Şu An Okunan
Ceylan Özgün Özçelik ile “Film Yapımında İletişim” Semineri

Ceylan Özgün Özçelik ile “Film Yapımında İletişim” Semineri

Eğitmen: Ceylan Özgün Özçelik
Kurs Başlangıcı: 22 Eylül Cumartesi
Kurs Süresi: 6 hafta (haftada 4 saat, toplam 24 saat)
Saatler: Cumartesi günleri 11:00-15:00 arası
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi
Kurs Ücreti: 600 TL, öğrenci ve öğretmenlere %50, BÜMED üyelerine %25 indirimli

İlk uzun metrajını çekmek isteyen sinemacılara yol göstermeyi amaçlayan bu seminer, bir filmin uzun yıllar süren yapımında, fikir aşamasından vizyon ayağına iletişim tekniklerini masaya yatırıyor. Filmi ve kendini ifade etmek, doğru yapımcıya ulaşmak, oyuncu kadrosunu ve ekibi kurmak, uyum içinde çalışmak, film tamamlandıktan sonraki zorluklarla başa çıkmak gibi alt başlıkları farklı alanlardan profesyonellerle ve görsel-işitsel örneklerle tartışıyor. İlk filmini yapmak isteyen katılımcıların projelerini en iyi şekilde sunabilmeleri için gerekli altyapıyı oluşturmayı amaçlayan seminer, katılımcılara konuklarla birebir iletişim kurma imkânı da sağlıyor.

1.HAFTA: Bu film çekilebilecek mi?
A: Kendimizi ve filmimizi ifade etmek
B: Film dosyası hazırlamak
C: Pitching’in ve fonların acımasız önemi

2.HAFTA: Omuz Omuza: Yapımcı ve Yönetmen Yardımcısı
A: Doğru yapımcıyı bulmak ve onunla uzun ömürlü bir diyalog kurmak
KONUK: ARMAĞAN LALE (YAPIMCI) Yeditepe Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu. Sinefilm ve Umut Sanat’ta çalıştı. CBS ve Carsey Werner gibi şirketlerin format temsilciliğini yaptı. 2013’te yapım şirketi Filmada’yı kurdu. Yardımcı yapımcı, ortak yapımcı veya yapımcı olarak yer aldığı kısa-uzun metraj filmlerden bazıları: Kaygı, Sarı Sıcak, Taş, Ağrı ve Dağ, Gözetleme Kulesi…

B: Yönetmen ve yardımcı yönetmen ilişkisi
KONUK: MERVE TOZ (YARDIMCI YÖNETMEN) 16 yaşında reklam filmlerinde sanat asistanı olarak çalışmaya başladı. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü mezunu. 2009’dan bu yana reklam, belgesel ve kısa-uzun filmlerde reji asistanlığı yaptı, yapıyor. Şarkı Söyleyen Kadınlar ve Toz Bezi’nde reji ekibinde yer aldı. Kaygı, Mahalle ve Yuva’nın yanı sıra BluTV serisi 7Yüz’ün Karşılaşmalar adlı bölümünün yardımcı yönetmeni.

3. HAFTA: Oyuncunun Zihni, Karakterin Zihni
Oyuncuyu dinlemek ve anlamak
KONUK: AYDA AKSEL (OYUNCU) Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü ve İstanbul Devlet Konservatuarı Bale ve Viyolonsel Bölümü’nde eğitim aldı. Devlet Tiyatrolarında ve Sadri Alışık Tiyatrosu’nda çalıştı. Oyunculuk dersleri verdi. Başta Afife Tiyatro Ödülü olmak üzere pek çok ödülü bulunuyor. Rol aldığı sinema filmlerinden bazıları: Bir Erkeğin Anatomisi, Kaçıklık Diploması, Kars Öyküleri, Mandıra Filozofu… Rol aldığı TV dizilerinden bazıları: Yaprak Dökümü, Hatırla Sevgili, Poyraz Karayel

KONUK: TUĞRUL TÜLEK (OYUNCU) İngilizce Öğretmenliği ve Tiyatro bölümlerinde lisans, Polonya’da The Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art’ta oyunculuk eğitimi aldı. Tiyatro DOT’ta Kürklü Merkür ve İki Kişilik Yaz dahil birçok oyunda oynadı. 19. Afife Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülününe değer bulundu. Tiyatro oyunları yönetti. Şimdilerde Haliç Üniversitesi’nde oyunculuk dersleri veriyor. Rol aldığı sinema filmlerinden bazıları: Başka Dilde Aşk, Canavarlar Sofrası, Çekmeceler… Rol aldığı TV dizilerinden bazıları: Keşanlı Ali Destanı, Vatanım Sensin, 7Yüz, Avlu

4. HAFTA: Sete Girmeden: Kamera, Yapım Tasarımı ve Kurgu
A: Dip dibe savaş ve barış: Yönetmen ve görüntü yönetmeni

B: Sete her gün ilk giren ve setten son çıkan kişi olarak sanat yönetmeni
KONUK: SILA KARACA (SANAT YÖNETMENİ) Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü mezunu. Gölgeler ve Suretler, Nar ve daha birçok filmde sanat asistanlığı yaptı. Henüz vizyona girmemiş olan Nuh Tepesi ile Av filmlerinde, reklamlarda ve kısa filmlerde sanat yönetmeni olarak çalıştı, çalışıyor. Kaygı’daki tasarımı ile 28. Ankara Film Festivali’nde En İyi Sanat Yönetmeni Ödülünü aldı.

C: “Kayıt” demeden önce kurgu dilini oluşturmak
KONUK: AHMET CAN ÇAKIRCA (KURGUCU) Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü mezunu. Sinema filmi kurgusuna 1999’da Fasulye ile başladı. Polis, Acı Aşk, Menekşe’den Önce, Can, Kadın İşi: Banka Soygunu ve Kaygı dahil otuza yakın sinema filmini, yanı sıra Puhu Tv’nin popüler dizisi Fi’yi kurguladı

5. HAFTA: İşitsel Atmosfer: Duyuyorum
A: Ses tasarımı ve miksajla kurulan dünya
KONUK: FATİH RAĞBET (SES TASARIMCISI) Diyalog editörü, tasarımcı ve/veya miksajcı olarak çalıştığı filmler arasında Babam ve Oğlum, Sonbahar, Ses, Soğuk, Tülay German: Kor ve Ateş Yılları, Ölümlü Dünya ve Kaygı yer alıyor. Rağbet, Babamın Kanatları’ndaki ses çalışmasıyla Antalya Film Festivali’nde ödüle değer bulundu.

B: Müzik karakter olunca
KONUK: EKİN FİL (MÜZİSYEN) Yirmi senelik müzik hayatına çeşitli gruplarda klavye çalarak ve şarkı söyleyerek başladı. Albümleri, Amerika ve İngiltere’de plak, kaset ve dijital formatlarda yayınladı. Almanya, Polonya, Belçika ve Hollanda’da konserler verdi. Müziklerini yaptığı ilk sinema filmi Kaygı, kendisine SİYAD En İyi Müzik Ödülünü getirdi. Körfez ve Martı’nın yanı sıra kısa metrajlara da müzik yaptı.

6. HAFTA: Vizyonda Mıyız? Filmi İzletme Sanatı
A: Festival retleriyle ve kabulleriyle başa çıkmak
B: Vizyonda filmi seyirciyle buluşturma teknikleri
C: Film pazarlama ve dağıtım yöntemleri ile sosyal medya stratejisi
KONUK: NİHAN KATİPOĞLU (DİJİTAL MEDYA UZMANI) Yüksek lisansını ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları’nda tamamladı. Uçan Süpürge, !f Ankara, Gezici Festival, Documentarist ve Antalya FF’de koordinatörlük; 2010-2016 arasında İstanbul FF’de katalog editörlüğü yaptı. Kasım 2013’ten bugüne dijital pazarlama sektöründe çalışıyor. Kaygı ve Körfez dahil çeşitli bağımsız filmlerin kitlesel fonlama kampanyalarını, basın ilişkilerini ve sosyal medya iletişim çalışmalarını yönetti.

Ceylan Özgün Özçelik kimdir?
2002’de, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenciyken radyo ve televizyon programcısı olarak Best Medya’da çalışmaya başladı. Yapımcısı, metin yazarı ve sunucusu olduğu sinema programı En Heyecanlı Yeri yaklaşık on yıl yayında kaldı. 2013’te, programın seçme sohbetlerinden oluşan ‘Dikkat Çekim Var!’ adlı kitabı çıktı. ‘Adrienne Weiss’la Oyuncu Yönetimi’ ve ‘Stuart Dryburgh’le Sinematografi’ dahil yurtdışında birçok sinema atölyesine katıldı. Hafıza temalı
 ilk sinema filmi Kaygı (2017), dünya prömiyerini 67. Berlin Film Festivali’nde Panorama Special seçkisinde yaptı. SXSW’ten (South by Southwest) LUNA Gamechanger ödülüyle dönen Kaygı, beş kıtada kırk festivalde seyirciyle buluştu. Özçelik, bu yıl yeni senaryosu 18+ ile Medienboard konuk sanatçı programıyla Berlin’e davet edildi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.