SaturDox 13. Belgesel Buluşmaları

22 Mart – 31 Mayıs
Depo ve Documentarist iş birliğinde düzenlenen SaturDox 13. Belgesel Buluşmaları, yaşadığımız coğrafyada kaosun ve şiddetin ortasında özgürlük için mücadele edenlerin direniş hikâyelerine odaklanıyor. ‘Güneyden Mücadele Öyküleri’ programı Filistin, Lübnan, Sudan, Mısır, Suriye ve Kongo’dan önemli belgeselleri izleyiciyle buluşturuyor. Gösterimlere Filistin, Lübnan ve Suriye’de yaşananlar üzerine bu coğrafyalardan konuşmacıların katılacağı söyleşiler eşlik ediyor.
Filistinli usta sinemacı Rashid Masharawi’nin öncülüğünde hazırlanan ve Gazze’de çekilmiş 22 kısa filmden oluşan Sıfır Noktasından: Gazze’nin Anlatılmamış Öyküleri (From Ground Zero: The Untold Stories, 2024) festival kapsamında seyirciyle buluşuyor. Üç ila altı dakika arasında değişen uzunluktaki kısa filmler kurmaca, belgesel, docu-fiction, animasyon ve deneysel gibi farklı sinema anlatımlarına sahip. Film çekmenin büyük zorluklarına rağmen Gazze’deki hayatın farklı anlarına bakan kısa filmler, gündelik yaşama ve Gazze’deki halkın mücadelesine dair samimi ve etkileyici bir portre çiziyor. Programda yer alan filmlerden Dalgalar‘da (Moug, 2013) yönetmen Ahmed Nour, Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in iktidara geldiği 80’lerin başlarında doğmuş kuşağın ve unutulmaya yüz tutan memleketi Süveyş’in hikâyesini anlatırken kendi geçmişine de yolculuğa çıkıyor. Mai Masri imzalı Beyrut: Fırtınanın Gözü (Beirut fi Ain Al-Assifa, 2021) ise iktidara karşı ayaklanmadan sonraki sokağa çıkma yasaklarına ve ardından sadece birkaç ay içinde limandaki devasa patlamaya kadar Lübnan’ın yakın tarihindeki çalkantılı bir dönemi Beyrut’taki dört genç kadının gözünden belgeliyor.
Suriye’nin Kayıp Ruhları‘nda (Les Âmes perdues, 2023) yönetmen Stéphane Malterre, filmin yardımcı yazarı ve tarihsel danışmanı Garance Le Caisne ile birlikte, Suriye rejiminin arşivlerinden çalınıp 2014 yılında kamuoyuna sunulmuş, işkence edilerek öldürülen tutuklulara ait on binlerce fotoğrafın izini takiben uluslararası adaletin suçlu Suriye devletini yargılamakta ne ölçüde aciz kaldığını araştırıyor. Yönetmen Johan Grimonprez’in arşiv görüntülerini kurgulayarak hayata geçirdiği Bir Darbenin Soundtrack’i (Soundtrack to a Coup d’Etat, 2024), Patrice Lumumba’nın, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin ilk başkanı seçilmesinden öldürülmesine giden süreci anlatırken dönemin meşhur caz eserlerini kendisine fon yapıyor. Madaniya‘da (2024) ise yönetmen Mohamed Subahi, Sudan’da 30 yıllık baskıcı yönetimi deviren halk isyanını ve direnişe ilham olduğu gibi filme de adını veren ‘Madaniya’yı (Sudan’da sivil yönetim) belgeliyor.
Programdaki filmlerin tamamı Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecek. Gösterimler ücretsiz olup katılım için herhangi bir şart gerekmiyor. SaturDox 13. Belgesel Buluşmaları’na dair detaylı bilgiye Depo İstanbul’un internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden ulaşılabiliyor.