Şu An Okunan
Türkiye Sineması Görsel Hafıza Projesi Yayında

Türkiye Sineması Görsel Hafıza Projesi Yayında

Giovanni Scognamillo ile gerçekleştirilen görsel hafıza çalışmasından

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi bünyesinde yürütülen Türkiye Sineması Görsel Hafıza Projesi’nin 15 yıllık arşivi çevrimiçi erişime açıldı.

Görsel Hafıza Projesi, Mithat Alam Film Merkezi’nin sinemamıza sunduğu en önemli katkılardan biri. 2005 yılında başlaya proje, büyük oranda Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gönüllü öğrencilerin çabalarıyla yürütülüyor. Sinemamızın farklı alanlarına emek veren kişilerle yapılan bir sözlü tarih çalışması olarak tasarlanan proje kapsamında bugüne kadar toplam 75 sinemacıyla uzun soluklu söyleşiler gerçekleştirildi. Kayıt altına alınan ve kurgulanan bu söyleşiler, 25 farklı DVD’de toplandı.

Görsel Hafıza Projesi arşivinde Memduh Ün, Tunç Başaran, Tomris Giritlioğlu, Safa Önal, Duygu Sağıroğlu gibi usta yönetmenlerle; Vedat Türkali gibi senaryolarıyla sinemamızı derinden etkilemiş isimlerle; Filiz Akın, Tuncel Kurtiz, Lale Belkıs, İzzet Günay, Fikret Hakan gibi yıldız oyuncularla; Giovanni Scognamillo, Nijat Özön ve Rekin Teksoy gibi sinema tarihçileriyle yapılmış sohbetler yer alıyor. Bu isimlerin her biri kendi yolculuğunu ve sinemamızın farklı dönemlerine ait hikâyeleri birinci ağızdan anlatırken zihnimizde hayli geniş ve çok boyutlu bir Türkiye sineması portresi çıkarıyorlar.

Görsel Hafıza Projesi’nde tutulan görüntülü kayıtların özetleri, Mithat Alam Film Merkezi’nin kuruluşunun yirminci yılı vesilesiyle dijital ortama taşındı. Arşivin tamamına bu adresten ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.