Şu An Okunan
22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

23-30 Mayıs

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl ‘Hikâyem 22.0’ temasıyla 23-30 Mayıs tarihleri arasında, dünyanın çeşitli ülkelerinden kadın sinemacıların imzasını taşıyan filmleri Ankaralı izleyicilerle buluşturuyor. Elli ülkeden yaklaşık 140 filmi bir araya getiren programda gösterimler Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Uçan Süpürge bu yıl filmlerin yanı sıra, Şili’den Kanada’ya, Lübnan’dan Hindistan’a beş kıtada pek çok ülkeden kadın filmleri festivallerini de konuk ediyor. Ankaralı izleyicilere deneyimlerini aktaracak festival ekipleri, ayrıca kendi programlarındaki filmlerden birer seçkiyi de Uçan Süpürge’yle paylaşıyor.

‘Her Biri Ayrı Renk’, ‘Hikâyemiz Feminizm’, ‘Dertsiz Tasasız’, ‘Yersiz Yurtsuz’, ‘Olay Yeri Aile’ gibi çeşitli başlıklar altında gösterilecek filmler arasında öne çıkanlardan bazıları şöyle: Dünyanın farklı bölgelerinde ataerkil toplumsal yapılar içinde kadınların verdiği cinsel özgürlük mücadelesine odaklanan Barbara Miller imzalı belgesel #Dişil Haz (#Female Pleasure), Nora Fingscheidt’ın prömiyerini yaptığı Berlinale’den Alfred Bauer ödülüyle dönen Düzenbozan’ı (Systemsprenger), Lone Scherfig’in Berlin Film Festivali’nin açılışını yapan son filmi Yabancıların Nezaketi (The Kindness of Strangers), Teona Strugar Mitevska’nın yine Berlinale’de yarışan Tanrı Var, Onun Adı Petrunya’sı (Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija), Mart ayında kaybettiğimiz Agnès Varda’nın JR’la birlikte yönettiği Mekânlar ve Yüzler (Visages Villages) belgeseli, ünlü yazarın hayatına ve sanatına odaklanan Ursula K. Le Guin’in Dünyaları (Worlds of Ursula K. Le Guin), Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’nin bol ödüllü Sibel’i ve Vuslat Saraçoğlu’nun geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’sında Altın Lale kazanan ilk uzun metrajı Borç.

Uçan Süpürge programında yer alan Türkiye belgesellerinden bazıları da şöyle: Ermenistan’dan İstanbul’a göçmen olarak gelen Ermeni ailelerin yaşam mücadelesine odaklanan Rena Lusin Bitmez imzalı Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne?, Kıvılcım Akay’ın İstanbul’daki bir Senegal göçmeninin hikâyesini anlatan Amina’sı ve Dilek Kaya’nın bir fotoğraftan hareketle, 70’li yıllarda hayatını kaybetmiş bir gencin hikâyesini araştıran Kazım’ı.

Herkesin katılımına açık çeşitli atölye ve panellerin düzenleneceği Uçan Süpürge’de bu yıl yönetmen Pelin Esmer’e ve oyuncu Meltem Cumbul’a Bilge Olgaç Başarı Ödülü, usta oyuncular Ayla Algan ve Sumru Yavrucuk’a Onur Ödülü, program kapsamında gösterilecek Sefa Öztürk imzalı Güven filminde rol alan Gözde Çığacı’ya ise Genç Cadı Ödülü verilecek.

ucansupurge.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.