Şu An Okunan
Beyoğlu Sineması’nın Şubat Programı

Beyoğlu Sineması’nın Şubat Programı

Şubat 2024 / Beyoğlu Sineması

Beyoğlu Sineması‘nın Şubat dönemini kapsayan programları duyuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekiplerince restore edilmesinin ardından geçen sene Ekim ayında yeniden açılan Beyoğlu Sineması, İBB Kültür tarafından hazırlanan ve birbirinden farklı yapımları tematik başlıklarda bir araya getiren aylık seçkilerin yanı sıra söyleşi, atölye ve stand up gösterileri gibi etkinlikleri de içeren dolu dolu programlarını ücretsiz olarak seyirciyle buluşturuyor. Her ay Türkiye sinema tarihinde iz bırakan bir yönetmeni ‘Ayın Yönetmeni’ bölümünde konuk eden Beyoğlu Sineması, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) işbirliği kapsamında bu ay Ömer Kavur’a yer veriyor. Kavur’un 1979’da sansür, 1980’de ise darbe nedeniyle yapılamayan Altın Portakal’ın yıllar sonra dağıtılan ödüllerinde En İyi Film ödülünü Yavuz Özkan imzalı Demiryol’la (1979) paylaşan filmi Yusuf ile Kenan (1979), Yusuf Atılgan’ın 1973 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan ve Venedik’te FIPRESCI Ödülü kazanan Anayurt Oteli (1987), prömiyerini Cannes’da yaptıktan sonra Altın Portakal’da En İyi Yönetmen dâhil beş dalda ödül kazanan Gece Yolculuğu (1987) ve Orhan Pamuk’un ‘Kara Kitap’ romanından uyarlanan, Antalya ve İstanbul film festivallerinden çeşitli ödüllerle ayrılan Gizli Yüz (1991) filmleri seyirciyle buluşuyor.

‘Ayın Teması’ bölümü için Film Yönetmenleri Derneği’yle (FİLM-YÖN) işbirliğine giden Beyoğlu Sineması, Türkiye sinemasında edebiyat uyarlanmalarından örnekleri bir araya getiriyor. Ahmet Ümit’in kaleme aldığı romandan uyarlanan Turgut Yasalar imzalı Sis ve Gece (2007), İlhami Algör’ün romanından esinlenen Çiğdem Vitrinel imzalı Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (2014) ve Salâh Birsel’in romanını perdeye taşınan Mehmet Güreli imzalı Dört Köşeli Üçgen (2018) filmlerinin yer aldığı seçki kapsamında yönetmen ve yazarların katıldığı sohbetler düzenlenecek. Şubat ayının yeni programlarından Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP) işbirliğiyle gerçekleşen ‘Yakın Dönem Bağımsız Türkiye Sineması’nda ise dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan Ali Vatansever imzalı Saf (2018), dünya prömiyerini Tallinn Black Nights Film Festivali’nde yapan ve burada Nisan Dağ’a En İyi Yönetmen ödülünü getiren Bir Nefes Daha (2020) başta olmak üzere Tunç Şahin’in Karışık Kaset (2014) ve Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi 15+ (2022) filmleri seyirciyle buluşurken gösterimlere söyleşiler eşlik edecek.

Ülke Sineması: Macaristan

Geçtiğimiz Aralık ayında ‘Ülke Sineması Kuşağı’nı başlatan ve ilk olarak Ukrayna’yı, ardından Peru’yu odağına alan Beyoğlu Sineması bu ay Macaristan ile Dostluk Anlaşması’nın 1924 yılında yürürlüğe girmesinin yüzüncü yıldönümü olması vesilesiyle Macaristan’ı konuk ediyor. Macar Kültür Merkezi işbirliğiyle hazırlanan ‘Ülke Sineması: Macaristan’ programı savaş gerçekliğini gösteren en etkileyici filmler arasında gösterilen Miklós Jancsó imzalı Kızıllar ve Beyazlar (Csillagosok, katonák, 1967), Akademi Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday gösterilen Zoltán Fábri imzalı Macarlar (Magyarok, 1978), göçebe toplulukların folklorik hikâyelerinden esinlenen Marcell Jankovics imzalı Beyaz Kısrağın Oğlu (Fehérlófia, 1981), Cannes’da Jüri Özel Ödülü kazanan Márta Mészáros imzalı Çocuklarıma Günce (Napló gyermekeimnek, 1984) ve Cannes’da Altın Kamera ödülüne layık görülen Ildikó Enyedi imzalı Benim 20. Yüzyılım (Az én XX. Századom, 1989) filmlerinden oluşuyor.

Benim 20. Yüzyılım

Beyoğlu Sineması’nın ‘Kış Filmleri’ programı Ingmar Bergman’ın ‘Tanrının Sessizliği’ üçlemesinin ikinci filmi olan Kış Işığı (Nattvardsgästerna, 1963), 43. SİYAD Ödülleri’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dâhil dört ödül kazanan Reha Erdem imzalı Kosmos (2009) ve dünya prömiyerini 67. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yapan Ruben Östlund imzalı Turist (Force Majeure, 2014) filmlerini bir araya getirirken aynı bölümün kısalara ayrılan kısmında Reşat Fuat Çam imzalı Kömür (2019), Arin İnan Arslan imzalı Bêder (2020), Erinç Durlanık imzalı Dış Hatlar (2021), Yılmaz Özdil imzalı Aforoz (2022) ve Turan Haste imzalı Rutubet (2022) filmleri seyirciyle buluşuyor. Salı günlerine özel hazırlanan ‘Salı Belgeselleri’nde Hayriye Savaşçıoğlu’nun Yüzyıldır Açılmamış Mektuplar (2021), Müjgan Yıldırım’ın Gölgenin Seyri (2021), Sevinç Yeşiltaş’ın Bilge Ana Mevlüde Genç (2022) ve Kerem Soyyılmaz’ın Rodakis’i Ararken (2023) filmleri yer alıyor. Şubat programına dâhil edilen yeni bölümlerden ‘Kısa Film Seçkisi’nde Benhür Bolhava imzalı Koyun (The Sheep, 2022), Charles Emir Richards imzalı Suriyeli Kozmonot (The Syrian Cosmonaut, 2022) ve Emine Yıldırım imzalı Kadıköy’ün En İyi Falcısı (2023) filmleri yer alıyor. ‘Öğrenci Filmleri Seçkisi’nde ise Mehmet Reşat Başer imzalı Dostlukların Son Günü‘nden (2022) Zeynep Sude Karabulut imzalı Sonsuza Dek Birlikte‘ye (2023) dokuz film izlenebilecek.

Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda

Altyazı Sinema Derneği, geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programları bünyesine dâhil oluyor. Program Altyazı eğitmenlerinin sinemanın farklı noktalarına ve uzmanlık alanlarına dair hazırladığı seminerlerden oluşuyor. Engin Ertan’ın ‘Sinema Tarihine Alternatif Bir Bakış’ başlıklı semineriyle başlayan programda Ayça Çiftçi’yle ‘Film Dili’, Aslı Ildır’la ‘Kadınların Sineması’ ve Fırat Yücel’le ‘Karşı Sinema’ seminerleri düzenlenecek.

Beyoğlu Sineması ve Altyazı Sinema Derneği arasında geliştirilen işbirliğinin bir diğer programı ise ‘Altyazı Seçti’ adını taşıyor. Altyazı editörlerinin sinema tarihinde yer edinmiş köşe taşı filmlerden güncel sinemanın dikkat çeken örneklerine geniş bir yelpazeden seçeceği filmlerin gösterileceği serinin ilk ayağında Justine Triet’ın Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazanan filmi Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d’une chut) gösterilecek. En İyi Film ve En İyi Yönetmen dâhil toplam beş dalda Oscar adaylığı elde eden Bir Düşüşün Anatomisi, Altyazı yazarlarının senenin en iyi filmlerini seçtiği geleneksel ‘Yılın En İyi Filmleri‘ listesinin 2023 dosyasına ilk sırasından giriş yapmıştı. Başroldeki Sandra Hüller’in performansıyla övgü topladığı film eşinin ölümünden sorumlu tutulan bir kadınla oğlunun hikâyesini anlatıyor. Filmin 18 Şubat Pazar günü saat 17:30’daki gösteriminin ardından moderatörlüğünü Ekrem Buğra Büte’nin üstleneceği, Ayça Çiftçi ve Hakan Bıçakcı’nın konuk olacağı bir söyleşi düzenlenecek.

Bir Düşüşün Anatomisi

Beyoğlu Sineması, usta yazar Yaşar Kemal’i aramızdan ayrılışının dokuzuncu yılında Aydın Orak’ın Yaşar Kemal Efsanesi (2017) belgeseliyle hatırlıyor. Filmin 28 Şubat Çarşamba günü saat 15:00’teki gösteriminin ardından Feride Çetin’in moderatörlüğünde, yönetmen Orak’ın katılımıyla bir sohbet gerçekleşecek. Öte yadan TÜRSAV işbirliğiyle yapılacak ‘Meraklısına Sinema Sohbetleri’nde Hülya Tanrıöver’le ‘Türkiye’de Kadınların Sineması’, Ece Vitrinel’le ‘Festival Filmi / Gişe Filmi Ayrımı Üzerine Tartışmalar’, Şehnaz Uğur’la ‘Sinemada Yeni Açılımlar: Dijital Platformlara Genel Bir Bakış’ ve Aydın Çam’la ‘Nerede O Eski Sinemalar: Film İzleme Mekân ve Ortamlarının Değişimi’ başlıklı söyleşiler yer alıyor.

Beyoğlu Sineması’nın Şubat programına dair detaylı bilgiye İBB Kültür’ün internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

kultursanat.istanbul

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.