim Yıldız’ın Hatırlıyorum (Bîra Mi’têtin, 2016) filmleri konu edilecek. Bir kısmı ücretsiz olarak çevrimiçi erişime açık olan filmleri etkinliğe katılmadan önce izlemek mümkün. Foruma katılım sağlamak içinse platformun paylaştığı Zoom linki üzerinden kayıt yaptırmak gerekiyor.


Yargılanan sinemacıların, sinemaya destek veren kültür insanlarının, video-eylemcilerin vb. dava süreçlerine dair kısa kısa haberleri Altyazı Fasikül’den takip edebilirsiniz: ‘Sinemacılar Yargılanıyor

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.