Şu An Okunan
Televizyondan Dijitale: Dizilerin Dönüşümü

Televizyondan Dijitale: Dizilerin Dönüşümü

Kulüp

Konuşmacılar: Ali Ercivan, Aslı Dadak, Aslı Filiz, Aslı Ildır, Barış Yıkılmaz, Çiçek Kahraman, Umut Aral
Seminer Tarihleri: 30 Nisan – 18 Haziran 2023 Pazar
Seminer Süresi: 7 hafta (haftada 3 saat, toplam 21 saat).
Saatler: Pazar günleri 13:00-16:00 arası.
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 1450 TL (tam), 950 TL (öğrenci ve öğretmen), (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkânı).
İletişim: [email protected]

Tüm dünyada ve Türkiye’de büyüyen dijital platformları televizyonun bir türü olarak adlandırabilir miyiz? Yoksa dijital platformlar başlı başlına yeni bir mecra ya da yeni bir dağıtım/gösterim kanalı mı? Nasıl oldu da bu platformlar son beş yılda izleyici kültüründe bu denli yer etmeyi başardı? ABD’den başlayarak dünyada da devam eden ve 1990’larda yükselen “dizilerin altın çağı”, dijital dönemde de devam ediyor mu? Bu dönem, hem Türkiye’de hem de dünyada nasıl yankılar uyandırıyor? Reklamsız ve talep üzerine kurulu bir seyir deneyimi, üyelik üzerine kurulu bir iş modeliyle birleştiğinde ne gibi dönüşümlere neden oldu? Reklam çekecek, daha orta sınıf ve anaakım bir kitleye hitap etme zorunluluğu olmayan, doğrudan izleyici talep, istek ve ihtiyaçlarına hitap eden olan bu platformlar, izleyiciyle nasıl bir ilişki kuruyor? Bu değişen ve dönüşen ilişki, üretilen hikâyeleri nasıl değiştiriyor? İşlerin üretim ve yaratım sürecinde yer alan profesyoneller, bu dönüşümden nasıl etkileniyor? Dijital platformlar gerçekten de söylendiği gibi üreticilerine bir tür yaratıcı özgürlük alanı açabiliyor mu?

Bu sorular etrafında şekillenen bu seminerde; film, dizi ve diğer pek çok türden içeriğin tüketiminde ana dağıtım kanallarından biri hâline gelen dijital platformlara yakından bakacağız. Kültürel olarak sinemadan daima aşağıda görülmüş olan televizyon ve dizilerin dijitalde geçirdikleri dönüşümü bu süreçte yer alan profesyonellerle birlikte ele alacağız. Tarihsel olarak hem teknolojik hem de endüstriyel koşullardan ötürü “genel izleyiciye” hitap etmek zorunda kalmış televizyonun, dijitaldeki nişleşmeyle nasıl bir özgürleşme potansiyeli kazandığını Türkiye’den ve dünyadan örnekler üzerinden tartışacağız. Hem endüstri hem de seyirci alışkanlıkları adına bir tür “yırtılma” yaratan dijital platformların bir yandan yeni hikâyelere alan açarken, diğer yandan da nasıl kendi kural ve kodlarını yarattığını konuşacağız. Seminer boyunca bir yandan film, dizi ve dijital dizi arasındaki tarihsel ve biçimsel farklılıklara değinirken, bir yandan da işin pratiğinde yer almış ve Netflix, BluTV ve Disney+ gibi farklı platformlarda çalışmış altı profesyonelden, yönetmenlik, yapımcılık, senaryo, kurgu ve sanat yönetimi alanındaki deneyimlerini dinleyeceğiz.

30 Nisan Pazar

Giriş – Yeni Bir Mecra Olarak Dijital Platformlar – Aslı Ildır

7 Mayıs Pazar

Yönetmenlik – Umut Aral

21 Mayıs Pazar

Kurgu – Çiçek Kahraman

4 Haziran Pazar

Yapımcılık – Cihan Aslı Filiz

11 Haziran Pazar

Yapım Tasarımı – Aslı Dadak & Barış Yıkılmaz

18 Haziran Pazar

Senaryo – Ali Ercivan

25 Haziran Pazar

Kapanış – Dijitale Dönüşüm Sonrası: Sinema Nereye? – Aslı Ildır

Ali Ercivan kimdir?
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde sinema okudu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sinema-televizyon alanında yüksek lisans yaptı. 2008’den beri çoğunlukla televizyon projeleri için senarist olarak çalışıyor. 1 Kadın 1 Erkek, İffet, Tatar Ramazan, O Hayat Benim, Güvercin, Cam Tavanlar ve Annemizi Saklarken gibi Türk dizilerinde yer aldı. Netflix orijinal yapımı Atiye’nin ikinci sezonunu yazdı. Ay Yapım ve Disney+ için bir Türk yayın dizisinin geliştirilmesinde çalıştı. Kısa filmi Lekesiz, Nisan 2022’de İstanbul Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması’nda prömiyer yaptı. Yönetmen olarak ilk uzun metrajlı film projesi olan Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile (I Will Survive) geliştirme aşamasındadır.

Aslı Dadak ve Barış Yıkılmaz kimdir?
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü mezunu Aslı Dadak ve Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi mezunu Barış Yıkılmaz, 2012 yılından beri sinema sektöründe pek çok ödüllü ulusal ve uluslararası sinema projesinde yapım tasarımcısı olarak çalışmaktadırlar. İkili, son yıllarda BluTV, Disney+, Netflix gibi dijital platformlarda yayınlanan Bir Başkadır, Cici, Aşk 101, Ben Gri ve 7Yüz’ün yapım tasarımını beraber üstlenmişlerdir.

Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve film çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde sinema-televizyon yüksek lisansını bitirdi. Halen Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde film çalışmaları ve görsel kültür üzerine doktora yapıyor ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. Doktora tezinde dijital platformlar, Netflix ve seyirci çalışmaları üzerine çalışan Ildır, 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde film üzerine dersler veriyor.

Cihan Aslı Filiz kimdir?
1982’de İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans, Internationale Filmschule Köln’de Serial Storytelling Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009’da Berlinale Talent Campus’e, 2016’da Avrupalı yapımcılar ağı EAVE’ye katıldı. 2020 ve 2021’de Berlinale Co-production Market seçici kurulunda yer aldı. Cannes MIPTV 2022 “Producers to Watch” kataloğu için dünyanın dört bir yanından seçilen uluslararası yapımcılardan biridir. Zefir, Gelecek Uzun Sürer, Babamın Sesi, Karışık Kaset, Körfez gibi önde gelen ulusal ve uluslararası film festivallerinde gösterilip ödüllerle dönen çok sayıda filmin ve BluTV orijinal yapımı 7Yüz dizisinin yapımcılarındandır. Netflix için üretilen Kasaba dizisinin yapımcılığını sürdürmektedir. Bir Film’de yaratıcı yapımcı olarak platform dizileri ve sinema filmi projeleri geliştirmeye devam ediyor.

Çiçek Kahraman kimdir?
Lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyoloji üzerine tamamladıktan sonra Boston Üniversitesi’nde sinema-televizyon yüksek lisansı yapan Çiçek Kahraman, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışırken profesyonel hayata kurgu asistanı olarak başladı. 16. Ankara Film Festivali’nde Küçük Kıyamet ile, 15. Altın Koza Film Festivali’nde Ara ile, ve 17. Altin Koza Film Festivali’nde Sesile En İyi Kurgu ödülü alan Çiçek Kahraman hâlen reklam ve uzun metraj kurgucusu olarak çalışmakta, çeşitli üniversitelerde ders vermektedir. Kurguladığı diğer yapımlar arasında Tatil Kitabı , Uzak İhtimal , Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Kız Kardeşler ve Hakan: Muhafız vardır.

Umut Aral kimdir?
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden 1994 yılında mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü 2000 yılında tamamladıktan sonra eğitimine Marmara Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde devam etti. Üniversite yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’na katıldı ve 2000 yılına kadar 6 oyunda oyunculuk, metin yazarlığı ve reji yaptı. Yine bu süre zarfı içerisinde Galatasaray Lisesi’nde 2 tiyatro oyunu ve bir de müzikal sahneye koydu. Üniversiteyi bitirdikten sonra film endüstrisinde yönetmen yardımcılığı, prodüksiyon amirliği ve asistanlığı gibi pek çok görevde yer aldı. Umut Aral 2002 yılından beri Atlantik Film’de reklam filmi yönetmenliği yapmaktadır. Çarpışma yönetmenin ikinci kısa filmidir. İlk kısa filmi Otuzdört Türkiye’de pek çok ödül kazanmış ve yurtdışı festivallerinde gösterilmiştir. Aral ayrıca 2017 yılında Galatasaray SK Müzesi için bir dokü-drama ile, BluTV’de yayınlanan antoloji dizisi 7Yüz’de ‘Hayatın Müziği’ isimli bölümün, 2020 yılında ise Netflix’in sevilen dizisi Aşk 101’in yönetmenliğini gerçekleştirdi. 2022 yılında Netflix Belçika orijinal dizisi Into the Night’in spin-off’u Yakamoz S-245 ‘in yönetmenliğini yapan Aral, 2015 yılından beri yurtiçi ve yurtdışında sinema okumak isteyen öğrencilere burs veren Mithat Alam Eğitim Vakfı’nda eğitim vermekte, profesyonel olarak yurtiçi ve yurtdışında yönetmen olarak çalışmaya devam etmektedir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.