Şu An Okunan
15. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri

15. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri

Aşk Mark ve Ölüm

25-30 Haziran

Türkiye’de belgesel alanında yapılan en önemli etkinliklerden birisi olma özelliği taşıyan Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri bu yıl 15. yaşını kutluyor. Her zaman olduğu gibi belgesel sinemanın güncel örneklerini bir araya getiren Documentarist programında bu yıl yetmişten fazla film var. İstanbul’un iki yakasında altı mekâna yayılan geniş bir program sunan festival kapsamında birçok film gösteriminin yanı sıra çok sayıda paralel etkinlik de düzenleniyor.

Konuk Ülke Almanya

15. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri, 24 Haziran’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak. Festivalin açılış filmiyse Cem Kaya‘nın geçtiğimiz aylarda Berlinale’de Seyirci Ödülü kazanan müzik belgeseli Aşk, Mark ve Ölüm olacak. Documentarist’in bu yılki konuk ülkesi ise Almanya. Aralarında Almanya’daki Türkiyeli göçmenlerin geçmişine müzik kültürü üzerinden bakan Aşk, Mark ve Ölüm‘ün yanı sıra Bettina (2022), Bay Bachmann ve Sınıfı (Herr Bachmann und seine Klasse, 2021) ve Genderation (2021) gibi filmlerin de olduğu sekiz Almanya yapımı belgesel Documentarist kapsamında İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalin Yeni Bölümü: ‘3×3’

Festival bu yıl üç belgeselciyi üç filmiyle tanıtmayı amaçlayan ‘3×3’ adlı yeni bir bölüme başlıyor. Bu yıl bu bölüme konuk olacak üç yönetmen ise Monika Treut, Magnus Gertten ve Aliona van der Horst. Festival programında bu üç önemli yönetmenin filmografilerinden üçer film yer alıyor. Aynı zamanda festival sırasında İstanbul’da olacak Magnus Gertten ve Aliona van der Horst, benzer çalışma alanına sahip Cem Kaya ile birlikte ‘Belgeselde Yaratıcı Arşiv Kullanımı’ başlıklı bir panele de katılacak. Arşiv ve belgesel ilişkisi bu yılki Documentarist’in odaklandığı konuların başında geliyor.

Genderation
Monika Treut imzalı Genderation.

Documentarist programının bu yılki yeniliklerinden bir diğeri ise Müze Gazhane’de yapılacak açık hava film gösterimleri. Burada beş gün boyunca ekoloji ve İklim Krizi meselelerini ele alan filmler gösterilecek. ‘XR Yok Oluş İsyanı’ başlığı altında gösterilecek filmlere ek olarak festival kapsamında Türkiye’nin Avrupa’dan plastik çöp ithali üzerine bir panel de gerçekleştirilecek. Festival programında bunların yanı sıra ‘Ebeveynlik ve Büyüme Hikâyeleri’, ‘Müzik ve Dans Filmleri’, ‘LGBTİ+ Hakları’, ‘Canlandırma Belgeseller’ gibi bölümler de yer alıyor.

Türkiye’den Otuz Belgesel

Documentarist her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok Türkiye yapımı belgesele programında yer veriyor. Festival programında bu yıl Türkiye’den otuz film bulunuyor. Buna ek olarak festivalde ilk ya da ikinci filmiyle yer alan bir belgeselciye Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü verilecek. Ödül jürisi bu yıl sinema akademisyeni Özlem Güçlü, programcı ve dijital iletişim uzmanı Karen Cirillo, yönetmen Ahu Öztürk, kurgucu Selda Taşkın ve belgesel sinemacı, akademisyen Can Candan’dan oluşuyor. Festivalin FIPRESCI jürisinde ise Ukrayna’dan Natalia Moussienko, İsviçre’den Teresa Vena ve Türkiye’den Övgü Gökçe yer alıyor.

Documentarist

Film gösterimlerinden söyleşi ve atölyelere zengin bir program sunan 15. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri 25-30 Haziran tarihleri arasında düzenleniyor. Film gösterimlerinin Fransız Kültür Merkezi, Cine Majestic, Aynalı Geçit ve Müze Gazhane’de, atölye ve diğer etkinliklerinse Yapı Kredi Kültür Sanat (Beyoğlu) ve Postane’de (Galata) gerçekleştirileceği festivalde Fransız Kültür Merkezi ve Cine Majestic’teki gösterimler 15 TL karşılığında, Aynalı Geçit ve Gazhane’deki gösterimler ile tüm yan etkinlikler ise ücretsiz olarak takip edilebilecek. Ayrıntılı bilgiyi Documentarist’in internet sitesi üzerinden edinmek mümkün. Detaylı program ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

documentarist.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.