Şu An Okunan
2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali

2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali

10-19 Haziran

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, 10 Haziran’da Rengim Gökmen yönetimindeki Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası’nın Zülfü Livaneli’nin bestelerini seslendirdiği açılış konseriyle başladı. Yönetmenliğini Vecdi Sayar’ın üstlendiği festival sinema ve müzik ilişkisini öne çıkaran zengin bir programa sahip. Farklı bölüm başlıkları altında elliye yakın ülkenin müzikle ilgili yapımlarından geniş bir panorama sunan festival, özgün müzikleriyle dikkat çeken ödüllü yapımlardan Türkiye sineması klasiklerine, 120 filmi bir araya getiriyor. Festival kapsamında, iki açık, beş kapalı, toplam yedi mekânda gösterilecek filmlerin yanı sıra söyleşiler, konserler ve ‘Müzik Temalı Kısa Film Geliştirme Atölyesi’ gerçekleştirilecek. Gösterimlerin ücretsiz olduğu festivale Institut français İzmir, İzmir Sanat, Karaca Sineması, Konak Sineması, Cinemapink, Kültürpark ve Kadifekale Gemisi ev sahipliği yapıyor.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda son iki yılın dikkat çeken on uzun metrajlı filmi yer alıyor. Başkanlığını yönetmen Erden Kıral’ın üstlendiği jüride Kıral’a yönetmen ve yapımcı Biket İlhan, yönetmen ve yazar Ebru Şeremetli, dizi-film müziği bestecisi ve piyanist Güldiyar Tanrıdağlı, radyo ve televizyon programcısı İzzet Öz, oyuncu Selen Uçer ve müzisyen ve opera sanatçısı Selva Erdener eşlik ediyor.

Ulusal Yarışma’da yer alan uzun metraj filmlerin tam listesi şu şekilde:

  • 9,75 (Yön. Uluç Bayraktar, 2020)
  • Beni Sevenler Listesi (Yön. Emre Erdoğdu, 2021)
  • Ela ile Hilmi ve Ali (Yön. Ziya Demirel, 2022)
  • Gölgeler İçinde (Yön. Erdem Tepegöz, 2020)
  • Kerr (Yön. Tayfun Pirselimoğlu, 2021)
  • Kumbara (Yön. Ferit Karol, 2020)
  • Sardunya (Yön. Çağıl Bocut, 2021)
  • Sen Ben Lenin (Yön. Tufan Taştan, 2021)
  • Zin ve Ali’nin Hikâyesi (Yön. Mehmet Ali Konar, 2021)
  • Zuhal (Yön. Nazlı Elif Durlu, 2021)

Festival kapsamında televizyon dizilerinde müzik kullanımının değerlendirildiği TV Dizi Müzik Ödülleri de veriliyor. Son bir yıl içinde televizyon kanallarında ve dijital programlarda yer alan dizilerin müziklerinin değerlendirileceği yarışmada jüri besteci Serdar Kalafatoğlu başkanlığında toplanıyor. Jüride görev yapacak diğer isimler şöyle: Araştırmacı yazar Alican Sekmeç, sinema yazarı ve senarist Burak Göral, gazeteci-yazar ve editör Elçin Yahşi, yönetmen, yazar ve müzisyen Nezih Ünen, televizyon eleştirmeni ve yayın yönetmeni Özlem Özdemir ve sinema-televizyon yazarı Tuğçe Madayanti Dizici.

Özel Gösterimler, Ustalara Saygı, Anılarına

Festival sinema ve müziğin kesiştiği filmleri pek çok başlıkta seyirciyle buluşturuyor. ‘Özel Gösterimler’ bölümünde Berlinale’de büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan Carla Simón imzalı Alcarràs, dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’den En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo ve Sanat Sinemaları Birliği Ödülü’yle dönen Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush, 2021), Almanya’daki Türk müziğinin altmış yıllık tarihinde gezinen ve Berlinale’nin Panorama bölümünde gösterilen Cem Kaya imzalı Aşk, Mark ve Ölüm, Prenses Diana’ya hayat veren Kristen Stewart’ın performansıyla Oscar’a aday gösterildiği Pablo Larraín imzalı Spencer (2021) ve sinemamızın ilk kadın yönetmeni olarak tanınan Cahide Sonku‘nun yapımcılığını üstlendiği, Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile birlikte yönettiği, aynı zamanda Zeki Müren‘le birlikte başrolleri paylaştığı Beklenen Şarkı (1953) gibi filmler yer alıyor.

Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı

‘Ustalara Saygı’ bölümü Wes Anderson, Wim Wenders, Greta Gerwig, Stephen Frears ve Guillermo del Toro gibi yönetmenlerin filmlerinin müziklerinde imzası olan Oscar ve Altın Küre ödüllü besteci Alexandre Desplat ve La Caza (1966), Peppermint Frappé (1967), Besle Kargayı (Cría Cuervos…, 1976) gibi ödüllü filmlerin yönetmeni Carlos Saura’ya yer veriyor. Müzikleri Desplat’a emanet edilen filmlerden üçü bu bölüm kapsamında gösterilecek: Venedik’ten Jüri Büyük Ödülü’yle ayrılan Roman Polanski imzalı Subay ve Casus (J’accuse, 2019), Costa-Gavras’ın Yanis Varoufakis’in siyasi anılarından hareketle çektiği Odadaki Yetişkinler (Adults in the Room, 2019) ve ABD’deki Özgürlük Heykeli’ni tasarlayan mimar Gustave Eiffel’in Paris’in ikonik yapılarından Eiffel Kulesi’ni hayata geçirme sürecini anlatan Martin Bourboulon imzalı Eiffel (2021). Latin müziklerine ve danslarına ilgisiyle tanınan Carlos Saura ise bu yönüyle öne çıkan filmlerinden üçüyle, Fadolar (Fados, 2007), Flamenko, Flamenko (Flamenco, Flamenco, 2010) ve Arjantin’le (Zonda: Folclore Argentino, 2015)festivalde.

Festivalin ‘Anılarına’ bölümü ise film müziği alanında öne çıkan isimlerden üçünü ağırlıyor. 120’den fazla Yeşilçam filminin müziğini icra eden ödüllü besteci Metin Bükey’in görev aldığı filmlerden Atıf Yılmaz’ın Ah Güzel İstanbul‘u (1966), Metin Erksan’ın Sevmek Zamanı (1965) ve Lütfi Ö. Akad’ın Vesikalı Yârim‘i (1968) bu bölümde seyirciyle buluşacak. Çok sayıda senfoni, kantat, bale, opera ve şarkı besteleyen, aynı zamanda Yunan Radyo ve Televizyonu Senfoni Orkestrası ve Korosu’nun müzik direktörlüğünü üstlenen besteci Mikis Theodorakis, tüm dünyada tanınmasına sağlayan Michael Cacoyannis’in Zorba (Alexis Zorbas, 1964), Costa-Gavras’ın Ölümsüz (Z) (Z, 1969) ve Jules Dassin’in Prova (I dokimi, 1974) filmleriyle hatırlanacak. Kariyeri boyunca pek çok önemli yönetmenle çalışan, ayrıca Luchino Visconti, Franco Zeffirelli ve Eduardo de Filippo gibi isimlerin sahnelediği tiyatro oyunları için müzik icra eden Oscar ödüllü besteci Nino Rota ise şu filmlerle programda yer alacak: Federico Fellini imzalı Sekiz Buçuk (8 ½, 1963) ve Tatlı Hayat (La Dolce Vita, 1960) ile Francis Ford Coppola imzalı Baba (The Godfather, 1972).

Zorba

Diğer Bölümler

Festival dâhilinde Oscar ödüllü oyuncu Judy Garland anısına özel bir bölüm düzenleniyor. ‘Yüz Yıllık Efsane: Judy Garland’ başlıklı bölümünde Garland’ın rol aldığı filmlerden ikisini ve ilham verdiği bir film yer alıyor: Victor Fleming imzalı Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz, 1939), George Cukor imzalı Bir Yıldız Doğuyor (A Star Is Born, 1954) ve Rupert Goold imzalı Judy (2019).

Festivalin ‘Hayat Bir Şarkıdır’ bölümünde Leos Carax’ın Cannes’dan En İyi Yönetmen ödülüyle döndüğü Annette (2021), Malik Bendjelloul’un En İyi Belgesel dalında Oscar kazanan filmi Bir Şarkının Peşinde (Searching for Sugar Man, 2012), Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü (Ángel Tavira) kazanan Francisco Vargas imzalı Keman (En Violin, 2006) ve başroldeki Holly Hunter’a En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandıran Jane Campion imzalı Piyano (The Piano, 1993) dâhil on sekiz film yer alıyor.

MUBI’nin festivale özel hazırladığı ‘Hayatın Ritmi’ seçkisi ise filmlerde özgün müziğin önemini vurgulayan yapımlardan oluşuyor. Son yılların bol ödüllü ve dikkat çeken yapımlarını bir araya getiren seçkide şu filmler görülebilecek: Andreas Fontana imzalı Azor (2021), Paul Verhoeven imzalı Benedetta (2021), Sebastian Meis imzalı Büyük Özgürlük (Große Freiheit, 2021), Dash Shaw imzalı Cryptozoo (2021), Aleksandre Koberidze imzalı Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz? (Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?, 2021), Valdimar Johannsson imzalı Kuzu (Lamb, 2021), Céline Sciamma imzalı Küçük Anne (Petite maman, 2021), Mahamat-Saleh Haroun imzalı Lingui, Kutsal Bağlar (Lingui, 2021), Magnus von Horn imzalı Ter (Sweat, 2020) ve Julia Ducournau imzalı Titane (2021).

Titane

‘Sesler ve Renkler’ bölümü hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden canlandırma filmlerden oluşuyor. 94. Oscar Ödülleri‘nde En İyi Animasyon ödülünü kazanan Enkanto: Sihirli Dünya (Encanto, 2021) ve Akademi Ödülleri, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon Film ve En Özgün Film Müziği dallarında ödül kazanan Pete Docter ve Kemp Powers imzalı Soul (2020) bunların başında geliyor.

Festivalin dikkat çeken bölümlerinden bir diğeri de ‘Müziğin Yıldızları’. Dünya müzik tarihinde yer etmiş sanatçıların hayat hikâyelerini anlatan filmleri bir araya getiren seçkide efsanevi İngiliz rock grubu Queen’i ve solisti Freddie Mercury’yi odağına alan Bryan Singer imzalı Bohemian Rhapsody (2018), Elton John’un hayat hikâyesini ve müzik kariyerini anlatan Dexter Fletcher imzalı Rocketman (2019) ve Édith Piaf’ın trajik çocukluğundan dünya çapında tanınan bir sanatçı olmaya uzanan yaşam öyküsünü takip eden Olivier Dahan imzalı Kaldırım Serçesi (La Môme, 2007) gibi filmler görülebilecek.

Festivalin ‘Müziğin İzinde’ bölümünde Türkiye’den ve komşu ülkelerden belgeseller yer alırken ‘Kısaca Müzik’ bölümünde ise Paris Operası tarafından yaptırılan on kısa film gösterilecek.

Festivalin Onur Ödülleri 10 Haziran akşamı düzenlenen açılış töreninde sahiplerini buldu. Ödüller müzisyen, yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli ile Polonyalı besteci Zbigniew Preisner’e verildi. Festivalin Emek Ödülleri’nin sahipleri ise sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay ile müzik ve ses tasarımı alanındaki çalışmaları ve arşivciliğiyle tanınan yapımcı ve yönetmen Necip Sarıcı.

Nosferatu

15 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde F.W. Murnau klasiği Nosferatu’nun (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922) 100’üncü yılı vesilesiyle ‘Caz Eşliğinde Sessiz Film’ başlıklı bir gösteri düzenlenecek. Goethe Enstitüsü katkılarıyla yapılacak etkinlikte Alman caz grubu Küspert & Kollegen müziğiyle sessiz filme eşlik edecek. Festivalin 19 Haziran’daki kapanış ve ödül töreninde ise Nino Rota Ensemble film müziklerinden oluşan bir dinleti sunacak.

2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesinden ulaşılabiliyor.

ifmfest.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.