Şu An Okunan
Toni Morrison’a Veda

Toni Morrison’a Veda

20. yüzyıl Amerikan edebiyatının büyük ustaları arasında yer alan Nobel ödüllü yazar Toni Morrison 88 yaşında hayatını kaybetti.

1931 yılında Ohio’da doğan Toni Morrison eğitim hayatına Howard Üniversitesi’nde başladı ve kısa sürede edebiyata yöneldi. Yine bu üniversitede kurulan bir edebiyat topluluğunda, ilk romanı ‘En Mavi Göz’ün taslağını oluşturdu. 1940’lı yıllarda geçen ve siyah bir kızın ırkçılıkla mücadelesini konu alan roman 1970’te yayımlandı. Önemli bir başarı kazanan ‘En Mavi Göz’ü, 70’li ve 80’li yıllarda yayımlanan ‘Sula’, ‘Süleyman’ın Şarkısı’ ve ‘Katran Bebek’ romanları takip etti.

Yazarın ırkçılık, cinsiyetçilik, Afro-Amerikan kültürü gibi temalar etrafında şekillenen romanları arasında şüphesiz en çok ses getiren ‘Sevgili’ oldu. 1987’de yayımlanan roman, siyah köle Margaret Garner’ın hayat hikâyesinden esinlenilerek kaleme alınmıştı. Çok beğenilen ‘Sevgili’, 1998’de sinemaya uyarlandı. Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs, 1991) ve Philadelphia (1993) gibi filmleriyle tanınan Jonathan Demme’nin yönetmen koltuğuna oturduğu filmde Oprah Winfrey, Danny Glover gibi isimler rol alıyordu.

1988’de Pulitzer, 1993’te de Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Toni Morrison üzerine son olarak, Toni Morrison: The Pieces I Am (2019) adlı bir belgesel de çekilmişti. The Black List serisiyle tanınan Timothy Greenfield-Sanders’ın imzasını taşıyan belgesel, usta yazarın hayatını ve edebiyatını mercek altına alıyordu.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.