Şu An Okunan
Uluslararası Oscar Yarışı Devam Ediyor

Uluslararası Oscar Yarışı Devam Ediyor

25 Nisan 2021’de düzenlenmesi planlanan 93. Oscar Ödülleri öncesinde, En İyi Uluslararası Film dalında farklı ülkelerin aday adayları yavaş yavaş açıklanmaya başladı.

Cem Hakimoğlu

Köklü festivallerin ve büyük film etkinliklerinin sinema sektörünü yeniden bir araya getirmesiyle birlikte, 25 Nisan 2021’de 93. Oscar Ödül Töreni’yle sona erecek ödül sezonunda adı geçmesi beklenen filmler seyirciyle buluşmaya başladı. Bu etkinlikleri takiben de birçok ülkenin ilgili komiteleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin (AMPAS) 1956 yılından bu yana dağıttığı En İyi Uluslararası Film Ödülü için harekete geçti.

Geçtiğimiz sene Akademi tarihinde ilk kez resmî dili İngilizce olmayan bir filmin, Bong Joon-ho imzalı Parazit’in (Gisaengchung, 2019) En İyi Film ödülünü kazanması, bu yıl En İyi Uluslararası Film yarışına olan ilgiyi arttırdı. Bazı ülkeler yıllar süren aranın ardından yeniden başvuruda bulundular, bazıları da yarışa dâhil olacaklarına dair çeşitli açıklamalar yaptılar.

An itibariyle yarışta yer alan ülke sayısı on beş: Cezayir, Bhutan, Bosna Hersek, Çekya, Ekvador, Gürcistan, Fildişi Sahili, Kosova, Lüksemburg, Polonya, Romanya, Singapur, İsviçre, Tayvan ve Ukrayna.

Bosna Hersek’i, bu yıl 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin uluslararası yarışmasından büyük ödülle dönen Jasmila Zbanic imzalı Neredesin Aida? (Quo Vadis, Aida?) temsil ediyor. 39. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilen yapımlardan Yabancı (Exil) Kosova’nın, Atlantis Ukrayna’nın, Kız Kardeşim (Schwesterlein) de İsviçre’nin adayı. Geçtiğimiz yıl Parazit ve Bal Ülkesi (Honeyland) gibi bu dalda iddialı filmlerin dağıtımcılığını üstlenerek gündeme gelen Neon da Fildişi Sahili’nin adayı La Nuit des Rois’nın haklarını satın almış durumda. Berlin Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan Šarlatán Çekya’nın, Cannes 2020 etiketiyle birçok festivalde ilgiyle karşılanan Dasatskisi de Gürcistan’ın yarışa dâhil ettiği filmler.

Başvurusunu açıklamamış ülkelerden bazıları da bu süreçte adaylık potansiyeli taşıyan filmlerden oluşan kısa listeler yayınladılar. İspanya’nın listesinde büyük sükse yaratmış The Platform’un (El Hoyo) yanı sıra La Trinchera Infinita ve Yangın Yeri (O Que Arde) yer alıyor. İsveç tarafından duyurulan kısa liste ise Charter, I Am Greta ve Sonsuzluk Üzerine’den (Om det Oändliga) oluşuyor. Bu iki ülke dışında Almanya, Hollanda, Güney Kore, İran ve İsrail gibi ülkelerin yayınladıkları listelere de ilgili sitelerden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.