Şu An Okunan
5. Uluslararası İstanbul
 Sessiz Sinema Günleri

5. Uluslararası İstanbul
 Sessiz Sinema Günleri

5-9 Aralık

Sinemanın içine doğduğu dönem, endüstriyelleşmenin müthiş bir hızla yayıldığı bir dönemdi. Teknoloji her alanda hızla gelişiyor, yeni makineler gündelik hayattaki yerlerini alıyordu. Üretim bandının getirdiği yeni çalışma koşulları, sokakları yavaş yavaş ele geçirerek kentin çehresini sonsuza dek değiştiren otomobiller, göklere tırmanma hayalini gerçekleştiren uçak, zeplin gibi hava araçları, uzakları yakınlaştıran telgraf, radyo, telefon gibi icatlar, kendisi de bu teknolojik gelişmelerin bir ürünü olan sinemayı her daim cezbetti. Bu yıl beşinci kez sinemaseverlerle buluşan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, beş gün boyunca perdeye sinemanın teknolojiye bakışını taşıyacak. Bizzat kendisi müthiş bir teknolojik icat olan sinemanın, dönemin teknolojik yenilikleriyle bağının gerek belgesel, gerek kurmaca, gerek hayal gücünün sınırlarına uzanan bilimkurgu türlerdeki yansımalarının izini sürecek.

Festivalin teknolojiye adanmış ana seçkisinde bilimkurgu öğeleriyle harmanlanmış dedektif hikâyesi Filibus (1915) öne çıkıyor. Sürükleyici bir kedi-fare oyunu olan film, dönemin havacılık teknolojisine duyduğu hayranlığın izlerini taşıyor. En tuhaf icatların hayat bulduğu uçuk mucit Charley Bowers’ın filmleri de uzun bir aradan sonra büyük perdeye dönüyor ve en absürd rüyaların kapılarını açıyor. Sinemanın endüstriyel modernite içindeki yerini ve estetik-politik imkanlarını keşfe çıkan Dziga Vertov’un kült filmi Kameralı Adam (Chelovek s Kinoapparatom, 1929) da en yeni restorasyonuyla festivalde izlenebilir.

Bu yılın programındaki ‘Diva Filmleri’ bölümünde Asta Nielsen’in filmleri seyirciyle buluşacak. Danimarka’da doğup Almanya’da birçok film yapan Nielsen’e dünya çapında şöhret kazandıran Uçurum (Afgrunden, 1910), öne çıkan filmler arasında. Bu bölümde, Urban Gad’ın yönettiği Filmlerin Primadonnası’ndan (Die Filmprimadonna, 1913) da günümüze kalan 16 dakikalık bir bölüm gösterilecek.

İlk yılından itibaren özenle hazırlanan ‘Osmanlı İmparatorluğu’ndan Görüntüler’ bölümüyse yine sosyal tarih açısından eşsiz birer belge değeri taşıyan filmleri perdeye taşıyacak. Ayrıca Fransız avangard sinemacı Marcel L’Herbier’den 1924 tarihli filmi Zalim Kadın (L’inhumaine) ve Sovyet sinemasından 1928 yapımı İmparatorluk Kalıntısı (Oblomok Imperii) gibi çığır açan fakat az bilinen yapımlar festivalde izlenebilir.

Her sene olduğu gibi bu sene de tüm filmler, en son restorasyon kopyalarından gösterilecek. Uluslararası üne sahip sessiz sinema müzisyenleri, gösterimlere canlı müzikle eşlik edecek. Festival hakkında güncel bilgilere, festivalin web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

www.sessizsinemagunleri.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.