Şu An Okunan
Altyazı Yazarları ile Online ‘Türkiye Sineması’ Semineri

Altyazı Yazarları ile Online ‘Türkiye Sineması’ Semineri

Konuşmacılar: Ayça Çiftçi, Engin Ertan, Övgü Gökçe, Ahmet Gürata, Aslı Özgen, Fırat Yücel
Seminer Başlangıcı: 30 Mayıs Pazar
Seminer Süresi: 6 hafta (haftada 3 saat, toplam 18 saat)
Saatler: Pazar günleri 16:00-19:00 arası
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 600 TL (tam), 400 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)

Türkiye’de sinema başlangıcından bugüne ülkenin yaşadığı tarihsel dönemeçler kadar, farklı kültürel tartışmaların, eleştirel polemiklerin, seyirciyle geliştirilen farklı türde ilişkilerin de etkisi altında oldu. Bu seminer, Türkiye’de sinemanın ilk yıllarından 50’lerdeki popülizm ve ulusal kimlik arayışına, Yeşilçam’da türlerin geçişkenliğinden, 2000’li yılların sinemasındaki farklı eğilimlere uzanan çeşitli tartışmalara odaklanıyor. Sinema tarihi yazımıyla ilgili sorulardan kültürel etkilenmelere, melodramdan fantastik filmlere, Kürt sinemasından minimalist estetik tartışmalarına uzanan pek çok konu farklı film örnekleriyle ele alınacak.

SEMİNER PROGRAMI

1. HAFTA
İmparatorluktan Cumhuriyete: Türkiye’nin Sinema Tarihindeki Mitler, Boşluklar ve Suskunluklar
Konuşmacı: Aslı Özgen
Filmler: Türkiye’de sinemanın erken dönem örneklerinden çeşitli parçalar gösterilecek.

2. HAFTA
50’lerden 60’lara: Popülizm, gerçekçilik ve kültürel özgünlük arayışı
Konuşmacı: Ahmet Gürata
Filmler: Kanun Namına (1952) Yön: Lütfi Ö. Akad, Gurbet Kuşları (1964) Yön: Halit Refiğ

3. HAFTA
Yeşilçam’ın Sınırları: Zamanı ve Mekânı Zorlayan Melodram
Konuşmacı: Övgü Gökçe
Filmler: Ah Güzel İstanbul (1966) Yön: Atıf Yılmaz, Aşk Mabudesi (1969) Yön: Nejat Saydam

4. HAFTA
Türkiye’de Fantastik Sinema ve Yeniden Çevrimler: Çirkin Ördek Yavrusu Sendromu
Konuşmacı: Engin Ertan
Filmler: Şeytan (1974) Yön: Metin Erksan, Dünyayı Kurtaran Adam (1982) Yön: Çetin İnanç, Arabesk (1988) Yön: Ertem Eğilmez

5. HAFTA
Türkiye’de Kürt Filmleri: Sinemada Barışmak Mümkün mü(ydü)?
Konuşmacı: Ayça Çiftçi
Filmler: Dûr / Uzak (2005) Yön: Kazım Öz, Dengê Bavê Min / Babamın Sesi (2012) Yön: Zeynel Doğan, Orhan Eskiköy

6.HAFTA
Yeni Türkiye Sineması’nda “Minimalizm”: İtiraf Estetiği, Sıkıntı Tekniği
Konuşmacı: Fırat Yücel
Filmler: Yazgı (2001), Yön.: Zeki Demirkubuz, Uzak (2002), Yön.: Nuri Bilge Ceylan

KONUŞMACILAR

Ayça Çiftçi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde lisansını, Kültürel İncelemeler bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Doktora çalışmasını Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde Medya Sanatları bölümünde tamamladı. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi. Çeşitli üniversitelerde ve kurumlarda sinema dersleri veriyor.

Engin Ertan
1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema’da Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut ve German Films’in beraber düzenlediği Kino başlıklı film programının proje koordinatörlerinden biri. Yine 2015’ten bu yana İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu’nda yer almakta.

Övgü Gökçe
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans tezini devrim sonrası İran sinemasında anlatım üzerine yazdı. Sinema ve estetik alanında sürdürdüğü doktora çalışmalarının ardından görsel kültür, Türkiye sineması ve ülke sinemalarıyla ilgili dersler ve seminerler verdi. 2005’ten bu yana Altyazı Sinema Dergisi’nde yayın kurulu üyesidir.

Ahmet Gürata
Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi. Türkiye’de yeniden-çevrim filmler ve kültürlerarası alımlama konusunu ele alan doktora çalışmasını Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Başta Altyazı olmak üzere farklı mecralarda sinema üzerine yazıyor. Aynı zamanda Gezici Festival ekibinde yer alıyor.

Aslı Özgen
Amsterdam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 2009’dan beri katkıda bulunduğu Altyazı’nın 2014’ten bu yana yayın kurulunda yer almaktadır. Sinema tarihindeki boşluklar, kültürel miras olarak film, arşiv ve restorasyon politikaları ile ilgilenmektedir. Akademik araştırmalarında, sinema tarihyazımına feminist ve dekolonyal kuramın getirdiği eleştirilere yoğunlaşmaktadır.

Fırat Yücel
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitimini sürdürürken, üniversiteden arkadaşlarıyla birlikte 2001’de Altyazı Aylık Sinema Dergisi’ni kurdu ve derginin genel yayın yönetmeni olarak çalışmaya başladı. Film eleştirisi alanındaki çalışmalarının yanı sıra Altyazı Seminerleri kapsamında Karşı Sinema başlığında seminerler verdi. Hoşgeldin Lenin (2016), Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016) ve Baştan Başa (2019) belgesellerinin kurgucularından olan Yücel, aynı zamanda Kapalı Gişe (2016) ve Baştan Başa belgesellerinin ortak yönetmenidir. Altyazı Sinema Dergisi’nin eki Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın editörlüğünü yapmaktadır.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.