Şu An Okunan
Altyazı’dan 35. İstanbul Film Festivali Önerileri

Altyazı’dan 35. İstanbul Film Festivali Önerileri

7-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 35. İstanbul Film Festivali’nin biletleri 26 Mart Cumartesi satışta. Geniş programın içinde rehberlik etmek adına, dünya festivallerinde radarımıza takılanları ve öne çıkan bölümleri not düştük.

Yüce Sezar! Hail, Caesar!
Yön. Ethan Coen, Joel Coen
Berlinale’nin açılışını yapan Coen Kardeşler filmi, 1950’li yılların Hollywood’unda geçiyor. Yüce Sezar!’ın tuhaf mizahı ve sinemanın kodlarıyla oynarken pek çok türe saygı duruşunda bulunan hâli, ikilinin kendine has sinemasının özeti niteliğinde.

Neon Boğa Neon Bull
Yön. Gabriel Mascaro
Ağustos Esintisi (Ventos de Agosto, 2014) ile tanınan Brezilyalı yönetmen Gabriel Mascaro’nun görsel yetkinliğiyle dikkat çeken bu filmi, maço rodeo dünyasının içinde toplumsal cinsiyet kalıplarına aykırı karakterleri merkezine alıyor.

Şövalye Chevalier
Yön. Athina Rachel Tsangari
Yunan taşrasında iki genç kadının aralarında kurdukları bedensel dili anlatan Attenberg (2010) ile adından söz ettiren Athina Rachel Tsangari’nin yeni filmi, performatif olana ilgi duyan kamerasını, bu kez bir grup erkeğe, bir yatın içinde ‘her şeyin en iyisi’ olmaya çalışan adamların arasındaki oyuna yöneltiyor.

Tekir Kater
Yön. Klaus Händl
Bu yıl Berlinale’de Teddy Ödülü’nü kazanan Tekir, kedileri Moses ile birlikte mutlu bir hayat süren Andreas ve Stefan’ın ilişkilerinin krize girdiği bir döneme odaklanıyor. Birçok kuir filmin aksine temel çatışmasını toplumsal düzlem yerine bireysel düzlem üzerinden kuran, benzerini pek görmediğimiz sarsıcı bir ilişki filmi.

Gökdelen High-Rise
Yön. Ben Wheatley
İngiliz sinemasının parlak ismi Ben Wheatley, Ölüm Listesi (Kill List, 2011) ve Garip Turistler (Sightseers, 2012) gibi düşük bütçeli filmlerle kendi üslubunu kabul ettirdikten sonra bu kez büyük bir projeyle karşımızda. J.G. Ballard’ın 1975 tarihli kült romanından uyarlanan Gökdelen, farklı sınıfların fütüristik bir binada çarpıştığı distopik bir dünya tasavvur ediyor.

Ağustos Olayları Sobytie
Yön. Sergey Loznitsa
Ukrayna’daki toplumsal kalkışmayı anlattığı 2014 tarihli belgeseli Meydan’ın (Maidan) hemen ardından bir diğer ‘meydan belgeseli’yle karşımıza çıkıyor Loznitsa. Ağustos Olayları, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde, 19-21 Ağustos tarihlerinde yaşananlara dair görüntüleri, meydanlarda toplanan kalabalıklara dair kuvvetli bir his bırakarak anlatıyor.

Köpeğin Kalbi Heart of a Dog
Yön. Laurie Anderson
Venedik’te Altın Aslan için yarışan Köpeğin Kalbi, çok yönlü bir multi-medya sanatçısı olan Laurie Anderson’ın imzasını taşıyor. Bu şiirsel denemede, Anderson’ın izleyiciyi hipnotize eden üst sesi bize köpeği Lolabelle’in ölümünden, 11 Eylül sonrası Amerika’sından ve rüyalarından bahsediyor.

Binbir Gece As Mil e Uma Noites
Yön. Miguel Gomes
Huzursuz Adam, Kasvetli Adam ve Büyülenmiş Adam adlı üç filmden oluşan ve toplam süresi altı saati aşan Binbir Gece, günümüz Portekiz’inden halk hikâyeleri aktarıyor. İzleyiciyi ‘Binbir Gece Masalları’ndaki Şehriyar’ın konumuna yerleştiren Miguel Gomes, kimi belgesel kimi fantastik öykü parçalarının toplamıyla güncel bir Portekiz portresi çıkarıyor.

Vahşi Wild
Yön. Nicolette Krebitz
Mayınlı Bölge seçkisinin bu iddialı filmi, genç Alman yönetmen Nicolette Krebitz’in imzasını taşıyor. Vahşi, toplumsal mutabakatları yıkarak kendine has bir yaşam kuran ve evinde bir kurtla birlikte yaşamaya başlayan bir kadının doğayla arasında bulduğu bu dolayımsız ilişkiye eğiliyor.

Hitchcock/Truffaut
Yön. Kent Jones
François Truffaut’nun hayranı olduğu Alfred Hitchcock’la 60’lı yıllarda gerçekleştirdiği söyleşiler, sinemayla yakından ilgilenen herkesin bildiği bir kitaba dönüşmüş ve Hitchcock’un algılanış şeklini tümden değiştirmişti. Kent Jones’un sinema aşkıyla dolu belgeseli, hem bu meşhur söyleşinin hikâyesini anlatıyor hem de Hitchcock ve Truffaut’dan ilham almış sinemacıların ağzından bu büyük ustalara güzelleme yapıyor.

Gelecek Günler L’Avenir
Yön. Mia Hansen-Løve
Gelecek Günler ile Berlinale’den En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Mia Hansen-Løve, Eden’ı (2014) takip eden bu filminde, iki çocuğu ve uzun süredir beraber olduğu kocasıyla rutin bir hayat yaşayan Nathalie’nin geçirdiği dönüşümü dokunaklı bir dille anlatıyor.

Yılanın Kucağında El Abrazo de la Serpiente
Yön. Ciro Guerra
Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar adayı olan ve Cannes dahil pek çok festivalden  ödülle dönen bu Kolombiya yapımı, Amazonlu şaman Karamakate’nin, şifalı bir bitki arayışındaki iki bilim insanıyla kesişen öyküsünü etkileyici bir görsellikle anlatıyor.

Aşk Birleşik Devletleri Zjednoczone Stany Milosci
Yön. Tomasz Wasilewski
Tomasz Wasilewski’nin Berlinale’de En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görülen filmi, 1990 yılında, büyük bir toplumsal değişim sürecinden geçen Polonya’da farklı kuşaklardan dört kadının kendilerine yeni bir yaşam kurma mücadeleleri ve belirsizliklerle dolu bir gelecekle yüzleşmelerine odaklanıyor.

Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi
40’larda film noir’larıyla dikkat çektikten sonra 50’li ve 60’lı yıllarda da unutulmaz klasiklere imza atan ve sinema tarihinde derin bir iz bırakan Otto Preminger’in sinemasına yapılacak bu 10 filmlik yolculuk, festivalin en heyecanlı bölümlerinden birini teşkil ediyor.

Gömülü Hazineler
Alkan Avcıoğlu Sinema Dergisi’nde kalem aldığı köşesinde, varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış filmlerin izini sürmüştü. Festival, söz konusu filmleri bu yıl ilk kez programına aldığı Gömülü Hazineler bölümüyle izleyiciye sunuyor. Avcıoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiğini bölümde bu yıl keşfedilmeyi bekleyen filmler Out 1: Spectre (1972), Hüzünlü Belladonna (Kanashimi no Beradonna, 1973), Kum Saati Sanatoryumu (Sanatorium pod Klepsydra, 1973) ve Koyun Katili (Killer of Sheep, 1978).

Meraklısına:

Hüzünlü Gizem Ninnisi Hele sa Hiwagang Hapis

Öğleden Sonra Na ri Xia wu

Uyku Yok Yok ve Sis Wu Wu Mian ve Mok Mae Rim

Kış Şarkısı Chant d’Hiver

Alt Kat Un Etaj Mai Jos

Doğuştan Kederli Born to Be Blue

Kosmos Cosmos

De Palma

Grey Gardens

Işığın Peşinde: 70’ler Amerikan Avangard Sineması

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.