Şu An Okunan
İstanbul Modern’de ‘Ustasız Usta: Lütfi Akad’

İstanbul Modern’de ‘Ustasız Usta: Lütfi Akad’

19-29 Mayıs / İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern’in ‘Türkiye Sinemasında Ustalar’ adlı projesi, usta yönetmen
 Lütfi Ömer Akad’ın sinemasıyla başlıyor. Danışmanlığını Burçak Evren, küratörlüğünü ise Müge Turan’ın yapacağı sergide yönetmenin önemli filmlerinin yanı sıra arşivlerden çıkarılmış set fotoğrafları, filmlerden çeşitli kareler, senaryo ve afişler gibi pek çok malzemeye de yer verilecek. Lütfi Akad’ın projenin ilk ismi olarak seçilmesinin bir nedeni de 2016’nın yönetmenin doğumunun yüzüncü yılı olması. ‘Ustasız Usta: Lütfi Akad’ başlıklı gösterimlerin ilk filmi Akad’ın da ilk filmi olan ve köyün hocası tarafından iftiraya uğradıktan sonra linç edilen Aliye öğretmenin hikâyesini anlatan Vurun Kahpeye (1949). 1960’lar Türkiye sinemasındaki toplumsal gerçekçi akıma yakınlığıyla dikkat çeken, işlediği yerel meselelerle öne çıkan ve Akad’ın Yılmaz Güney’le ilk çalışması olmasıyla önem arz eden Hudutların Kanunu (1966) ve Türkiye sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen, görsel estetiği ve konusunu işleyiş şekliyle dönemin Yeşilçam melodramlarından ayrılan Vesikalı Yarim (1968) de yine seçkide gösterilecek önemli filmlerden.

Akad filmografisinin belki de en önemli durağı olan, köyden kente göç meselesini farklı yönleriyle işleyen Göç Üçlemesi’nin üç filmi Gelin (1973), Düğün (1973) ve Diyet (1974) de seçkideki kaçırılmaması gereken filmlerden. Hülya Koçyiğit’in farklı karakterleri canlandırdığı üç ayrı filmde kente göç sonrası yaşanan kültürel ve ekonomik uyum süreci, kadının işçi sınıfına dahil olmasının ardından gerçekleşen dönüşümler gibi meseleler ele alınıyor. Seçkinin dikkat çeken filmlerinden bir diğeri ise yönetmenin uzun zamandır kayıp olan son filmi Dört Mevsim İstanbul.

www.istanbulmodern.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.