Ildikó Enyedi Hakkında Her Şey

Benim 20. Yüzyılım (1989)
12-22 Mart / İstanbul Modern
İstanbul Modern Sinema’nın yönetmenler serisi, Çağdaş Macaristan sinemasının en önemli isimlerinden Ildikó Enyedi’yle devam ediyor. Türk Tuborg A.Ş.’nin katkıları ve Macar Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle 12-22 Mart tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikte usta yönetmenin dokuz filmi izleyiciyle buluşacak.
Budapeşte’de önce ekonomi, sonra tiyatro ve sinema eğitimi alan Enyedi’nin ilk uzun metrajı, insan ruhu, bedeni ve evren arasında gizemli bir bağ kuran Köstebek (Vakond, 1987). Dünyada rutin bir hayat yaşayanların sırrını çözmek için gönderilen bir ajanın, keşfettikleri üzerine bir rüya gerçekliğine girmesini konu alan Köstebek, fantastik bir dram. Enyedi’ye Cannes’da Altın Kamera ödülü kazandıran ikinci filmi Benim XX. Yüzyılım (Az én XX. Századom, 1989) ise, 1880 yılının New York’unda birbirlerinden ayrı düşen kız kardeşlerin yollarının, 1899’un yılbaşı akşamında yeniden kesişmesini konu alıyor. Ümitle beklenen 20. yüzyıla dair bu masalsı anlatıdan etkilenen David Bowie’nin uygulayıcı yapımcı olarak katkıda bulunduğu Büyü Avcısı’nda (Büvös Vadász, 1994) ise Enyedi, Ortaçağ’da şeytandan yedi sihirli kurşun alan bir avcının hikâyesini gerilim ve fantezi öğelerini harmanlayarak anlatıyor.
Ildikó Enyedi
Enyedi’nin yaklaşan yeni binyılla ilgili çok yönetmenli ‘2000, Seen By…’ projesi kapsamında çektiği Tamás ve Juli (Tamás és Juli, 1997), 31 Aralık 1999 gecesi buluşmak için sözleşen genç bir madenci ile anaokulunda öğretmenlik yapan bir kadının aşk öyküsünü anlatıyor. Budapeşte’de yaşayan ve doğaüstü güçleri olan büyücü Simon’un Fransız polisi tarafından bir cinayet soruşturmasına yardım etmesi için Fransa’ya davet edilmesi üzerine yaşananlara odaklanan Büyücü Simon (Simon Mágus, 1999) ise, fantastik bir anlatım benimserken bir yandan da 19. yüzyıl Paris’inin etkileyici bir portresini çiziyor.
Büyücü Simon’un ardından sinemaya uzun bir ara veren Ildikó Enyedi, yıllarca Macaristan televizyonu için işler üretti. Bu süreçte ayrıca HBO Avrupa için Terápia dizisini çekti ve üniversitede sinema dersleri verdi. Yönetmen sinemaya 2017 yılında, Berlin Film Festivali’nde ödüllere boğulan Beden ve Ruh’la (Teströl és Lélekröl, 2017) son derece iddialı bir dönüş yaptı. Berlinale’de Altın Ayı ödülünü kazanan, ardından Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday gösterilen film, hassas bir duygusal dünyası olan Maria ile bir o kadar içine kapanık müdürü Endre arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Şiirsel diliyle dikkat çeken Beden ve Ruh, Ildikó Enyedi’nin sinemaya verdiği araya rağmen hâlâ formunda olduğunu da gözler önüne seriyor.
PROGRAM
12 Mart Perşembe
13:00 – Köstebek / Mole
15:00 – Büyü Avcısı / Magic Hunter
17:00 – Büyücü Simon / Simon, The Magician
19:00 – Beden ve Ruh / On Body and Soul
14 Mart Cumartesi
14:00 – Benim 20. Yüzyılım / My Twentieth Century
16:00 – Büyü Avcısı / Magic Hunter
15 Mart Pazar
14:00 – Köstebek / Mole
16:00 – Beden ve Ruh / On Body and Soul
19 Mart Perşembe
14:00 – İstila / Invasion + İlk Aşk / First Love +
Avrupa’dan Avrupa’ya / From Europe Into Europe + Flört: Hipnoz / Flirt: Hipnosis
16:00 – Tamas ve Juli / Tamas and Juli
18:00 – Benim 20. Yüzyılım / My Twentieth Century
21 Mart Cumartesi
14:00 – Tamas ve Juli / Tamas and Juli
16:00 – Beden ve Ruh / On Body and Soul
22 Mart Pazar
14:00 – İstila / Invasion + İlk Aşk
/ First Love + Avrupa’dan Avrupa’ya / From Europe Into Europe + Flört: Hipnoz / Flirt: Hipnosis