Şu An Okunan
Fırat Yücel ile Kurgu Atölyesi

Fırat Yücel ile Kurgu Atölyesi

Konuşmacı: Fırat Yücel
Seminer Tarihleri: 29-30 Ekim & 5-6 Kasım Cumartesi-Pazar
Seminer Süresi: 2 haftasonu (günde 3.5 saat, toplamda 14 saat)
Saatler: 15:30-19:00 arası
Mecra: Çevrimiçi (Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.)
Seminer Ücreti: 1250 TL (tam), 700 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)
İletişim: [email protected]
*Öğrenci ve öğretmen ücreti ödeyenlerin ilgili kimlik belgesini [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir.
*Havale ile ödeme yapmak isterseniz, [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz.

Bu atölyenin amacı, elindeki ya da kaydetmeyi düşündüğü görüntülerle kurgu yapmayı arzu edenlere bir yol haritası sunmak. Atölyede bir yandan sinema tarihinde yer etmiş kurgu yöntemleri işlenecek. Sergie Eisenstein’dan Jean-Luc Godard’a, Esfir Shub’dan Ardavazt Peleşyan’a birçok usta sinemacının kurgu üzerine düşünceleri filmlerinden örneklerle paylaşılacak. Diğer yandan da katılımcılarla birlikte, internetten bulunan ya da kişisel arşivlerde tutulan görüntü ve seslerle neler kurgulanabileceği üzerine düşünülecek. Dolayısıyla atölye, film kurgusu üzerine tarihsel bir bakış açısı kazandırmanın yanı sıra, izleyici pozisyonundan çıkıp kendi filmlerini/videolarını kurgulama yolunda katılımcılara eşlik ve kılavuzluk etmeyi de vaat ediyor. Bu bağlamda atölye kapsamında masaüstü belgesel, video-deneme, derleme, kolaj ve remix gibi görece kolay erişilir kaynaklarla üretilebilecek formlar da örneklerle anlatılacak.

Kurgu dünyasında yollarını bulmaları ve kendilerini geliştirmeleri için katılımcılara gerekli temel bilgilerin dört seansta sunulacağı atölyede kurgu tarihinden örnekler ile kurgu pratiği yan yana işlenecek. Hareketli imgenin ve sinemanın tarihinde yer etmiş kurgu fikirleri, Premiere Pro programı üzerinden uygulamalı örneklerle birlikte anlatılacak. Katılımcıların önceden programa aşina olmaları beklenmiyor ya da atölye süresince kurgu üretimi yapmaları şart koşulmuyor. Ancak Premiere Pro’yu edinmiş olmaları ve atölye süresince ne kurgulayabileceklerine dair bir fikir ya da ipucunu yanlarında getirmeleri atölyeden daha iyi faydalanmalarını sağlayabilir. Zira son seansta bu konuda hevesli olan katılımcıların üretecekleri video eskizleri üzerinden fikir alışverişi yapılacak.

1. SEANS: 29 Ekim Cumartesi 15:30-19:00
Temel Kurgu Teknikleri ve Kurgu Pratiğine Giriş – Konvansiyonlar
Örnek olarak gösterilecek filmlerden bazıları:
Grev (Stachka, 1925, Yön.: Sergei Eisenstein), Romanov Hanedanlığının Düşüşü (Padenie dinastii Romanovykh, 1927, Yön: Esfir Shub), Kameralı Adam (Chelovek s kino-apparatom, 1929, Yön: Dziga Vertov)

2. SEANS: 30 Ekim Pazar 15:30-19:00
Temel Kurgu Teknikleri ve Kurgu Pratiğine Giriş – Saptırmalar
Çılgın Pierrot (Pierrot le Fou, 1965, Yön.: Jean-Luc Godard), Ulysse (1983, Yön: Agnes Varda), Dört Mevsim (Vremena Goda, 1975, Yön: Ardavazt Peleşyan)

3. SEANS: 5 Kasım Cumartesi 15:30-19:00 Herkes İçin Kurgu: Masaüstü Belgesel, Buluntu/Arşiv, Kolaj, Remix, Video-Deneme
Örnek olarak gösterilecek filmlerden bazıları: Le Joli Mai (1961, Yön: Chris Marker, Pierre Lhomme), Letter to a Refusing Pilot (2013, Yön: Akram Zaatari), Pink Mao (2020, Yön.: Tang Han), Madi Nullius (Terror Nullius, 2018, Yön.: Soda_Jerk)

4. SEANS: 6 Kasım Pazar 15:30-19:00
Video Eskizleri Üzerinden Fikir Alışverişi

Fırat Yücel kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitimini sürdürürken, üniversiteden arkadaşlarıyla birlikte 2001’de Altyazı Aylık Sinema Dergisi’ni kurdu ve derginin genel yayın yönetmeni olarak çalışmaya başladı. Film eleştirisi alanındaki çalışmalarının yanı sıra Altyazı Seminerleri kapsamında Karşı Sinema başlığında seminerler verdi. Hoşgeldin Lenin (2016), Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016), Baştan Başa (2019) ve CemileSezgin (2020) belgesellerinin kurgucularından olan Yücel, aynı zamanda Kapalı Gişe (2016) ve Baştan Başa belgesellerinin ortak yönetmenidir. Altyazı Sinema Dergisi’nin eki Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın editörlüğünü yapmaktadır.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.